Новини Харкова - У Харкові встановили пам'ятник легендарному отаману Війська Запорозького Івана Сірка (фото)

Відливати фігуру почали ще в 2011 році / фото city.kharkov.ua

У Харкові встановили пам'ятник отаману Запорозького війська Івану Сірку.

Як повідомили УНІАН в прес-службі Харківської міськради, пам'ятник кошовому отаману Запорізької війська Івану Сірку встановили сьогодні, 18 серпня, на Бурсацькому узвозі, над входом на станцію метро «Історичний музей».

За словами співавтора проекту, скульптора Олександра Рідного, висота постаменту - 1,7 м, скульптури - 5,1 м. Пам'ятник відлитий з бронзи, облицювання постаменту з сірого граніту повторює оформлення виходу зі станції метро. Біля отамана встановлена ​​гармата на дерев'яному лафеті.

«У цьому місці, за легендою, був вал Харківської фортеці. І ось Іван Сірко стоїть на валу, тримає прапор зі своїм родовим гербом - першим гербом Харкова. Тобто, зовні історична правда дотримана з деякими коригуваннями на образ, виразність », - сказав скульптор.

Читайте також Порошенко про Мазепу: він став справжнім символом українського опору Росії

Рідний нагадав, що ідея встановити у Харкові пам'ятник Івану Сірку належала голові Харківської обласної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців Івана Саратова, які довгі роки займався вивченням життя отамана. Відливати фігуру почали ще в 2011 році, таким чином, на реалізацію проекту потрібно близько шести років.

Довідка УНІАН. Іван Сірко (1605 (1610) - 1680) - кошовий отаман Запорізької Січі, полковник. На посаді отамана брав участь в 54 битвах, при цьому жодного разу не програв. За однією з легенд, був родом з Мерефи (Харківський район).

Як повідомляв УНІАН, минулої осені в Харківській області відкрили пам'ятник гетьману Івану Мазепі з нагоди 330-річчя обрання його гетьманом Війська Запорозького.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация