Новини Руспрес - У Нижньому Тагілі «Едро» штовхає в мери міста Олексія Чеканова собі на шкоду

Партія влади зробила ставку на вкрай непопулярного і одіозного кандидата

На виборах мера Нижнього Тагілу «Єдина Росія», яка зробила ставку на вкрай непопулярного і одіозного кандидата Олексія Чеканова, ризикує зазнати одне з найбільш нищівних поразок. При цьому вже в ході нинішньої надзвичайно скандальної передвиборної кампанії партія влади несе серйозні репутаційні втрати. Відразу кілька шанованих в місті «єдиноросів», що склали конкуренцію нав'язаному зверху кандидату, готові йти на вибори навіть під загрозою виключення з партії.
Явний фаворит передвиборної гонки за пост градоначальника Нижнього Тагілу, партія "Єдина Росія" , Примудрилася створити тут собі проблеми на рівному місці. Висування на пост мера оскандалився Олексія Чеканова тагільчанамі було сприйнято вкрай негативно, після чого в місті почалася масова кампанія по самовисування членів ЕР. Таким чином, менше ніж за місяць до виборів (призначені на 12 жовтня) відразу п'ятеро єдиноросів претендують на пост глави Нижнього Тагілу. З них 4 людини самостійно висунули свої кандидатури, офіційно ж партія підтримує лише главу «Тагілбанка» Чеканова.
Зараз партія влади робить безуспішні спроби взяти ситуацію з виборами під контроль. Нещодавно провалилася чергова така спроба. В. о. глави уральського міжрегіонального координаційної ради партії Ігор Баринов так і не зміг домогтися від «незалежних» єдиноросів відмови від участі у виборчій кампанії, щоб не конкурувати з офіційним партійним кандидатом.
Кандидати залишилися при своїй думці, не дивлячись на те, що вони тепер практично напевно будуть виключені з партії (про це вже заявив пан Баринов). «Я буду йти до кінця, тому що вважаю, що у Олексія Чеканова просто немає необхідного досвіду роботи, щоб керувати Нижнім Тагілом», - заявив В'ячеслав Погудін. «Я не буду знімати свою кандидатуру з виборів, тому що мене просто не зрозуміють городяни, що зробили мені підтримку. Більш того, брати участь у виборах - це моє конституційне право », - розповіла Валентина Ісаєва, додавши, що не претендує« на ресурси «Єдиної Росії» ».
На думку директора Інституту філософії та права УрРО РАН з наукових питань Костянтина Кисельова, в команді Олексія Чеканова явно спостерігається паніка: «Ті дії, які зараз відбуваються, носять характер хаотичний і видно, що вони панічного плану. І все це починають розуміти. Така робота - не дії впевненого в собі людини. Тому у Чеканова не вистачає того, що зараз називається електобіліті - впевненості у виборцях, в тому, що він переможе. Навпаки, дії, які зараз робляться, переконують виборця в його слабкості ».
У місті дійсно не дуже розуміють, чому «ЕР» готова пожертвувати гідними членами партії заради просування скандально відомо банкіра. Електоральними перспективами це не пояснити, оскільки при найвищому антирейтингу Чеканова, за популярністю серед городян він - явний аутсайдер. За даними нещодавно проведеного соцопитування, найвищий рейтинг в місті має В'ячеслав Погудін (29%), за ним слідують Валентина Ісаєва - 24%, і пан Чеканов - 8%. З вірогідністю цього розкладу не сперечається і пан Баринов. Пояснюючи, чому він проводив «профілактичні бесіди» не з усіма самовисуванцями, а тільки з Погудін і Ісаєвої, він послався на їх високий рейтинг.
Примітно, що відразу після оприлюднення цих даних, команда Чеканова вирішила опублікувати свої цифри, за якими вже пан Чеканов нібито є лідером рейтингу. Правда, достовірність «Чекановський соціології» у фахівців викликає великі сумніви - експерти відзначають, що це швидше за містифікація, мальованої політтехнологами, що називається, «на коліні». Зокрема, в опитуванні «чекановцев» дивує кількість респондентів - 2000 осіб. Подібної вибіркою зазвичай оперують на загальнообласних і навіть всеукраїнських опитуваннях.
Втім, в підтасовки, причому значно більш серйозних, банкір Чеканов викриває неодноразово.
Найвідоміший випадок - вельми неприємна історія, пов'язана з достовірністю його диплома про вищу освіту (диплом серії ДВА №148971 за спеціальністю «Організація управління виробництвом»), отриманому нібито в 1992 році в Свердловському інституті народного господарства (Сінх). На запити місцевих журналістів і силовиків ректор Уральського державного економічного університету УрГЕУ (колишній Сінх) Михайло Федоров і його колеги відповідали, що студента Чеканова в Уральському державному економічному університеті, так само як і в Сінха, ніколи не було. Журналісти виявили, що випускники УрГЕУ 1992 року теж не пам'ятають в своїх рядах такого студента. Більш того, з'ясувалося, що і факультету, на якому нібито навчався Чеканов, в університеті ніколи не існувало.

Більш того, з'ясувалося, що і факультету, на якому нібито навчався Чеканов, в університеті ніколи не існувало


Історія з дипломом-фантомом - далеко не єдиний скандальний епізод в біографії пана Чеканова. Не менш цікавими виглядають і деякі його «бізнес-успіхи». Особливо примітною в зв'язку з цим представляється історія з купівлею будинку «Тагілстроя», де, нагадаємо, Чеканов працював начальником управління виробничо-технічної комплектації.
У вересні 2001 року п'ятиповерховий будинок площею в 5 тисяч квадратних метрів було продано «Тагілстроем» за 336 тисяч рублів, іншими словами за 12 тисяч доларів. Через чотири дні новий власник ТОВ «ОПТОРГ-Універс» перепродувало будівлю за 336 600 рублів ТОВ «Інвестбуд». Для фахівця ця продажна схема з прибутком в 600 рублів однозначно сигналізує - таким чином «Інвестбуд» зробили добросовісним набувачем офісної будівлі. Нікого не збентежила ціна продажу - в таку суму сім років тому оцінювалися тагільського однокімнатні «хрущовки». «Тагілстрой» фактично подарував свою власність «Інвестбуду». 100% власником цієї щасливої ​​компанії є Сергій Архипович Чеканов - депутат Нижнетагильской міськдуми, брат банкіра. В даний час сума орендних платежів, що збираються з розташованих в будівлі офісів, перевищує 30 мільйонів рублів на рік.

Будівля ВАТ «Трест« Тагілстрой »було придбано Чекановим за ціною однокімнатної тагільської« хрущовки »

Втім, можна навести ще безліч прикладів скандалів, пов'язаних з діяльністю пана Чеканова. Але справа, в кінченому рахунку, навіть не в ньому.
Включений на повну потужність адміністративний ресурс на підтримку Чеканова, судячи з усього, приносить зворотний ефект - формує протестні настрої в регіоні. Не тільки кандидати-самовисуванці, а й інші прихильники «Єдиної Росії» противляться приходу Олексія Чеканова на пост мера міста. Прихильники «Єдиної Росії» змушені звертатися із закликами і відкритими листами до керівництва партії, в яких просять позбавити їх від Чеканова і підтримати будь-якого гідного кандидата в мери.
Схоже, незрозуміле завзятість, з яким «Єдина Росія» намагається проштовхнути на посаду мера Олексія Чеканова, призводить до зворотного ефекту. Замість того, щоб без проблем виграти вибори, зробивши ставку на менш кандидата з менш заплямованою репутацією, «Єдина Росія» ризикує сама оскандалитися на виборах. Таке вже траплялося. Наприклад, під час виборів мера Самари в 2006 році, коли партія підтримала тодішнього мера Георгія Лиманського і з тріском програла вибори кандидату від партії життя Віктор Тархов. Все йде до того, що самарская історія дворічної давності повториться 12 жовтня в нижньому Тагілі . Різниця лише в тому, що на цей «Єдина Росія» програє сама собі.

Тетяна Некрасова

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация