Новини Руспрес - Міністр і холопи

Розкрадені мільярди російського агропрому дозволили главі Мінсільгоспу Олені Скринник вести життя розпущеної поміщиці, вибираючи собі коханців з іспанських аристократів і солістів хлопчачих груп

Службове листування вищих осіб держави рідко стає надбанням преси. А тому, опубліковане на днях лист першого заступника генпрокурора Олександра Буксмана до першого віце-прем'єру Віктору Зубкову справило ефект вибуху бомби. Жорстко вказавши на численні порушення закону, виявлені в результаті перевірки очолюваної Зубковим компанії «Росагролізінг» , Заступник генпрокурора відкрив новий фронт боротьби з корупцією. Наслідки прокурорської «зачистки» можуть стати справжньою катастрофою для цілого ряду високопоставлених чиновників. Адже очистити біографію і стерти сліди колишньої хабарництва набагато складніше, ніж зробити чергову ліпосакцію або пластику обличчя ...

Життєвий шлях Олени Скринник можна назвати типовим для нашого неспокійного часу. На зорі перебудови, в 1986 році, закінчила медичний інститут в Челябінську. Потім, як і багато її однокурсники, працювала за фахом в обласній клінічній лікарні. Крутий поворот в біографії Олени Борисівни трапився на самому початку дев'яностих, завдяки спорідненої допомоги набирав силу віце-прем'єра Віктора Христенка. Поступово в Академію народного господарства при Уряді РФ, скромний челябінський лікар буквально перетворилася. У стінах цього навчального закладу, на додачу до диплома, Олена Скринник обзавелася головним інструментом вибудовування кар'єри - великими зв'язками. Причому, одне з цих корисних знайомств, з майбутнім главою російського сільськогосподарського відомства Олексієм Гордєєвим, в кінцевому підсумку визначило все її подальшу долю. Правда, спочатку доктору СКРИННИКОВА довелося з головою зануритися в криміналізований бізнес «лихих дев'яностих».

Наука «правильного» лізингу

Вважається, що в ті роки заробити стан міг будь-який хоч трохи тямущий підприємець. Насправді, в умовах розвалюється пореформеної економіки благоденствували тільки паразитичні компанії - «прокладки», з успіхом «освоювали» мізерні бюджетні кошти. Фірма «Медлізінг», заснована пані Скринник, хоча і працювала в соціально значущої галузі охорони здоров'я, представляла собою посередницьку структуру, спеціалізованих на закупівлі медичної техніки для організацій міністерства охорони здоров'я. Питання про прямі поставки обладнання чиновники не ставили: схема, при якій помітна частина виділених грошей осідала в кишенях комерсантів, влаштовувала всіх. А тому, незабаром її випробували в інший, набагато більш грошової галузі. У 2001 році колишній кардіолог Олена Скринник очолила компанію «Росагролізінг». Формально, ця комерційна структура з 100% державним участю займалася закупівлею сільгосптехніки на державні кошти і надання її в оренду і лізинг великими агропідприємствами. Насправді, мова йшла про розподіл державних субсидій, що виділяються на розвиток сільського господарства.

Ключове положення фірми пані Скринник було зумовлено самою специфікою галузі. Урожайність російських полів, як і в усьому світі, в першу чергу залежить від якості і кількості задіяної сільськогосподарської техніки. Але трактори і комбайни стоять десятки тисяч доларів, а тому купувати їх у виробника фермери не в змозі. Тут на допомогу селянам приходить лізингова компанія. Схема проста: фірма - посередник за свій рахунок купує техніку, а потім здає її сільськогосподарському виробнику в довгострокову оренду з правом викупу. Правда, є тут і підводні камені: частина фермерських господарств неминуче розоряються, а тому зовсім припиняють регулярні платежі. Зрозуміло, що в умовах ринку подібна комерційна структура без державної участі була приречена. Розуміли це і чиновники Мінсільгоспу, які запропонували замість що існувала приватної структури створити державну лізингову компанію.

Фінансисти своєї кишені

Кажуть, що в будь-який російський закон ще на стадії його підготовки вбудовується неминуча «корупційна складова». Як стверджують деякий російські видання, початковий план створення державної агролізінговой компанії володів вродженим імунітетом до всякого роду зловживань. Так, спочатку передбачалося створити за рахунок бюджету лізинговий фонд, кошти якого, на конкурсній основі, будуть використовувати кілька незалежних приватних лізингових компаній. Суворі правила проведення тендерів з розподілу державних грошей робили схему підтримки лізингу абсолютно «прозорою». Напевно, саме цим вона і не сподобалася керівництву Мінсільгоспу. А тому, з ініціативи міністра Гордєєва, весь контроль над фінансуванням лізингу сільськогосподарської техніки був переданий новоствореної компанії «Росагролізінг». Керівником цієї громіздкої структури в 2001 році стала пані Скринник, колишня однокашніцей глави Мінсільгоспу. А інший її знайомий Віктор Христенко, скориставшись своїм становищем віце-прем'єра, запалив «зелене світло» - наповнив бюджет «Росагролізингу» п'ятимільярдну державним траншем.

Навіть найталановитіший бюрократ, зіткнувшись з таким обсягом коштів, потребує ефективного фінансовому інструменті. «Картата гроші», зважаючи на явну небезпеку цих заняття, можна тільки через «свій» банк. У випадку з компанією «Росагролізінг», такий знайшовся практично відразу. Допоміг колишньому кардіолога, як завжди, «рідний» «челябінський» клан. Незабаром після призначення Олени Скринник, всі російські виробники сільгосптехніки були змушені відкрити рахунки не тільки в державному «Россельхозбанке», а й в комерційному «Академхімбанке». Відмови не бралися: бунтарів могли просто не пустити на ринок. Схема, вибудувана банкіром Антоновим і менеджером Скринник, відрізнялася витонченою простотою: потрапивши на рахунок «Росагролізингу», бюджетні кошти тут же розподілялися між постачальниками техніки. А ті, в свою чергу, переводили державні гроші на свої рахунки в комерційному «Академхімбанке».

Суми, які опинилися в розпорядженні банкіра Антонова, обчислювалися в сотнях мільйонів. Наприклад, тільки в 2002-2003 роках знаменитий «Ростсельмаш» відправив на власний рахунок в «Академхімбанке» близько півтора мільярдів рублів. «Красноярський комбайновий завод» поповнив активи банку 1,2 млрд. Рублів, а «Петербурзький тракторний завод» і «Волгоградський тракторний завод» перерахували по 230 і 250 мільйонів відповідно. При цьому, гроші лежали фактично без руху. Зберігати позитивний баланс «Росагролізингу» допомагала нехитрий виверт: компанія пані Скринник, незважаючи на вал заявок від фермерських господарств і агрофірм, забирала у машинобудівників тільки частина виготовленої ними техніки. Послуги приватного «Академхімбанка», голова правління якого свого часу обіймав посаду першого заступника гендиректора компанії «Росагролізингу», обходилися країні мільярдними непрямими збитками. Селяни, залишившись без техніки, були змушені миритися з неврожаєм хліба. Заводи, законсервувавши гроші на банківських рахунках, страждали від нестачі оборотних коштів. Зате сам банк пана Антонова процвітав, видаючи кредити за рахунок коштів виробників сільськогосподарської техніки.

Скупила істотну частку російського сільгоспмашинобудування

Другим способом крадіжки державних коштів стало фінансування главою "Росагролізингу" підприємств сільськогосподарського машинобудування, куплених особисто Скринник або членам її сім'ї.

Бізнесмен Олена Скринник - офіційний засновник ТОВ "Російська медична компанія", дочірньою структурою якого стало ЗАТ "Інвестрегіонлізінг". Цьому ЗАТ належать, зокрема, ТОВ "Земля" (генеральний директор - рідна мати Скринник Тамара Дмитрівна Новицька), що спеціалізується на поставках запчастин для сільгосптехніки ТОВ "Мостагроснаб" і частка в ТОВ "Орловський комбайновий завод". Завдяки господарювання пані міністра і компаньйонів цей завод був розвалений, збанкрутував і припинив випуск техніки.

Крім того, через "Руську медичну компанію" Скринник володіла фірмою "Торговий дім" Зерно "- основним акціонером ЗАТ" Агроевросоюз ". Останнє підприємство займається реалізацією сільгосптехніки, в тому числі тракторів" Харківського тракторного заводу ", будучи ексклюзивним постачальником цієї української продукції в Росію . Тільки що пройшла через бухгалтерію виручка «Агроевросоюза» за 2008 рік становить 1 млрд. 142 млн. руб. - непоганий розмах для скромної держслужбовця, чи не так?

Скринніковскій "Агроевросоюз" має частки в кількох підприємствах: ТОВ "Агротранс", ЗАТ "Агробулнет" і ВАТ "Сарекс". Остання назва має багато чого сказати співробітникам Генеральної прокурори РФ, яка перевіряла "Росагролізінг". Тому що в матеріалах цих перевірок "Сарекс" фігурує, як комерційна структура, якій Скринник, перебуваючи на посаді директором "Росагролізингу" перерахувала передоплату за поставку білоруських тракторів. За даними Росфінмоніторингу, ці державні кошти пізніше були переведені на депозитні рахунки і рахунки офшорних компаній. Іншими словами, глава державної корпорації абсолютно відкрито фінансувала офіційно належить їй же самій приватну структуру, обналічівая ввірений бюджет через іноземні офшори!

Але і це ще не все. За даними ЕГРЮЛ, який перебував у власності керівника "Росагролізингу" "Агроевросоюз" контролював ЗАТ "Елеватор-сервіс". Менеджери цієї фірми і зараз стверджують, що включення їх компанії "в державний реєстр сільськогосподарської техніки та обладнання для реалізації сільгосптоваровиробникам на умовах фінансової оренди (лізингу), дозволило поставляти елеватори, силосу, зерносушарки, очисні машини, норії, транспортери, дистриб'ютори, перекидні клапана ( електричні та пневматичні) в лізинг через ВАТ "Росагролізінг" терміном до 15 років ".

Список далеко не повний, але для першої публікації досить. Перефразовуючи стару цитату про Бориса Абрамовича Березовського, здається, що Олені Скринник мало просто накачувати свій особистий елеваторний і машинобудівний бізнес державними грошима. Їй треба, щоб все навколо знали, що вона порушує закон і робить це безкарно.

Образ вдалої життя

Скільки саме змогла заробити на цій фінансовій схемі колишня випускниця Челябінського медичного інституту, можна визначити тільки за непрямими ознаками. Зразкові ставки «відкату» такого роду посередників відомі сьогодні не тільки професійним борцям з корупцією. До того ж, ось уже довгі роки Олена Борисівна не схильна відмовляти собі в маленьких життєвих радощах, кожна з яких коштує чиновниці досить значну суму. Наприклад, багато грошей забирають весілля, які колишній доктор влаштовує з аж ніяк не челябінським розмахом. Положення, як то кажуть, зобов'язує: розлучившись зі своїм першим чоловіком, який залишив їй у спадок звучну малоросійську прізвище, Олена Борисівна зв'язалася з іспанцем Альваром де Марічалар, який називав себе принцом крові і родичем короля, а на ділі який був звичайним альфонсом і авантюристом.

Складно сказати, скільки російських «агромілліонов» перекочувало в кишеню «спадкоємця престолу», але, мабуть, вирішивши на час захистити себе від «чоловіків з розмахом», Скринник вийшла заміж за нашого співвітчизника Ярослава Кукоту. З цим чоловіком у «королеви лізингу» теж не склалося. Розлучення був скандальним: в 2007 році, після чергового скандалу з впливовою дружиною, Кукота звернувся зі скаргою до правоохоронних органів. За його словами, Олена Борисівна навідріз відмовилася ділити совісно нажите майно і дітей. А для того, щоб колишній чоловік не виявляв зайву настирливість, пригрозила його «замовити» .

До погроз на свою адресу Кукота поставився серйозно. За його словами, одна тільки охорона відставного кардіолога налічувала в той час близько двадцяти чоловік. До того ж, він був прекрасно обізнаний про темперамент своїй колишній дружині. До моменту розлучення з Кукотой Олена Борисівна вже була захоплена якимось паном Білоусовим, в якому багато хто впізнавав юного соліста хлопчачі поп-групи «Револьверс». А закохана жінка бальзаківського віку, як стверджують класики, здатна на все ...

На Проте широку ногу живе рідний брат пані Скринник - Леонід Новицький, який є під чуйним наглядом сестри засновником цілого ряду великих фірм, включаючи відому компанію «Біотек», яка контролює величезні сільгоспактиви у Воронезькій області. Свою кар'єру цей родич починав в тому ж «Росагролізингу», зайнявши при Скринник посаду заступника гендиректора і віце-президента. Правда «королем лізингу» він так і не став, зосередившись на участь у знаменитих міжнародних автоперегонах. Цікаво, чи було в курсі держава, хто саме виступав спонсором команди з характерною назвою «Росагролізінг»? Тим часом, сам пан Новицький оцінив зрив лише однією з гонок в сотні тисяч доларів збитку. Чийого? Особистого, звичайно. Особистого шкоди «Росагролізингу».

Сплачувати за рахунками

Кар'єризм, що і говорити, якість негарне. У випадку з «королевою лізингу» тяга до звань і почестей і зовсім може обернутися серйозними неприємностями. До недавнього часу пані Скринник мала право вибудовувати свій бюджет і особисте життя так, як вважає за потрібне. Справа в тому, що дипломований лікар, повертаючи багатомільйонними державними субсидіями і очолюючи найбільшу в галузі державну лізингову компанія, формально не перебувала на державній службі. Сьогодні ситуація змінилася. Обійнявши посаду міністра, Олена Скринник автоматично стала державним чиновником класу «А», втративши право займатися приватним бізнесом. Обійти цю заборону за допомогою старовинної виверти, записавши активи на чоловіка, досить важко.

Судіть самі: якщо вірити останній декларації глави Мінсільгоспу, яку вона подала пізніше всіх своїх колег, головним годувальником сім'ї вважається чоловік. Судячи з документу тільки за 2008 рік Дмитро Белоносов отримав дохід у розмірі понад 22 мільйонів рублів. При цьому ще в 2007-му році ніякого бізнесу за цим таємничий гсоподіном не числиться.
Судіть самі: якщо вірити останній декларації глави Мінсільгоспу, яку вона подала пізніше всіх своїх колег, головним годувальником сім'ї вважається чоловік

Соліст хлопчачі групи Revolvers Дмитро Белоносов - передбачуваний третій чоловік Олени Скринник


Зате якраз перед кризою невідомий, але   дуже щедра людина зробив Дмитра Белоносова номінальним власником великої компанії «Русмедінвест-М», вже згадуваної нами «Російської медичної компанії», і безлічі інших фірм, що раніше належали пані міністру
Зате якраз перед кризою невідомий, але дуже щедра людина зробив Дмитра Белоносова номінальним власником великої компанії «Русмедінвест-М», вже згадуваної нами «Російської медичної компанії», і безлічі інших фірм, що раніше належали пані міністру . Не уникла цієї долі навіть клініка Swiss Perfection, улюблене дітище доктора Скринник. Правда, стати повним власником бізнесу подружжя артисту не вдалося. Частина розгалуженої агроімперії дісталася таємничим анонімам. Прояснити долю цих підприємств напевно змогли б брат і мати Олени Борисівни. Але дані про їх доходи, всупереч вимозі закону, в декларацію міністра не потрапили. Може бути, саме з Скринник і варто почати виконання вимоги президента країни Дмитра Медведєва, що підкреслює необхідність вибіркових перевірок чиновницьких звітів?

Втім, неточності і прогалини в декларації глави Мінсільгоспу можуть виправити вже в самому недалекому майбутньому - аудитори Рахункової палати і експерти компетентних органів. Свого часу головний ревізійний орган російської держави вивчав діяльність підприємства Олени Скринник, знайшовши в паперах «Росагролізингу» свідоцтва численних зловживань. Сьогодні, судячи з рішучого настрою першого заступника генпрокурора Олександра Буксмана , Однією тільки ревізією справа не обмежиться. Що ж, вантаж минулого хабарництва здатний тягнути на дно всіх творців банківської системи «прокрутки» бюджетних коштів. Включаючи тих, хто свого часу зробив скромного челябінського кардіолога «королевою лізингу».

Олексій Михайлов


Непоганий розмах для скромної держслужбовця, чи не так?
Цікаво, чи було в курсі держава, хто саме виступав спонсором команди з характерною назвою «Росагролізінг»?
Чийого?
Може бути, саме з Скринник і варто почати виконання вимоги президента країни Дмитра Медведєва, що підкреслює необхідність вибіркових перевірок чиновницьких звітів?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация