Новини / Протоієрей Всеволод Чаплін виступає за послаблення терени Великого посту


«Монаші ​​правила посту не обов'язкові для всіх православних, відзначають в Російській церкві» - так заявляється в повідомленні інформаційного агентства «Інтерфакс» від 11 квітня .
«Практика вживання риби в Великий пост досить поширена серед церковних людей, які працюють», - сказав глава синодального Відділу по взаєминах Церкви і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін на міжнародній церковно-громадської конференції в Москві.
За його словами, всі про це чудово знають, «але бояться про це сказати в умовах, коли деякі ЗМІ, телеканали пропонують людям найсуворіші монастирські статути, які дуже рідко вживалися для працюючих людей, в тому числі для людей, які працюють в Церкві. Проте вони подаються деякими ЗМІ як загальнообов'язкова норма », - констатував священик.
Він нагадав, що свого часу патріарх Алексій I дав благословення студентам духовних шкіл в Великий пост як працюючим людям вживати рибу, за винятком самих строгих днів пісного періоду.
Від редакції: Те, що деякі люди, що працюють в Церкві, систематично порушують, або, як раніше говорили на Русі, «розоряють» пост, зовсім не є позитивним прикладом для решти пастви, навіть якщо на це вони отримували благословення від єпископа. Благословення - не їсти порушення обов'язку, а лише обдарування можливості людям, зайнятим надмірним працею, робити собі послаблення в пості, якщо сил не вистачатиме. Якщо сил вистачає, то вони можуть ці послаблення не робити.
Наш Типікон - єдиний, як для ченців, так і для мирян: і ті й інші в ньому згадуються. Єдине, по всій видимості, відміну зводиться до встановлення поста за часом дня. Так, в Типікон ясно вказано, що монах (а значить і архієрей) повинен дозволяти пост не раніше дев'ятої години, тобто нашого 3-го по полудні. Для мирян така норма Типікон чітко не встановлена, але багато благочестивих миряни цілком несуть цей подвиг і відчувають на собі його доброчинність.

Що стосується куштування риби Великим постом, то Типікон передбачає для цього тільки два дні: Вхід Господній в Єрусалим і Благовіщення Пресвятої Богородиці (якщо воно не потрапляє на Страсну седмицю). Виняток робиться лише для обителей і скитів крайньої Півночі, та й там монахи йдуть швидше традицією. Для інших широт Росії утримання від риби Великим постом ніяк не можна назвати строгим «чернечим правилом». В якості альтернативи книга «Нова Скрижаль» дає дозвіл на куштування Великим постом в суботні та недільні дні (крім Вел. Суботи) ракоподібних (як «озлоблює шлунок»). Тому в ряді місць серед духовенства і пастви поширена практика споживання в ці дні кальмарів, устриць, мідій і інших найпростіших в помірній кількості. Краще б вельмишановному о. Всеволоду, відповідального за взаємовідношення Церкви і суспільства, зайнятися роз'ясненням суспільству цієї практики, а не вигадувати неіснуючі слабший, не посилаючись при цьому ні на один з канонічних, визнаних Церквою, документів, а тільки на приватне благословення архієрея.


Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация