Новини - Нові знаки відмінності української армії

  1. Новиt знаки відмінності армії України
  2. Блакитні берети - в минуле

Уже найближчим часом нашу армію і флот чекають нові візуальні зміни

Уже найближчим часом нашу армію і флот чекають нові візуальні зміни. Українські фахівці збираються повністю і остаточно відмовитися від усього, що мало вигляд, схожий зі зразками військової форми і знаків розрізнення радянського періоду. Хоча це не заявляється прямо, однак при побіжному погляді на запропоновані нові знаки відмінності для ЗС України стає зрозуміло - армія отримає щось нове, яке не тільки ближче до Європи, а й набагато ближче до внутрішніх історичним тенденціям.

Новиt знаки відмінності армії України

Найважливіша риса поновлення - з погон військовослужбовців йдуть назавжди традиційні зірки , Які використовувалися кілька століть. Вони замінюються ромбовидними значками з національним гербом всередині. Указ про заміну традиційних зірок Президент України Петро Порошенко підписав 5 липня, так що вже дуже скоро ми побачимо військових з новими погонами на вулицях. Ґудзики також кілька видозмінюються і будуть підігнані під єдиний стандарт, несучи (незалежно від типу - польові або парадні) на собі емблему збройних сил. Втім, не всім зміни до душі - знайшлися і критики, які побачили в ромбах схожість з погонного емблематикою вермахту. У світлі яскравої інформаційної війни такі заяви вже нікого не дивують.

На практиці робоча група пов'язує появу саме ромбів з традиціями УНР і УПА, які дійсно використовували ромбовидні значки. Знак категорії вищого офіцерського складу розроблений на основі орнаменту петлиць генералів Галицької армії (а ті, в свою чергу, беруть початок з національної вишивки). Спроба наблизити форму і символіку ВСУ до зразків УНР і УПА спостерігається і в інших нововведення. Наприклад церемоніальна форма почесної варти за кольором і формою Подолу практично повністю відповідає формі почесної варти часів УНР і гетьмана Скоропадського.

Блакитні берети - в минуле

Аеромобільні підрозділи позбавляються свого оригінального і впізнаваного вигляду, вершиною якого багато років був блакитний берет, іноді - з червоним куточком. берети десантників нині стануть бордовими і символіка ВДВ буде замінена. Танкісти отримують також нову емблему - лицарську рукавичку з булавою, які на думку українських розробників краще ілюструють історичні корені бронетанкових військ в кавалерії. Сили спецоперацій втрачають легендарну кажана, знаходячи натомість готового до кидка вовка в дубовому вінку - символі воєнної звитяги. Змін зазнали майже всі емблеми українських родів військ і флоту. І майже всі - в сторону національної символіки та історичності.

Головна причина такого стрімкого ребрендингу армії і флоту - спроба відійти від системи звань і візуальних символів радянської епохи. Адже стара символістики використовується арміями потенційного противника, що може мати негативні наслідки в разі повномасштабних бойових дій.

Нові аксесуари і форма, що вводяться українським командуванням, вже найближчим часом надійдуть в наш військторг і будуть доступні до продажу. А поки цього не сталося, радимо ловити момент і придбати вже стали історією військові зірочки, шеврони, погони і форму старого зразка. Адже через кілька років склади з цим «добром» остаточно спорожніють і за відновлення вигляду українського солдата ХХ століття візьмуться історики і реконструктори.
Більше подробиць про зміни у формі - тут .

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация