Новини та оголошення - Автошкола "Стройвертікальінвест"

Водії з багаторічним стажем часто говорять, що автомобілісти погано знають правила дорожнього руху. Вчорашні випускники автошкіл на це заперечують: вони недавно зубрили квитки і тому витяги з ПДР в їх пам'яті ще свіжі, а ось досвідчені водії дещо з теорії встигли призабути. Щоб поставити крапку в суперечці початківців і досвідчених водіїв, напередодні Дня автомобіліста кореспондент «Р» влаштувала для них імпровізований екзамен і з'ясувала, наскільки швидко забуваються придбані в автошколі знання.

Щоб поставити крапку в суперечці початківців і досвідчених водіїв, напередодні Дня автомобіліста кореспондент «Р» влаштувала для них імпровізований екзамен і з'ясувала, наскільки швидко забуваються придбані в автошколі знання

Деякі водії встигли призабути дорожні знаки.

Дорожня граматика

- Проводити паралелі між стажем водіння і дорожньої безпекою некоректно. Потрапити в аварію може будь-хто. Все залежить від людини, - перед початком експерименту ділиться думкою госавтоіспектор ЦАД Центрального району Мінська Андрій Лич.

Водії зі стажем водіння менше двох років у ДАІ під особливим контролем. Їздити вони зобов'язані з наклейкою «70». Однак багато її ігнорують. Чи то соромляться, чи то бояться повчальних сигналів клаксонів на свою адресу від інших водіїв. «Вчителів» на дорогах щось вистачає ...

Починаємо експеримент
Починаємо експеримент. Теоретичні тести на базі автошколи будуть здавати водій професійний з 15-річним стажем Павло Корінь і курсант автошколи Олексій Геворкян, якому через два дні треба буде здавати випускний іспит в ДАІ. Обом потрібно відповісти на три квитка. У кожному - десять питань. У квитку дозволено допустити одну помилку. На рішення тесту - 45 хвилин. Поки випробовувані зосередили всю свою увагу на моніторі, заступник директора з навчальної частини школи Сергій Кунцевич розповідає про тести:

- На кожне питання від двох до п'яти варіантів відповіді. З них лише один вірний. У свій час були тести, де на питання могло бути до 9 варіантів відповіді, з яких 8 вірні. Наприклад, питання про порядок дій при наїзді на пішохода. Варіанти потрібно було розташувати у правильній послідовності.

З теорією Олексій ГЕВОРКЯН і Павло КОРІНЬ впоралися досить добре.

Важко в навчанні легко в бою

Першим з тестом справляється Павло Корінь. На екрані загоряється «Іспит не зданий». Павло допустив 5 помилок.

- Посадові особи яких органів не мають права зупинки транспортних засобів? - пробігається по помилках Сергій Кунцевич. - Варіанти відповіді: внутрішні війська МВС, Збройні Сили РБ, МНС, прикордонні служби. Павло вибрав п'ятий варіант: «Все з перерахованих». А правильна відповідь - МНС. Це було прописано в змінах до правил дорожнього руху в 2006 році. Оскільки Павло здавав іспит до прийняття змін, він міг відповіді на це питання і не знати.

Тим часом тест завершує і Олексій Геворкян - іспит зданий.

- Зараз більше 2,5 тисячі тестових завдань
- Зараз більше 2,5 тисячі тестових завдань. Деякі закручені так, що незрозуміло, що від тебе хочуть. Доводиться кілька разів перечитувати питання, - нарікає Олексій і тут же жартівливо додає: - Важко в ученіі- легко в бою.

З теорією обидва випробуваних впоралися досить добре. А що з практикою? Їдемо на закритий автодром. По дорозі завуч автошколи по практичній частині Андрій Кунцевич розповідає:

- Я працюю в автошколах з кінця 1990-х років. За цей час кількість годин на практичне водіння планомірно збільшують. Спочатку це було 20 годин, а з 2015 року - 50.

Тим часом Павло і Олексій починають відпрацьовувати «Гараж», «Діагональну парковку» і «Естакаду»
Тим часом Павло і Олексій починають відпрацьовувати «Гараж», «Діагональну парковку» і «Естакаду». Це основні елементи, що здаються на іспиті в ДАІ.

- Потрібен час, поки людина зможе керувати машиною, не замислюючись, яку передачу включити і в яке дзеркало подивитися. Досвід дає впевненість. Випускники, виїжджаючи в місто, трохи бояться, - Андрій Кунцевич робить ставку на досвідченого водія.

Від теорії до практики
Від теорії до практики

Першим за кермо навчальної Renault Sandero сідає Павло. «Гараж» і «Естакада» підкоряються йому з першого разу. А ось з «діагональної паркуванням» довелося попотіти. Орієнтування по стійках і стовпчиків, як пізніше зізнався Павло, він пам'ятав слабо.

- Курсанти виконують «діагоналку» чітко за алгоритмом, який йому розповів інструктор, а досвідчений водій паркується по відчуттях, - пояснює невдачу Павла на цьому елементі Андрій Кунцевич. - У житті ж ніхто не паркується на раз-два. Спробував - вперед під'їхав, трохи здав назад ... А в ДАІ потрібно все зробити з першого разу. Включив задню передачу і заїхав.

Павло поступається місцем Олексію. Озирнувшись по сторонах, курсант стартує. На виконання елементів у нього йде трохи більше часу, ніж у Павла.

На виконання елементів у нього йде трохи більше часу, ніж у Павла

На виконання елементів у Олексія Геворкян пішло трохи більше часу, ніж у Павла.

- На форумах багато хто скаржиться: «А як же практика ?!» Нібито учням автошколи заборонено їздити по завантажених дорогах, - заводжу розмову про те, наскільки добре автошколи готують випускників до водіння в реальному житті.

- Автошколи узгоджують навчальні маршрути з ДАІ. По центру і по кільцевій справді не їздимо. Але доріг з пожвавленим трафіком і без них вистачає. Наші маршрути відсотків на 70 збігаються з тими, на яких курсанти здають іспити, - парирував Андрій Кунцевич.

Підводячи підсумок нашого експерименту, можу сказати: теоретичні питання курсанти клацають як горішки. З водінням теж все в порядку. Хоча в порівнянні з досвідченими водіями на один і той же елемент їм потрібно більше часу. Але досвід, як відомо, приходить з практикою.

Є питання
Є питання!

Наостанок ми вирішили влаштувати масовий тест для автомобілістів. У цьому нам допомагає госавтоіспектор Андрій Лич. Спершу перевіримо, наскільки добре водії знають дорожні знаки. Гальмуємо автомобілістів і по черзі показуємо їм три знака: подача звукового сигналу заборонена, залізничний переїзд зі шлагбаумом і сезонні міграції земноводних. З першим і останнім у всіх 10 опитаних нами водіїв проблем не виникло. А ось знак «Залізничний переїзд із шлагбаумом» впізнали лише три водія. Решта плутали його зі знаком «Ремонт дороги», оскільки знак являє собою чорний паркан в червоному трикутнику. Мабуть, повальне незнання цього знака пояснюється тим, що в Мінську не так багато залізничних переїздів і водії його забули через непотрібність.

Наступним десяти автомобілістам задаємо одне питання з екзаменаційного білета. Він звучить так: який з перерахованих круглих сигналів світлофора дозволяє рух? Чотири варіанти відповіді: жовтий миготливий сигнал, жовтий сигнал, поєднання червоного і жовтого сигналів, червоний миготливий сигнал. З 10 зупинених водіїв лише 2 змогли відповісти на нього правильно. А яку відповідь дали б ви?

[email protected]

Посадові особи яких органів не мають права зупинки транспортних засобів?
А що з практикою?
На форумах багато хто скаржиться: «А як же практика ?
Він звучить так: який з перерахованих круглих сигналів світлофора дозволяє рух?
А яку відповідь дали б ви?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация