Новини дня: Путіну не вистачає солдатів - Вільна Преса - Росія. Новини Росії. Новини Росії сьогодні. Новини політики сьогодні, 29 березня 2017. Проблеми національної політики

Чисельність російських Збройних сил буде збільшена до 1,9 мільйона чоловік. Відповідний указ президента РФ Володимира Путіна опублікований на офіційному порталі правової інформації.

У документі зазначено, що з 1 липня 2017 року штатна чисельність Збройних сил РФ складе «1 + 903 051 одиницю, в тому числі 1 013 628 військовослужбовців».

Всього ВС поповниться на 19 тисяч осіб - 13 698 військових і 5357 цивільних. Указ набрав чинності в день підписання, 28 березня.

як раніше повідомляло ІА REGNUM, 8 липня 2016 року розпорядженням глави держави штатна чисельність Збройних сил Росії була збільшена на 542 людини і склала 1 мільйон 885 тисяч 371 людини.

На сьогодні, якщо вірити офіційній статистиці, Російська армія є п'ятою в світі за чисельністю. На першому місці за кількістю військовослужбовців - Китай (понад 2 мільйонів чоловік). Слідом за ним йдуть - США, Індія і КНДР.
Тим часом, незабаром Росія може зіткнутися з нестачею призовників, оскільки в вік військовозобов'язаних входить покоління, народжене в кінці 90-х, коли в країні стався черговий обвал народжуваності через дефолту 1998 року. У зв'язку з цим депутати Держдуми виносять на громадське обговорення такі несподівані ідеї, як підвищення призовного віку до 30 років.

Виникає закономірне питання - наскільки правильно в нинішніх економічних і демографічних реаліях збільшувати чисельність нашої армії?

Читайте також

Чисельність російських Збройних сил буде збільшена до 1,9 мільйона чоловік США збирають «залізний кулак» проти Росії

Пентагон хоче додатково перекинути в Європу танкову дивізію

- Я вважаю, що в збройних силах Росії зараз вибудовується досить грамотна кадрова політика, і указ президента Путіна - зайве тому підтвердження, - говорить експерт Асоціації військових політологів Олександр Перенджіев. - Думаю, що питання комплектування збройних сил у президента, як у верховного головнокомандувача, один з найбільш значущих на сьогодні.

Крім іншого, думаю, збільшення чисельності армії показує, що, незважаючи на всі розмови, повністю відмовлятися від призову в армію ми не будемо. Оскільки тільки контрактниками постійно підтримувати чисельність армії в межах двох мільйонів чоловік навряд чи вийде.

«СП»: - Для чого в даний момент збільшувати чисельність Російської армії?

- По-перше, ми підсилюємо свою військову присутність в Арктиці. Крім того, звичайно, необхідно посилювати прикриття наших південно-західних рубежів в зв'язку з відвертим втручанням НАТО в конфлікт на Україні. Перш ми більше приділяли увагу південному напрямку, в зв'язку з ситуацією на Кавказі і в Закавказзі. Тепер же йде формування додаткових підрозділів на кордонах з Україною.

«СП»: - Чи немає небезпеки, що у нас, як в пізньому СРСР, буде непропорційно можливостям економіки великий військовий бюджет?

- Я думаю, що саме життя ставить перед нами завдання підготовки військових кадрів. Нам потрібен резерв з навчених професійних військових. Інакше обов'язково серед наших «партнерів» з'являться ті, хто сьогодні говорить про світ і демократії, а завтра, відчувши нашу слабкість, стануть говорити з нами з позиції сили. Ми ж бачимо, що під надуманими приводами відбувається мілітаризація навколо наших кордонів. Крім того, посилюється напруженість на Близькому Сході, неспокійно в Центральній Азії. Ми змушені реагувати на це, в тому числі збільшенням чисельності армії, нехай поки і незначним.

- Чисельність армії в будь-який час і в будь-якій країні визначається конкретними умовами, - каже завідувач аналітичним відділом Інституту політичного і військового аналізу Олександр Храмчихін. - В даному випадку збільшення числа військовослужбовців на 13 тисяч осіб мало що змінить. Звичайно, в сучасному світі велика армія зовсім не гарантує перемоги. Важливіше чисельність і якість військової техніки. Але хтось цю техніку повинен обслуговувати. Тому не можна сказати, що кількість військовослужбовців - це зовсім не важливо.

«СП»: - Нам необхідно збільшувати армію або досить зупинитися на тому, що є?

- Відповісти на це питання складно, оскільки незрозуміло, скільки все ж у нас реально людей служить в армії. Дані дуже суперечливі. Цифра один мільйон дев'ятсот тисяч чоловік, яку прийнято називати, сумнівна. Не дуже зрозуміло, скільки з цього числа військовослужбовців дійсно військові. Але навіть якщо прийняти цифру, яку найчастіше називають - близько мільйона чоловік, як даність, - щодо чисельності населення Росії, це небагато. А якщо взяти до уваги протяжність наших кордонів - зовсім мало. Тому я не виключаю, що армію варто ще збільшити.

«СП»: - Які є для цього можливості у керівництва Росії, з огляду на проблеми економічні та демографічні?

- Це питання не до мене. Я не знаю, де російська влада збирається знаходити кошти для збільшення армії. Можливо, в планах цього зовсім немає. Але в тому, що необхідно формування нових військових частин, особливо на схід від Уралу, у мене особисто ніяких сумнівів немає.

- Щоб збільшити чисельність армії недостатньо просто «забрити» побільше призовників або набрати нових контрактників, - каже військовий оглядач ТАСС полковник у відставці Віктор Литовкин. - Необхідно побудувати нові казарми, полігони, забезпечити нові військові частини сучасним озброєнням. Я не думаю, що сьогодні необхідно серйозно збільшувати чисельність Російської армії. А то локальне збільшення, про який ми дізналися з указу президента, це навіть не обов'язково збільшення числа саме військових. Це можуть бути лікарі, люди технічних професій, водії і т. Д.

Безпосередньо чисельність військових у нас, згідно з указом президента не повинна перевищувати мільйона чоловік. Я думаю, що число саме військових в нашій армії сьогодні не дотягує до мільйона.

За останніми даними, у нас є близько 275 тисяч призовників. Приблизно 380 тисяч військових служить за контрактом. Офіцерів у нас порядку 220-230 тисяч. Тобто, як бачимо, мільйони не виходить. Навіть якщо припустити, що близько 50 тисяч військовослужбовців жінок не увійшло в цю статистику.

Читайте також

Хто зупинить Порошенко - «визволителя»

Жителі Донбасу просять Путіна, Трампа і Меркель врятувати їх від української влади

«СП»: - Чи достатньо такого числа військових, з огляду на наші величезні простори?

- При нашій території будь-яка армія, в тому числі китайська, може здатися маленькою. Тому ми звичайно, повинні робити упор на технічне оснащення своєї армії. Я думаю, що зараз чисельність нашої армії оптимальна, виходячи з економічних і інших можливостей нашої країни. У нас є кадровий резерв, який ми можемо задіяти в разі потреби. Це близько 4 мільйонів підготовлених військових. Цих людей можна поставити «під рушницю» в разі війни.

«СП»: - Як ви ставитеся до ідеї збільшити призовний вік до 30 років?

- Вона практично нічого не дасть, яка різниця до 28 років закликати молодих людей або до 30. До того ж я не впевнений, що тридцятирічні призовники впишуться в армійські реалії. Практично склався людині, який до цього не служив, складно буде виконувати обов'язки рядового.

Виникає закономірне питання - наскільки правильно в нинішніх економічних і демографічних реаліях збільшувати чисельність нашої армії?
«СП»: - Для чого в даний момент збільшувати чисельність Російської армії?
«СП»: - Чи немає небезпеки, що у нас, як в пізньому СРСР, буде непропорційно можливостям економіки великий військовий бюджет?
«СП»: - Нам необхідно збільшувати армію або досить зупинитися на тому, що є?
«СП»: - Які є для цього можливості у керівництва Росії, з огляду на проблеми економічні та демографічні?
«СП»: - Як ви ставитеся до ідеї збільшити призовний вік до 30 років?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация