Новини дня: Пенсії: Після цивільних Медведєв займеться грошима військових. Пенсійна реформа. Пенсія. Новини про пенсії. Пенсійний фонд

Реванш гайдаровщіни в Росії, здається, торкнеться всіх. Якщо «простим» громадянам пенсійний вік підвищать вже восени, то військових пенсіонерів позбавлять соціальних привілеїв трохи пізніше. Це стає очевидним при уважному аналізі того, що відбувається навколо пенсійної реформи.

Головне, чим стурбовані зараз чиновники, - як заспокоїти громадську думку і підвищити пенсійний вік без серйозного протесту з боку суспільства. Заради цього реформа подається як благо, як спосіб збільшити пенсії для тих, хто їх отримує. Саме на цьому зробив акцент міністр праці Максим Топілін в своєму свіжому інтерв'ю «Известия».

За його словами, в 2019 році надбавка до пенсії непрацюючого пенсіонера повинна скласти в середньому 1 тис рублів. Тобто за рік пенсіонери отримають в середньому на 12 тисяч рублів більше. Відповів міністр і на питання про пільговиків. Для тих, хто працює у шкідливих і важких умовах праці нічого не зміниться: ні пенсійний вік, ні необхідний для виходу на пенсію стаж.

При цьому Топілін обійшов стороною можливість змін порядку виплати пенсій військовим пенсіонерам. Йдеться про військовослужбовців Міноборони, співробітників МВС, ФСБ, ФСВП і т. Д. Дійсно, що розробляється зараз законопроект не передбачає підвищення пенсійного віку силовикам. Однак це не означає, що про них в уряді забули.

Не далі як у середині червня стало відомо, що в Мінфіні обговорюють зміна стажу для виходу на пенсію для військовослужбовців та працівників силових структур. У цьому зізнався не хто-небудь, а перший віце-прем'єр Антон Силуанов . За його словами, стаж вислуги для отримання права виходу на пенсію військовослужбовців «повинен бути скоректований».

Про те, яка саме це може бути «коригування» легко здогадатися, якщо познайомитися з ідеями директора Науково-дослідного фінансового інституту (НДФІ) Мінфіну РФ Володимира Назарова. Адже саме ця установа є, за словами економіста Михайла Делягина, «ключовим розробником податкових і пенсійних катастроф», організованих лібералами в Росії.

Читайте також

Реванш гайдаровщіни в Росії, здається, торкнеться всіх Пенсійна реформа вижене з дому мільйони росіян

Уряд «юристів» наполегливо нав'язує країні збиткову соціально-економічну модель

Так ось, Назаров ще в 2016 році пропонував військовим замість пенсії соціальний контракт. «Коли людина закінчує військову службу, якщо він не інвалід, треба дати йому гроші на перенавчання, дати велику вихідну допомогу, щоб йому вистачило на рік-два безбідного життя. І після цього він як нормальний член суспільства цілком може працювати на іншій роботі ».

Благо військовослужбовців, пояснював фінансист, полягає в тому, щоб його соціальний пакет був більш адресним, що враховує можливість і бажання військовослужбовця розпочати громадянську кар'єру. При цьому нині діючу систему він називав «розмазування каші по тарілці».

Бюджетна економія від такої новації складе 500-700 млрд. Рублів на рік, радів Назаров. Правда, для цього позбавити військових пенсій треба не тільки службовців Міноборони, але і правоохоронців, тюремників, розвідників, пожежних, слідчих, суддів і прокурорів.

Навряд чи уряд піде на те, щоб позбавити привілеїв поліцію - вона захищає їх. Значить, першими під фінансовий ніж підуть військові. Родина накаже. Втім, днями Назаров погодився , Що військовослужбовцям все-таки можна залишити пенсію, але видавати її треба лише після досягнення ними «загальногромадянського» пенсійного віку.

На думку Делягін, настільки дикі, людожерські пропозиції пояснюються багато в чому людським фактором. Назаров - «патентований» ліберал-ринковик, виходець з Інституту Гайдара, стажувався в канадському мінфіні. Ймовірно, звідти він і привіз погляд на людей, як на всього лише робочу силу, покликану відповідати запитам ринку і тільки.

Крім того, збільшення пенсійного віку вимагає від Росії Міжнародний валютний фонд. Про це прямо говориться в заключному заяві місії співробітників МВФ у нашій країні 2017 році. Названа і мета підвищення - «необхідність сприяти інтеграції країни (Росії) в глобальні ланцюжки доданої вартості».

Керівник Центру вивчення суспільних прикладних проблем національної безпеки, полковник запасу Олександр Жилін впевнений, що проблема військових пенсій - частина ширшої проблеми суспільного устрою.

- Треба розуміти, чому військові досить рано йдуть на пенсію. І це не тільки в Росії, але і у всіх цивілізованих країнах. Військова людина, призначений для того, щоб в разі початку військових дій висунутися в першу чергу і загинути до того моменту, поки країна мобілізується, проведе необхідні перетворення в обороні, переведе економіку на військові рейки. Тобто, діюча армія - це ті, хто приймає на себе перший і головний удар противника.

Крім того, військовослужбовці не обговорюють накази і відправляються служити туди, куди ніколи ніякої цивільний не поїде. Наприклад, в заражену зону під час чорнобильської аварії, де наші хлопці-вертолітники пожертвували здоров'ям, життям, виконуючи найважчі і небезпечні роботи - зависання над кратером, над вогнищем, скидання туди болванок і т. П. Ні за які гроші ніхто таку роботу не виконував, а хлопці-військовослужбовці робили навіть без преміальних. Тому що це государеві люди.

«СП»: - Дивно, що опору держави так хочуть принизити ...

- Адже нічого не змінилося з часів Єльцина! Тому коли я бачу прагнення лібералів, які перебувають при владі, то зменшити бюджет, то зарплату ... Сердюков свого часу знищив усі пільги. Сьогодні я, який пройшов усі гарячі точки, обслуговуюся в якийсь заяложеній поліклініці, у мене немає можливості, як раніше, обслуговуватися у військовій поліклініці, немає можливості навіть пройти обстеження в Головному клінічному госпіталі Міноборони РФ. Ось до чого дійшло! Сьогодні ставлення до армії все більш виразне ...

«СП»: - Яке?

- Є інтереси монополій: «Роснефти», «Газпрому», «Лукойлу». Військовим пропонується гинути за їх інтереси. Але зобов'язань по оплаті і змістом людей вони на себе брати не хочуть. Ось у чому цинізм! Армія так і залишилася робітничо-селянської, тому що в армію йдуть часто з регіонів, де немає роботи. Я не скажу, що армія в жахливому становищі, Шойгу багато зробив ... Але ці хлопці представляють один соціальний шар, і вмирають за інтереси тих, хто володіє всією російською економікою. Скажу вам, що настрій в армії в цьому відношенні не дуже хороше.

«СП»: - Здається, проблема ширше і є наслідком всього суспільного устрою ...

- У нас зараз в суспільстві є страшна діра. Влада не може сформулювати, куди ми йдемо, для чого йдемо, і де ті рубежі, які ми повинні підкорити. Служба в армії - це на випадок розборок за інтереси природних монополій або все-таки це захист Вітчизни? Більш того, як тільки було сказано, що у нас в країні немає ідеології, так армія і втратила головний свій орієнтир. Вона не може існувати без державної ідеології.

«СП»: - Навіть в Конституції в 1993 році записали ...

- Хоча всі чудово розуміють - заборонили комуністичну, соціалістичну ідеологію, замість неї прийшла ідеологія «збагачується, пофіг Батьківщина, головне - скільки у тебе бабок». Смішно говорити, що не буде ідеології. Просто вона вся від лукавого.

- Проблему військових пенсій потрібно розглядати в загальному контексті, - продовжує завідувач лабораторією військової економіки Інституту економічної політики Василь Зацепін. - Чи не відривати Збройні сили від населення в цілому. Адже загальна думка, задумка нинішньої пенсійної реформи досить обмежена. Реформа вирішує чисто фіскальні проблеми. Ніяких глибоких структурних реформ не проглядається.

«СП»: - Так, мова йде про те, щоб тупо звести дебет з кредитом, а не про розвиток, наприклад, людини ...

- А з урахуванням того, що реформа робиться вищою державною бюрократією, все це виглядає досить подловато. Свої ж бо пенсії і терміни вони ніяк не обмежують. Тим, хто входить в категорію федеральних держслужбовців, звичайно, підвищили граничні терміни роботи, але це просто розширило їх можливості. Якщо чиновник ліходействовал на своєму посту, він буде мати можливість продовжити ліходействовать. Дивіться, скільки отримують люди при владі, їх оклади, привілеї. Ні з того кінця почали.

«СП»: - Так що ж все-таки можна сказати про пенсії силовиків?

- Силовики бувають різні. «Партія і уряд» для деяких силовиків, типу ФСТ, ФСБ, Росгвардіі робить набагато більше, ніж для Збройних сил. У них пенсій і пільг більше. Їм можна нічого не боятися. У військово-поліцейській державі військово-поліцейські захищені непогано. Голова має боліти про простих трудівників, які є платниками податків і на кошти яких силові структури містяться.

Читайте також

10 мільйонів трун від уряду Російської Федерації

Непродумана пенсійна реформа може привести до кризи на ринку праці і в охороні здоров'я

На думку глави Московського профспілки поліції Михайла Пашкіна, положення правоохоронців буде тільки погіршуватися.

- Наша країна перетворилася в тих, хто продає ресурси. Виробництво у нас не розвивається, природно, що ніде брати гроші на пенсії. Тільки що прийняли закон, правда, ще не підписаний президентом, що на самоокупності повинні бути бюджетні організації охорони здоров'я, освіти, дачників обклали податками, скоро за повітря будуть гроші брати. Тобто замість розвитку виробництва, в тому числі за рахунок зниження вартості кредиту, у нас все робиться навпаки. Мабуть, за вказівкою МВФ та інших західних «товаришів».

Тому я не дивуюся, що відбувається. І з військовослужбовцями і з співробітниками поліції буде те ж саме, що і з цивільним населенням. Мені здається, це закінчиться плачевно для країни.

«СП»: - Як це позначиться на правопорядок?

- Уже зараз співробітники масово звільняються з органів внутрішніх справ. Дослужують до пенсії і звільняються. Причин тому безліч. Бояться, що зроблять стаж 25 років. Так як народу не вистачає, працюють часом за двох, але прибиральниця в «Газпромі» і то більше отримує. Крім того, побоюються, що співробітника за 500 рублів посадять на 8 років, а шахрая, який вкрав мільярд, амністують. Правда, в «Росгвардіі» ситуація трохи краща. Звідти звільняються рідше, так як там, в основному, позавідомча охорона - вона живе на хозрасчтете, і ОМОН. Подивимося, коли цей дикий олігархічний капіталізм закінчиться. Але я думаю не скоро.

Пенсійна система: Пєсков розповів про ставлення Путіна до критики пенсійної реформи

Новини економіки: Топілін про новий пенсійний вік: «60-65-річні люди конкурентні на ринку праці»

«СП»: - Яке?
Служба в армії - це на випадок розборок за інтереси природних монополій або все-таки це захист Вітчизни?
«СП»: - Так що ж все-таки можна сказати про пенсії силовиків?
«СП»: - Як це позначиться на правопорядок?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация