Новини Руспрес - Аксеновскій «Сейлем»

Під дахом сімферопольських чиновників працюють кілери, рекетири і лідери ОЗГ

На Україні Крим мав стійку репутацію не тільки здравниці і курорту, а й місця концентрації ОЗУ. Курорти привертали до себе кримінальників з радянських часів, а в 1990-і роки півострів став об'єктом кровопролитної боротьби між сформованими мафіозними кланами. Цей етап скінчився знищенням творця Християнсько-ліберальної партії Криму (Близькою до злочинного угрупування «Башмаки») Євгена Поздаева і вбивствами декількох його наступників. Потім насильство скоротилося - угруповання поділили між собою крісла в кабінетах державних адміністрацій.
З поверненням півострова до Росії ситуація не змінилася. Глава суб'єкта федерації Сергій Аксьонов регулярно змінює кадри, багатьох функціонерів за останній час відправив під суд. Але на ветеранів кримської оргзлочинності ця безкомпромісність не поширюється.

Удар по Поклонский

«Крим був повністю корумпований. Бандитські інформатори діяли і в органах міліції, і в прокуратурі. Скрізь стояли жучки, все прослуховувалося », - помітив в 2008 році полковник Борис Бабюк, керував міліцією Сімферополя і Ялти. У 2008 році Бабюк провів журналісту екскурс по бандам 1990-х, для цього вони вирушили на сімферопольське кладовище Абдал. Там спочивають герої того часу, загиблі в міжусобних кримінальних війнах. Ті, що вижили стали шанованими бізнесменами, чиновниками і тренерами.
«Авторитетів» угруповань можна знайти на сайті регіонального відділення «Федерації боксу Республіки Крим». У списку керівників організації до сих пір висить фото віце-президента Олександра Данильченка (Данили) - ватажка ОЗУ «Башмаки» і людини, наближеної до голови Криму Сергій Аксьонову.
«Крим був повністю корумпований

Олександр Данильченко знаходився в міжнародному розшуку в 2006 році

У лютому 2016 року з'явилася інформація : Данильченко заарештували разом з першим віце-президентом федерації спортивної боротьби (очолюваної, до речі, тим же Сергієм Аксьоновим) Миколою Кожухарем (Молдаван). «Башмаки» як фактор кримської кримінально-політичного життя існують з 1990-х, оригінальним чином вони «засвітилися» в 2011 році. За відомостями ЗМІ, саме вони побили в Євпаторії чинного прокурора Криму Наталю Поклонский . Вона виступала держобвинувачем у справі лідера угруповання - Рувима Аронова.
Сергія Воронкова, який став в 2016 році президентом федерації боксу Криму, також називають лідером ще однієї великої кримської ОЗГ - «Сейлем». А Володимира Маслова з опікунської ради ФБРК пов'язували ділові відносини з «сейлемовцамі». Спорт і кримінальна відповідальність Криму завжди йшли рука об руку. Якщо в дев'яностих угруповання «башмаків» створила вже згадаємо Християнсько-ліберальну партію, то їх конкуренти- «сайлемовци» йшли у владу під прапорами партії Спортивно-туристичний союз , Осередки якого створювалися навколо тренувальних залів півострова. СТС першим спробував почав шукати партнерів в Росії - почесним гостем установчого з'їзду союзу був відомий Отарі Квантрішвілі . Після його вбивства діяльність партії пішла на спад .
До угруповання «Сейлем» входили близько тисячі чоловік. Вона мала зв'язку в Росії і Ізраїлі. їй інкримінували 50 резонансних вбивств. У 1998 році філія ОПГ «Сейлем» (за іншою версії , Це зробили «Башмаки») підірвав турбазу «Таврія». На місці загинув заступник голови ради міністрів Криму Олександр Сафонцев . Лише через сім років - у 2005 році українська міліція розкрила цю справу. По ньому проходило 20 фігурантів, засудили лише трьох.
У лютому 2016 року з'явилася   інформація   : Данильченко заарештували разом з першим віце-президентом федерації спортивної боротьби (очолюваної, до речі, тим же Сергієм Аксьоновим) Миколою Кожухарем (Молдаван)

Президент ФБРК Сергій Воронков

Серед тих, хто мав відношення до «Сейлем», називають депутата Держради Республіки Крим від партії «Єдина Росія» Ігоря Лукашева (входить в правління федерації кікбоксингу Криму), міністра промисловості Криму Андрія Васюту і президента федерації боксу Сергія Воронкова (прізвисько «Воронок» ). До цього списку видання Russiangate також зараховує главу Криму Сергія Аксьонова .

«Нема чого соромитися»

У 1990-ті роки в Сімферополі працював ресторан «Сейлем», де збиралися члени угруповання. заклад належало Сергію Воронкова, який запозичив бренд у американської марки сигарет. Зараз на місці ресторану розмістився Слідчий комітет, пишуть в інтернеті жителі Сімферополя.
Ігор Лукашев, проходив по зведеннях як лідер ОЗУ «Сейлем», відповідав за фінанси. Тепер він відповідає за бюджет півострова. У 2014 році Лукашев увійшов до складу Держради Криму першого скликання від партії "Єдина Росія" . У 2016 році очолив комітет з економічної, бюджетно-фінансової і податкової політики.
«Мене взагалі нічого в житті не бентежить - мені нема чого соромитися. Дев'яності роки всюди були жорсткі, не тільки в Криму, просто тут цей період розкручений пресою. Свавілля був по всій країні - слабка влада, слабкі правоохоронні органи », - висловлювався Ігор Лукашев в 2009 році, коли очолював постійну комісію Верховної ради Криму з економічної, бюджетно-фінансової і податкової політики.

Свавілля був по всій країні - слабка влада, слабкі правоохоронні органи », - висловлювався Ігор Лукашев в 2009 році, коли очолював постійну комісію Верховної ради Криму з економічної, бюджетно-фінансової і податкової політики

Зустріч угруповання «Сейлем». У центрі Сергій Воронков, в смугастій сорочці екс- депутат кримського парламенту Олександр Мельник

Боксер Воронков відсидів сім років. Потім проти нього і трьох подільників порушили кримінальну справу за вимагання. Потерпілий, який теж відбував термін за здирство, був знайдений повішеним у камері після того, як суд оголосив вирок боксеру - сім років позбавлення волі, - згадував полковник міліції Борис Бабюк.
«Ми були заручниками старої влади, але тепер ми можемо бути опорою нової країни», - міркував Сергій Воронков в 2006 році - через рік після того, як вийшов на свободу. «Опорою» він став в бізнесі для партнерів брата політика Віктора Ющенка і своїх колишніх друзів по ОПГ «Сейлем», а нині чиновників.

Друзі з дев'яностих

Зараз Сергій Воронков веде бізнес з давнім партнером - Володимиром Масловим. З 2016 року ним належать сімферопольське ТОВ «Кримтранзітенерго» (займається передачею електрики) і ТОВ «Схід» (видобуток корисних копалин).
Серед бізнес-партнерів Воронкова - міністр промисловості Криму Андрій Васюта. У біографії чиновника сказано наступне: з 1997 по 1998 рік був заступником міністра економіки Криму, потім керував приватними організаціями. У 2015 році очолив держпідприємство «Кримські морські порти». Перш ніж увійти у владу, Васюта передав свої активи дружині Ірині Миколаївні Васюті і старим компаньйонам. Так, в 2014 році ТОВ «Північ» перейшло до Сергія Воронкова, Володимиру Маслову та Якову Вайсману. ТОВ «Кар'єр мармуровий» (заснований в 1996 році) дістався Ірині Васюті, Володимиру Маслову та Сергію Воронкова. Компанії займаються видобутком корисних копалин.
Зараз Сергій Воронков веде бізнес з давнім партнером - Володимиром Масловим

Сини Васюти та Воронкова дружать. Зліва Олександр Васюта, праворуч Олександр Воронков

Завезення піску і щебеню з контрольованою Києвом території припинився, тепер у підприємств Васюти та Воронкова немає конкурентів. Кримський портал в 2016 році писав - компанії чиновника і бізнесмена розробляють кар'єри за ліцензіями та договорами оренди на ділянки, виданими ще Україною. За це прокуратура оштрафувала на 830 тис рублів ТОВ «Кримське карьеруправленіе». До недавнього часу підприємство належало Васюта, тепер - Сергію Воронкова та Володимиру Маслову.
У лютому 2016 року Сергій Аксьонов призначив Андрія Васюту міністром промислової політики Криму. «Життя в бізнесі мене влаштовувала, і" захід "в міністерство не скажу, що випадковий, немає», - говорив Васюта в інтерв'ю 2016 року.
Ім'я Сергія Воронкова можна зустріти і в числі власників московського ТОВ «Автоматизовані паркування». Співвласником цієї компанії значиться екс-радник міністра транспорту Росії (з 2006 по 2010 рік) Олег Бадера .

Операція «Москва»

На сайті Федерації боксу Республіки Крим, очолюваної Сергієм Воронковим, в якості партнерів вказані сімферопольські готелі «Москва», «Україна» і «Спортивна». Належать вони Сергію Воронкова та сім'ї Якова та Олени Вайсман.
Про Якова Вайсманом відомо не багато. за відомостями ЗМІ , Вайсман в 1994 році очолював ЗАТ «Кримський співдружність», засноване Володимиром Дмитровичем Карповим (корпорація «Олена»), лідером ОЗУ «Дзюби» Олегом Миколайовичем Дзюбою та Віктором Петровичем Гончаренко - покійним партнером Сергія Воронкова по холдингу «СІМКОМУНСЕРВІС». Зараз «СІМКОМУНСЕРВІС» належить його синові Віктору Вікторовичу Гончаренко (13%), Дмитру Володимировичу Михайлову (60%), згадуваному Ігорю Лукашеву (14%) і Анатолію Петровичу Тімонову (13%).
Готель «Спортивна» знаходиться на вулиці Желябова. Відноситься до ТОВ «Спорт-Готель» - з травня 2017 року власності у Сергія Воронкова та Олени Вайсман. Заснувала компанію в жовтні 2014 року Наталя Марченко - керуюча готелем «Україна».
«Україна» зі «Спорт-Готелем» пов'язує не тільки Марченко, а й загальний телефонний номер. Елітний готель «Україна» розмістилася в центрі Сімферополя на вулиці Олександра Невського, 7. Її побудували в 1955 році на місці зруйнованого під час війни Архієрейського подвір'я. З 1990-х років «Україна» належить акціонерному товариству «Готельний Комплекс« Крим ». Інформація про акціонерів ніде не розкривається.

Інформація про акціонерів ніде не розкривається

У готелі «Україна» зупинялися претенденти на престол. У ресторані готелю «Україна» проводять сімейні свята Воронкови. Тут відзначали день народження Воронкова-молодшого, на якому був присутній і його друг Олександр Васюта.
На вулиці Київська розташувався готель «Москва». До її основи причетні компаньйони Петра Ющенка (брат екс-президента України Віктора Ющенка), які в 2003 році заснували ВАТ «Москва». 21 вересня 2004 року, в розпал української президентської виборчої гонки господарями сімферопольської готелю «Москва» стали Яків Вайсман з Христиною Руковічніковой - дружиною Сергія Воронкова. З 2015 року ТОВ «Готель Москва» оформлено на Олену Вайсман і Христину Руковічніковой.
В «Україні» зупиняються VIP-гості, «Москва» популярна у представників ЗМІ. У березні 2014 року в «Москві» оселилися російські та зарубіжні журналісти, які приїхали висвітлювати референдум в Криму. Вночі 15 березня «Москву» заблокували озброєні люди в масках - «дві групи по 6-7 чоловік». Всіх постояльців вивели в хол. У журналістів вилучили флеш-карти.
«За попередньою інформацією, це був 4 поверх. Коли силовики увірвалися, в холі готелю з'явився хтось «генерал Кузнєцов», який представився головою Міноборони Криму. Він повідомив, що озброєні люди - це збройні сили Криму, вони тут з'явилися через дезінформацію, «за помилковим викликом», і нічого насправді не відбувається », - передавали журналісти.
«Генерал Кузнєцов» - це генерал-майор запасу Валерій Євгенович Кузнєцов. У 1994 році він був радником президента Криму, міністром внутрішніх справ республіки. У березні 2014 року Кузнєцов виконував обов'язки міністра оборони Криму, «взяв участь в заходах щодо повернення Криму до складу Росії».
Остання новина про генерал-майора з'явилася у вересні 2014 року: Валерій Кузнєцов вручив подячну грамоту від голови Криму Сергія Аксьонова керівнику руху «Новоросія» Ігорю Стрєлкову . Організація займалася поставками гуманітарної допомоги та обмундирування для військовослужбовців ДНР. Тепер замість спецоперацій в готелі «Москва» проводять нагородження переможців конкурсу «Журналіст року».

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация