Новини Водафон Донецьк - як український оператор іде з Донбасу

  1. Все почалося зі зростання тарифів
  2. Зв'язок пропадає
  3. У чергу за "Феніксом"
  4. Що відомо про «Феніксі»
  5. Ще один збіг

З "ЛДНР" йде останній український GSM-оператор - "Водафон". Його зв'язок не працює в регіоні вже третій день.

Раніше таких тривалих відключень не було.

Впевненість в тому, що "Водафон - все", розлита в повітрі. Жителі "ДНР" з 11 січня почали масово переходити на місцевого оператора "Фенікс", який контролюється сепаратистами.

Абонентів у "Фенікса" відразу стало стільки, що зв'язок початку барахлити і у нього.

"Країна" розбиралася, чи залишиться Україна без останньої телефонного зв'язку з непідконтрольними територіями.

Все почалося зі зростання тарифів

Незадовго до Нового року у донеччан, луганчан і "Водафон" почався конфлікт. оператор разом підвищив тарифи для всього непідконтрольного регіону . І перевів їх на один-єдиний тарифний план.

За умовами цього пакета, абонплата становить 3 гривні в день. Таким чином, жителів Донбасу примусово змусили платити за мобільний зв'язок по 90 гривень на місяць.

Нові правила набрали чинності з 9 січня. При цьому раніше багато донеччан вже оплатили послугу "Рік без абонплат", за яку довелося віддати понад 300 гривень.

Під тарифну "роздачу" потрапили і жителі прикордонних районів, які під контролем України - наприклад, Авдіївка та Торецькому.

У непідконтрольних Донбасі новації "Водафон" назвали "тарифами для людей другого сорту".

У непідконтрольних Донбасі новації Водафон назвали тарифами для людей другого сорту

Зв'язок пропадає

11 січня - на вильоті новорічних свят - зв'язок "Водафон" в "ДНР" раптово зникла.

З'ясувалося, що спочатку збій мережі стався в Донецьку, потім у Макіївці, Торезі і поширився по всій непідконтрольною території, включаючи "ЛНР".

Також перестав працювати роумінг російського МТС, який, швидше за все, діяв через потужності "Водафон" (який мав раніше назву "МТС-Україна").

В "Водафон" заявили про пошкодження кабелю в зоні АТО. Але на чиїй території його пошкодили, в компанії не уточнили.

"На даний момент підрядники з'ясовують можливість фізичного доступу до місця пошкодження для проведення ремонтних робіт. Якщо пошкодження сталися на непідконтрольною Україні території, у нас не буде можливості вплинути на ситуацію", - заявив оператор.

При цьому в "ДНР" наполягають, що кабель був пошкоджений на території, підконтрольній Україні.

У чергу за "Феніксом"

Не чекаючи, поки зв'язок повернеться, донеччани кинулися купувати сім-карти місцевого мобільного оператора - "Фенікс".

У його нечисленних офісів утворилися черги.

У його нечисленних офісів утворилися черги

Черга за "Феніксом" у донецького Головпоштамту - тут розташований центральний офіс оператора. Фото - pauluskp.livejournal.com

"Цікаво, центральний офіс" Фенікса "сьогодні перевиконав обсяг продажів за весь час з відкриття?", - пише в Facebook донеччанин Михайло Шумаков.

Ажіотаж при скупці сімок "Фенікса" відзначили і інші жителі Донецька.

"І знову" МТС-Водафон "рекламує" Фенікс ". Проїжджав повз кільця, де головний офіс фені наш, - натовп" раптово виявили "покупця. Пора" Феніксу "вже роялті платити МТС-у, чтоль, за підвищення продажів", - іронізує Максим Шишов.

"Кажуть, що у Главпочтама сьогодні стовпотворіння небачене. Що, мабуть, пов'язано з падінням" МТС-Україна "(Vodafona) в Донбасі. Плюс необхідність виплат, що накопичилися за два тижні свят.

Насправді, різко ускладнилася життя. Головна проблема: зв'язок з близькими, що в умовах прифронтової смуги, в яку, де-факто, перетворений Донбас, має вирішальне значення ", - пише в Facebook донецький блогер Роман Манекін.

Головна проблема: зв'язок з близькими, що в умовах прифронтової смуги, в яку, де-факто, перетворений Донбас, має вирішальне значення , - пише в Facebook донецький блогер Роман Манекін

Проблеми були і у другого офісу "Фенікса", на Північному автовокзалі.

"Якщо раптом у кого є бажання приїхати на Північний в офіс" Фенікс ", то робити цього не слід. Там 300 чоловік в черзі і охорона не пускає всередину офісу. Тільки час втратите і замерзнете", - пише в Facebook користувач з Донецька Олександр Миколайович .

За повідомленнями жителів міста, за стартовий пакет "Фенікс" в його офісі на бульварі Пушкіна просять 1000 рублів - це близько 500 гривень.

За повідомленнями жителів міста, за стартовий пакет Фенікс в його офісі на бульварі Пушкіна просять 1000 рублів - це близько 500 гривень

При цьому сам "Фенікс" від масового переходу на нього почав "падати". Це вже підтвердили і в "мінзв'язку ДНР".

Що відомо про «Феніксі»

Офіційно цей оператор з'явився в квітні 2015 року. За два місяці до цього в регіоні припинив роботу український "Київстар". Його обладнання "націоналізували" і на цій базі створили "Фенікс" в Донецьку і "ЛугаКий" в Луганську.

Влітку того ж року оператор розпочала роботу в тестовому режимі, а в продаж надійшли перші сім-карти.

"Наша компанія надає найдемократичніші ціни на території Республіки", - йдеться на сайті "Фенікса". При абонплаті 50 рублів на місяць, дзвінки всередині мережі та на номери "Лугакома" - безкоштовні. Дзвінки в Росію - 5 рублів хвилина, на стаціонарні номери в "ЛДНР" - 1,50 руб. А підключити безлімітний інтернет коштує ще 45 рублів на місяць.

На українські номери "Фенікс" і "ЛугаКий" дзвонити не дозволяють. З України на них також неможливо додзвонитися.

У 2016 році "Фенікс" запустив функцію прив'язки до номера месенджера Telegram, "Однокласники", ICQ, Agent, "ВКонтакте", Viber і WhatsApp.

З 4 листопада 2016 року став доступна абонентам "Фенікс" реєстрація облікового запису Apple-ID - мабуть, СМС-підтвердження приходять через оператора-посередника в Росії.

У «Феніксі» стверджують, що з недавнього часу можуть дзвонити на номери більш ніж півсотні країн.

При цьому оператор використовує український міжнародний код. Номери "Фенікса" починаються з +38 (071).

Ще один збіг

В історії зі зникненням "Водафон" з Донбасу є ряд цікавих збігів.

Перше - це вищезгаданий зростання тарифів, який викликав обурення у жителів Донецька і Луганська. Перед новим роком заявили про зростання цін - після свят зв'язок була відключена. Неначе спеціально дали всім привітати один одного - і повернули рубильник.

Друге збіг - в тому, що в кінці грудня "Фенікс" запустив 3G-зв'язок, яка, за словами місцевих жителів, непогано працює.

Деякі жителі Донецька вважають, що "Водафон" на території "республік" був відключений саме для збільшення частки "Фенікса" - адже після впровадження 3G залежність від українських операторів стала не такою критичною.

Нагадаємо, що за тією ж схемою з регіону на початку 2017 року пішов оператор Lifecell . Спочатку оголосили про пошкодження зв'язку, але вона так ніколи і не відновилася. "Країна" вже розповідала, що українських операторів, у міру зміцнення місцевого зв'язку, витісняють з "ДНР" .

"Відключити МТС Яценко (Віктор Яценко," міністр зв'язку ДНР ", саме з ним пов'язують оператора" Фенікс ". - Прим. Ред.) Намагався одночасно з" Лайф "на початку 2017 року. Але знайшлися люди, які поскаржилися в Москву, і звідти попросили не чіпати МТС ", - розповів" Країні "джерело, близьке до керівництва сепаратистів.

Версії, що "Водафон" відключають за ініціативою Донецька, дотримуються і багато в соцмережах. Адже про пориві кабелю в "ДНР" заявили раніше, ніж в самій компанії-операторі.

Втім, офіційний Київ, мабуть, теж все влаштовує. Він мовчки дивиться на відхід з "ЛДНР" останнього стільникового оператора з українською пропискою. Значить, ніякої катастрофи в цій ситуації не бачить.

Цілком ймовірно, українська влада розглядають це як новий виток повзучої блокади. Адже догляд "Водафон" спричинить за собою ще більше віддалення жителів непідконтрольних територій від України.

Головний наслідок - люди поступово перестануть користуватися сервісами українських банків, які вимагають підтвердження по СМС. Впаде (і частково піде в інтернет) і кількість ділових зв'язків з бізнес-партнерами по обидва боки кордону.

Наприклад, частина донеччан заробляла, займаючись інтернет-торгівлею по всій Україні, відкриваючи і обслуговуючи інтернет-магазини, при цьому щільно використовуючи мобільний банкінг. Тепер ця діяльність сильно ускладниться - і багато підприємців переорієнтуються на Росію або зовсім згорнуть роботу.

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация