Новини дня: «Негрозная» армія Росії - Вільна Преса - Новини сьогодні, 20 серпня 2015 Фото

Російська армія по боєздатності відстає від армій США, Китаю, Німеччини і Франції на «світлові роки». До такого висновку прийшов ізраїльський портал «Mako», повідомляють inoСМИ.Ru.

«Зрозуміло, не слід впадати в іншу крайність, це все-таки не Південний Судан і не Сомалі. Російська армія має в своєму розпорядженні величезним числом ядерних зарядів, прекрасними літаками, відмінними танками і безшумними підводними човнами. Але вона все одно не така грізна, як здається », - пише ізраїльське видання.

Ось як, на думку «Mako», виглядає список головних проблем ЗС РФ:

- У російській армії багато жертв. «У травні стало відомо, що Володимир Путін підписав президентський указ, згідно з яким дані про втрати армії в ході бойових дій у мирний час стають державною таємницею», - пише «Mako». На думку видання, це зроблено, щоб приховати російські втрати в ході бойових дій на Україні. «До цього слід додати величезну кількість солдатів, які гинуть на навчаннях. За деякими даними, таких випадків налічується кілька сотень на рік », - пише ізраїльське видання.

- У скарбниці РФ немає грошей на переозброєння. «Хоча російський військовий бюджет був значно збільшений, йому далеко до оборонних витрат багатих США ... Важке економічне становище ускладнює придбання нової зброї. Велика частина військової техніки російської армії відноситься, скоріше, до музейних експонатів, ніж до бойової зброї ».

- Солдат в Росії не вистачає. «Вже довгі роки в Росії обговорюють можливість переходу на повністю найману армію, як в США. Але проблема в тому, що російська армія зазнає великих труднощів із залученням контрактників, особливо з якісних секторів населення ».

Ізраїльський портал вказує і на інші неприємні для Збройних сил РФ моменти. Наприклад, що більшу частину нашої бойової авіації складають «вже застарілі» МіГ-29 і Су-27. Що російський ВМФ в своєму розпорядженні всього одним авіаносцем «Адмірал Кузнєцов», який «не в кращому стані». І що незважаючи на величезну кількість танків (до 10 тисяч) новітніх машин Т-90 налічують «всього 300 штук». У той час, як всі 5 тисяч танків армії США - це різні модифікації сучасного М-1 «Абрамс».

Так чи погано на ділі виглядає російська армія? Чи може вона на рівних протистояти арміям розвинених країн світу?

Читайте по темі

Російська армія по боєздатності відстає від армій США, Китаю, Німеччини і Франції на «світлові роки» Безпілотний відповідь Пентагону

Як наша країна готується наздогнати Америку в сфері безпілотної авіації

- Немає жодних документальних доказів, що в російській армії в мирний час гине багато військовослужбовців, - вважає провідний експерт Центру військово-політичних досліджень МДІМВ, доктор політичних наук Михайло Александров. - Так, втрати у нас є. Але їх чимало в тій же армії США.

Нагадаю, що в минулому році американський військовослужбовець, який зійшов з розуму в Іраку, відкрив вогонь по своїм товаришам по службі на військовій базі Форт-Худ у Техасі. В результаті чотири людини загинули, 16 поранені.

Раніше на цій же базі військовий лікар розстріляв 13 осіб - на цей раз з ідеологічних мотивів, «помстившись» Америці за війну в Іраку.

Як і у нас, в ВПС США іноді розбиваються літаки. Так, нещодавно американський F-16 зазнав аварії у федеральній землі Баварія на півдні Німеччини через проблеми з двигуном. Пілотові, правда, вдалося катапультуватися.

Я вже не кажу, що від американського «дружнього вогню» постійно гинуть військовослужбовці союзників США. У торішньому підсумковій доповіді міністра оборони конгресу США наводилася, зокрема, така статистика. В ході операції «Буря в пустелі» 146 людей вбито в бою, з них 35 загинули від вогню власних сил. А 467 поранені, 72 - в результаті «дружнього вогню».

Інциденти з «дружнім вогнем» мають місце не тільки у воєнний, але й у мирний час. Так, на маневрах в пустелі в таборі «Удейрі Рандж», на півночі Кувейту, поблизу іракського кордону, американський винищувач F / A-18 «Хорнет», що злетів з авіаносця «Гаррі Трумен» в Перській затоці, скинув на голови своїх військовослужбовців бомбу. В результаті шестеро людей загинули і більше десяти було поранено. Тодішній президент США Джордж Буш заявив, що ця трагедія повинна нагадати про те, наскільки небезпечна військова служба.

А ще можна згадати розстріл американцями з вертольотів мирних жителів в Багдаді. Все це, м'яко кажучи, не прикрашає армію США.

Факти насильства над мирним населенням і в Іраку, і в Афганістані кажуть про те, що у військовослужбовців США немає моральних норм, і що їм властиві садистські нахили. А це, як показує практика, говорить про низький бойовий дух. Люди, які охоче знущаються над беззахисними і беззбройними, як правило, не здатні вести серйозні бойові дії, і першими втікають.

Словом, за рівнем злочинності і якості особового складу я не бачу будь-яких переваг у американської сторони. Навпаки, російські військовослужбовці більш мотивовані. Вони розуміють, що захищають свою Батьківщину, в той час як США ведуть каральні акції по всьому світу. І мотивація у їх армії чисто грошова. Тому ймовірність, що американці зможуть стійко боротися при зіткненні з російською армією, вельми невелика.

На мій погляд, американці взагалі ніколи не могли стійко боротися - ні в Кореї, ні у В'єтнамі, ні під час Другої світової війни. А стійкість - дуже важлива якість армії, яке веде до перемоги.

«СП»: - Наша мобілізаційна система дійсно програє контрактній системі США?

- Нам необхідний мобілізаційний резерв. У нас просто немає тієї чисельності населення, яка була в СРСР. Якщо ми підсумуємо людські ресурси країн-членів НАТО, виявиться, що Росія за цим показником суттєво поступається. Тому натовці можуть від мобілізаційного резерву відмовитися, а ми - ні.

Правда, я не уявляю, хто реально з контрактників НАТО воюватиме з Росією. Крім англосаксів і представників ряду країн Східної Європи.

Так чи інакше, мобілізаційний резерв дозволяє нам виставити, в разі необхідності, армію чисельністю 4-5 мільйонів чоловік. Так, на її розгортання потрібно близько півроку, і весь цей час основного складу армії доведеться стримувати натиск супротивника.

З іншого боку, США буде потрібно навіть більше півроку, щоб переправити з Америки в Європу ті ж танки «Абрамс».

«СП»: - До речі, про танки. Чи можна сказати, що наша військова техніка безнадійно застаріла?

- Ні звичайно. Як показують імітаційні повітряні бої, наші Су-27 і Су-30 виграють навіть у новітніх американських F-35. Що вже говорити про F-15 і F-16? Вони абсолютно не краще наших літаків! Крім того, наліт російських військових льотчиків зараз істотно зріс. Рівень їх підготовки зрівнявся із західним.

Якщо ж порівнювати засоби радіоелектронної боротьби - тут наша перевага безперечно. Це означає, все високоточне західне зброю стає неефективним в протиборстві з Росією. А воювати зброєю звичайним західні армії вже розучилися.

На ділі, якщо зараз почнеться війна в Європі, ми протягом місяця розгромимо європейську угруповання НАТО, займемо всю Східну Європу і дійдемо до кордонів Німеччини. Нам просто нікому протистояти. У європейців немає ні великої кількості танків, ні кваліфікованих екіпажів.

Словом, я б з обережністю ставився б до хвацьким оцінками ізраїльської преси ...

- Говорити, що у нас техніка застаріла, я б не став, - зазначає генерал-майор, в минулому начальник розвідки колишнього Сибірського військового округу і угруповання військ Міністерства оборони РФ в Чечні, кандидат політичних наук Сергій Канчуков. - Так, американський «Абрамс» краще нашого Т-72. Але російські протитанкові ракетні комплекси «Корнет» прекрасно джгут «Абрамси» і в Іраку, і в Ємені.

З бойовими літаками ситуація взагалі особлива. Американці тільки-тільки виводять свій новітній F-35 на стадію готовності. А наші МіГ-29 і Су-35 - повноцінні бойові одиниці. МіГ-31 - взагалі найкращий в світі на сьогодні винищувач-перехоплювач.

Крім того, Росія дійсно багато витрачає на переозброєння. Всі військові замовлення Міноборони РФ фінансуються в плановому порядку. Жоден з них на сьогодні не "заморожений».

Читайте по темі

Головна проблема Пентагону Головна проблема Пентагону

Чи готові Сполучені Штати Америки до великої війни?

Ми, на ділі, можемо протистояти всьому світу. Оскільки маємо ядерний щит.

Якщо ж порівнювати бойові можливості сил загального призначення армій провідних держав і наших Збройних сил, то, як заявив нещодавно колишній керівник розвідки ВПС США, генерал Девід Дептула, «американці останні десятиліття пристосовувалися до каральних операцій, і в результаті стали нездатні протистояти Росії». Думаю, цим все сказано.

Звичайно, в російській армії є проблеми. Але ми намагаємося їх вирішувати. Наша армія вдосконалюється, а російське керівництво робить все можливе, щоб боєготовність Збройних сил РФ була повністю відновлена ​​...

Так чи погано на ділі виглядає російська армія?
Чи може вона на рівних протистояти арміям розвинених країн світу?
«СП»: - Наша мобілізаційна система дійсно програє контрактній системі США?
Чи можна сказати, що наша військова техніка безнадійно застаріла?
35. Що вже говорити про F-15 і F-16?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация