Новини Руспрес - Дмитро Фірташ повернувся в рідну тюрму

Співвласник «РосУкрЕнерго» став на крок ближче до американського правосуддя

Україно-російському олігархові Дмитру Фірташу , обвинуваченому владою США в дачі хабарів індійським чиновникам, знову довелося відправиться в австрійську в'язницю, яку він ненадовго покинув в 2015 році після внесення застави в € 125 млн. Тоді земельний суд Відня в кримінальних справах відмовив Мін'юсту США в екстрадиції олігарха, в минулий вівторок Вищий земельний суд скасував це рішення. При цьому сам глава Федерації роботодавців України і власник концерну Group DF був затриманий і взятий під варту. Остаточне рішення про долю Фірташа тепер прийме федеральний міністр юстиції Австрії. Інтриги в процесі мільярдера додає і те, що видати Фірташа для суду одночасно вимагає Іспанія.
Вперше Фірташ був затриманий в Австрії за американським запитом в 2014 році. США підозрювали підприємця в дачі хабарів індійським чиновникам при організації проекту видобутку титанових руд в штаті Андра Прадеш. Американці зацікавилися індійськими справами українського олігарха після того, як його представник спробував продавати титан компаніям з Чикаго. Ймовірно, мова йде про найбільшому споживачі цього металу - авіабудівної компанії Boeing .
Захист наполягав, що у запиту політичні причини. Варто відзначити, що навіть з-за ґрат Фірташ брав активну участь в українській політиці. Так, навесні 2014 роки бізнесмен організував у Відні зустріч, в результаті якої партія нинішнього мера Києва Віталія Кличка «Удар» була включена в Блок Петра Порошенко , а Кличко відмовився брати участь у виборах президента України, на яких переміг Порошенко.
У США Фірташу загрожує до 20 років позбавлення волі та конфіскація всіх активів, які становлять не менше $ 251 млн.
Фірташ став відомий в 2005 року, коли компанія «Росукренерго» (На 50% належала «Газпрому», а на 50% - Фірташу та його партнеру Івану Фурсіну ) стала посередником з продажу російського газу на Україну, а з 2006 року - і середньоазіатського газу. У Росії в ті роки Фірташ навіть придбав кілька газодобувних активів - наприклад, Астраханську нафтогазову компанію (з 2015 року входить в «Єврохім» ). В останні роки частина цього майна розпродана. У Криму магнату належить російський хімічний завод "Кримський Титан", розташований недалеко від українського кордону. недавня блокада півострова з боку України створювала труднощі в поставках сировини, тому Фірташ збирається будувати в Росії окрему залізничну гілку в обхід кордонів своєї історичної батьківщини.
На Україні крім холдингу Osthem, контролюючого значну частину хімічної промисловості країни, і інших активів Дмитра Фірташа належить телеканал «Інтер». В останній рік канал відчував тиск з боку «патріотичної громадськості» аж до підпалу офісу за нібито проросійську позицію, каже в інтерв'ю «Відомостям» колишній український високопоставлений чиновник.

В останній рік канал відчував тиск з боку «патріотичної громадськості» аж до підпалу офісу за нібито проросійську позицію, каже в інтерв'ю   «Відомостям»   колишній український високопоставлений чиновник

Судячи з безрадісному особі керівниці компанії Inter Media Group Ганни Безлюдної (в центрі) арешт її патрона не обіцяє нічого хорошого телеканалу "Інтер"

США Фірташ може бути цікавий тим, що брав участь в створенні схем «РосУкрЕнерго». Близький до Кремля людина говорить, що США хотіли б отримати від Фірташа як економічну, так і політичну інформацію, в тому числі про його домовленостях з Петром Порошенко.
По версії «Української правди» , Провернути індійську угоду Фірташу допомогли російські друзі індуського походження.
справою займався Рагхав Джугендра Сінгх (Raghav Jugendra Singh) , Який з 1979 по 1985 рік навчався в Москві, в Російському університеті дружби народів, де в 1988 році захистив дисертацію «Вплив рівня фосфорного живлення на врожай і склад ліпідів зерна сої». Потім через свою компанію Stork представляв в Індії і провідних російських виробників титану. Рагхав вивів компаньйона Фірташа по скандальним EuralTransGas і "Росукренерго" Андраша Кноппа на представників індійського штату.
Відповідно до угоди з індійською владою, підприємці в результаті отримали право добувати титанові руди на площі понад вісім тисяч гектарів, взяла на себе зобов'язання вкласти в розробку всього $ 20 млн. Фірташ повинен був побудувати гірничо-збагачувальний комбінат. При цьому щорічний дохід з продажу титанових руд, як зазначено в матеріалах справи, прогнозувався на рівні півмільярда доларів. Компанія Фірташа отримала 74% загального зі штатом Андра Прадеш підприємства, а натомість зобов'язалася вкладати 0,5% прибутку в соціальні проекти.
Тепер Кнопп і Фірташ - головні фігуранти кримінальної справи в США.
Незадовго до повторного арешту Фірташа стало відомо, що в австрійську прокуратуру надійшов запит від правоохоронних органів Іспанії про його видачу за звинуваченням у відмиванні € 10 млн. Як повідомляло агентство «Руспрес» , в цій країні були затримані п'ять спільників олігарха на чолі з відомим адвокатом Антоніо де Фортуни (Antonio de Fortuny). За даними прокуратури, ці люди створили для Фірташа ряд офшорних компаній в Панамі. На рахунку цих структур виводилися кримінальні гроші, інвестувати в іспанську нерухомість.

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация