Новини | Офіційний інтернет-портал Президента Республіки Білорусь

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 12 листопада провела зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Азербайджану в Білорусі Латіфом Ганділовим.

Олександр Лукашенко, вітаючи дипломата, сказав: "Склалася добра практика, коли я не часто, але зустрічаюся з послами не тільки під час їх прибуття в Білорусь і вибуття, а й в процесі їх роботи тут. Ви знаєте, що у мене були зустрічі і з іншими послами, остання відбулася з послом Російської Федерації. Тому тут немає нічого незвичайного ".

Основним приводом для зустрічі з дипломатом Глава держави назвав майбутній візит до Білорусі Ільхама Алієва. "У нас є про що поговорити, є маса питань. Хоча повинен сказати, що фундамент наших відносин набирає міцність", - сказав Президент.

Олександр Лукашенко звернув увагу, що з початку року білорусько-азербайджанський товарообіг збільшився більш ніж в три рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. "Це дуже хороший приріст, навряд чи є такий з іншими державами", - зауважив він. Разом з тим потенціал для взаємодії двох країн набагато вище. "Є куди рости і є над чим працювати", - додав Глава держави.

Президент також зупинився на білорусько-азербайджанському співпрацю в гуманітарній сфері, особливо по лінії освітніх контактів. Зокрема, близько півтисячі азербайджанців вчаться в Білорусі. "Для Азербайджану наші двері відкриті", - підкреслив Олександр Лукашенко, наголосивши на важливості освітнього і наукового обмінів.

"Ви повинні знати, що ми для вас друзі і завжди готові піти назустріч. Наші домовленості з Ільхамом Алієвим - це святе, ми домовилися, що будемо їх виконувати. Закритих тем з Азербайджаном у Білорусі немає", - резюмував білоруський лідер.

На зустрічі також було порушено тему саміту ОДКБ в Астані. Глава держави зазначив, що його дивують домисли в деяких ЗМІ з приводу основних тем, розглянутих на цій зустрічі. "Які б там не були міркування, а я відстежую засоби масової інформації, особливо після ОДКБ, мене дивують ці домисли, міркування. Але ми винні самі і наш МЗС винен в тому, що ми досить чітко і ясно не інформували журналістська спільнота, а через них - суспільство наших країн, по тематиці переговорів ОДКБ і так далі. Я спостерігаю, що все звелося до того, що ми нібито обговорювали тільки кандидатуру майбутнього керівника ОДКБ. так, ми обговорювали це питання, але він зайняв у нас, напевно, 15 хвилин ", - зауважив Президент.

"Основний час у нас зайняв перше питання - зовнішньополітична ситуація навколо країн ОДКБ. Природно, обговорюючи, що відбувається по периметру наших держав, ми торкнулися і внутрішньополітичної ситуації, але виключно з подачі того чи іншого президента. Ніхто там не збирався втручатися в ті чи інші процеси. наприклад, Нікол Пашинян: 9 грудень вибори в парламент, він торкнувся цієї теми, ми послухали, - розповів Глава держави. - у нас відбулася низка заходів: Мюнхенська конференція (зустріч Основний групи), форуми регіонів з Україною і Росією, і я торкнувся цієї теми, все, що відбувається навколо, як це відбивається на внутрішньополітичну ситуацію. Президенти послухали, взяли до відома. Точно так і інші президенти поінформували, що відбувається всередині країни. І тут немає ніякої надзвичайлівки ".

Відносно призначення нового керівника апарату ОДКБ Олександр Лукашенко зазначив: "Природно, варіантів було багато. І це не означає, що ми обмежили Вірменію, що хтось переміг, хтось програв. Питання в тому, що Нікол Пашинян повинен просто в уряді розібратися з ситуацією, тому що ця країна сьогодні очолює ЄАЕС, наш економічний союз, і ОДКБ - дуже велике навантаження на країну, яка знаходиться в такому перехідному періоді. �� чи впорається Вірменія? Якщо Нікол Пашинян розбереться і дасть нам відповідь, це буде в Санкт Петербурзі ". Президент підкреслив, що рішення в спокійному руслі буде прийнято на запланованій на 6 грудня зустрічі.

Що стосується ротації керівника даної організації, то наступна країна за алфавітом Білорусь. "У мене на сьогодні три кандидатури, які я можу запропонувати на посаду генерального секретаря ОДКБ", - заявив Глава держави.

У свою чергу посол Азербайджану висловив думку, що відносини Олександра Лукашенка і Ільхама Алієва - це хороший приклад міждержавних відносин.

? чи впорається Вірменія?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация