Новини Європи - У Франції, Австрії, Угорщині, Литві, Сербії проходять багатотисячні акції протесту - «ФАКТИ»

У суботу, 15 грудня, у багатьох країнах Європи пройшли масові акції протесту. Люди висловлюють невдоволення політикою влади. Як уже повідомляли «ФАКТИ», у Франції поновилися демонстрації і мітинги «Жовтих жилетів» . Поліція була змушена застосувати сльозогінний газ. Затримано в цілому 136 осіб. Французи вимагають скасування практично всіх податкових та економічних реформ, які намагається провести президент Еммануель Макрон.

У Будапешті 15 грудня поновилися протести проти нового трудового законодавства, що допускає різке підвищення понаднормових годин роботи, а також проти політики уряду прем'єр-міністра Віктора Орбана. На вулиці угорської столиці вийшли кілька тисяч людей. Вони зібралися біля будівлі парламенту (на фото в заголовку). Протестуючі кидали в поліцейських пляшки, димові шашки та каміння. У відповідь правоохоронці застосували сльозогінний газ.

ЗМІ підкреслюють, що ця демонстрація була більш мирною, ніж попередні акції. Протести спалахнули 12 грудня, після прийняття в Угорщині закону, який підвищує кількість допустимих понаднормових годин роботи з 250 до 400 на рік. Профспілки називають його «законом про рабство».

Невдоволення викликає також і обмежувальний закон про вузи, через якого з країни був змушений піти ліберальний Центрально-Європейський університет (ЦЄУ), заснований і фінансується американським мільярдером угорського походження Джорджем Соросом.

В ході демонстрації 13 грудня поліція Будапешта затримала 35 осіб. Всього за цей тиждень в ході антиурядових акцій в столиці Угорщини було затримано більше 50 осіб.

У Відні 15 грудня пройшла масова демонстрація, учасники якої виступають проти міграційної та соціальної політики коаліційного уряду Себастьяна Курца. За даними поліції, в акції взяли участь близько 17 тисяч осіб. Демонстрація пройшла мирно, заявили в правоохоронних органах.

Примітно, що на деяких з учасників акції були надіті жовті жилети. Тим самим австрійці виявили солідарність з французами і, одночасно, прозоро натякнули Курц, що готові до більш рішучих дій. Невдоволення демонстрантів у Відні викликали, зокрема, запланований заборону на носіння хусток в дитячих садах і початкових школах, а також поправки в законодавство, які дозволяють роботодавцю встановлювати 12-годинний робочий день.

Нагадаємо, коаліційний уряд Австрії сформовано консервативної Австрійської народної партією (АНП) і правопопулістської Австрійської партією свободи (АПС). Його політика передбачає, серед іншого, скорочення допомоги багатодітним сім'ям. Заходи націлені на родини мігрантів, однак зачіпають і громадян Австрії.

У 2019 уряд Курца обіцяє провести податкову реформу. Воно обіцяє послабити фінансове навантаження на австрійців із середнім і низьким рівнем доходів. Але люди не вірять політикам.

Масштабні акції протесту лихоманять і Литву. Тут страйкують шкільні вчителі. Їх підтримують багато батьків і старшокласники. Уже місяць заняття не проводяться приблизно в 15 відсотках шкіл республіки. 18 вчителів оселилися в будинку Міністерства освіти в Вільнюсі.

Шкільних викладачів не влаштовує низька зарплата. Для задоволення їх вимог уряду потрібно десь знайти, не менше 300 мільйонів євро. Таких грошей у бюджеті просто немає.

Прем'єр-міністр Саулюс Скверняліс відправив у відставку трьох міністрів, включаючи міністра освіти Юргіта Петраускене, а також міністра охорони навколишнього середовища Кястутіа Навіцкаса та міністра культури Ліану Руокіте-Йонссон. Однак страйк і демонстрації тривають.

У столиці Сербії Белграді 10 тисяч чоловік беруть участь в акції протесту проти політики розпалювання ненависті, яку, на їхню думку, проводить президент країни Олександр Вучич. Демонстранти пройшли повз резиденції глави держави і повз будівлю, в якому базується державний телеканал RTS. Протест спрямований також проти однобокої подачі новин на користь уряду і президента в програмах суспільно-правового мовлення. На плакатах і транспарантах написано: «Вучич - злодій», «Вони брешуть, вони крадуть ... Я в сказі!».

На чолі ходи йшли лідери сербської опозиції, в тому числі колишній міністр закордонних справ Вук Єреміч і мер Белграда Драган Джилас. Протестуючі також використовували свистки і гудки, подібно до того, як в 1990-і роки це робили протестували проти Слободана Мілошевича.

Перші масові протести пройшли в Белграді 8 грудня. Приводом стало жорстоке побиття людьми в чорних сорочках на півдні Сербії в місті Крушевац опозиціонера Борко Стефановича, лідера Лівої партії. На нього напали 23 листопада, завдали ударів залізним прутом. Стефанович отримав важкі поранення.

Підозрювані в нападі були незабаром затримані, а президент Вучич засудив подію, але опозиція звинувачує його в тому, що саме він своїми виступами проти опозиціонерів створив в країні обстановку нетерпимості. Також вони стверджують, що до побиття причетні активісти правлячої Сербської прогресивної партії.

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация