Новини дня: Світла і темна сторони Близького Сходу

У 2015-му році Барак Обама сказав, що Росія знаходиться по темну сторону на Близькому Сході. та й Дональд Трамп звинувачує Росію приблизно в тому ж самому: «Росія підтримує тваринного, який вбиває людей газом і насолоджується від цього».

Давайте спробуємо розібратися, хто на якій стороні історії знаходиться.

Для цього доведеться трохи заглибитися в цю саму історію. Історично склалося так, що на Близькому Сході (БВ) в даний час поширені такі основні різновиди ісламу: алавіти, шиїти, суніти, салафіти і ваххабіти. У цьому списку вони йдуть за ступенем світськості і вольності трактування Корану і Сунни. Про ступінь світськості можна судити по тому, як дозволено одягатися жінкам. Адже по тому, як суспільство ставиться до своїх жінок, прийнято оцінювати рівень свобод у цьому суспільстві.

Так ось, самі світські - алавіти, їх жінки можуть ходити взагалі без головного убору і одягатися в світський одяг. Держави, в яких вони хоч і не становлять більшість населення, але володіють великою вагою - це Сирія, Ліван. У Сирії Алава Башар Асад навіть знаходиться при владі. Шиїтським жінкам наказано ходити в хустках, але релігія крізь пальці дивиться на те, що жінки кокетливо зрушують їх на півголови і ходять в джинсах. Держави, в яких шиїти мають велику вагу - це Іран, Ірак. Суніти не дозволяють своїм жінкам ніяких вільностей і відхилень від Сунни - зводу правил- тільки хустки-хіджаби і релігійна одяг. Хоча чоловіки можуть одягатися по цивільному. Яскравий телевізійний приклад - пара Ердоганом , Сам Тайіп з'являється на публіці в європейському одязі, але його дружина - строго в релігійній. Туреччина і більшість країн БВ - сунітські країни, це найчисленніша гілку ісламу. Салафітского жінкам на вулиці можна з'являтися тільки в нікабах і паранджах. Але і чоловіки теж повинні носити «правильну» релігійний одяг.

По телевізору ми бачимо саудівських монархів, завжди одягнених в національний одяг. Крім Саудівської Аравії, салафіти мають велику вагу в Катарі, Афганістані та ін. Ваххабіти - як зараз визнано, це навіть не відгалуження, а секта в ісламі, що не дозволяє жодних вольностей і допускає екстремізм по відношенню до інших гілок ісламу та інших релігій.

Читайте також

Все по Аккую Все по Аккую

Росія взяла на себе зобов'язання за свій рахунок і в стислі терміни побудувати АЕС в Туреччині

Гарячий східний темперамент не дозволяє мирно співіснувати всім цим відгалуженням. Між собою вони воюють навіть більше, ніж з іншими релігіями. Хоча поряд з конфліктністю, невизнанням один одного, між деякими відгалуженнями існує більш менш взаєморозуміння. Між алавітами і шиїтами, між сунітами і салафітамі. Салафіти намагалися ужитися з ваххабітами.

У 60-ті роки, коли СРСР просував свою ідеологію на БВ, він, будучи атеїстичною державою, почав спиратися на найбільш світські частини відгалужень ісламу - алавітів, почасти шиїтів і сунітів. В результаті цього, в Іраку і Сирії до влади прийшла партія БААС, її можна назвати прорадянської партією. В Афганістані СРСР теж просував прорадянську партію, але салафіти там виявилися значно сильніше, влада не вдалося утримати навіть за допомогою «обмеженого контингенту радянських військ», і вони безжалісно розправилися з революціонерами.

У ті ж роки США на БВ, на противагу СРСР, почали підтримувати найбільш релігійні відгалуження ісламу - салафітів, взявши в союзники Саудівську Аравію і афганських моджахедів - бойовиків салафітів.

Крім того, на БВ є безліч конфліктуючих кланів і нацменшин, які з різним ступенем успішності залучали на свою сторону СРСР і США.

У ті роки на Заході партія БААС сприймалася, як найгірша версія КПРС. Такою вона і була - східна особливість вилилася в жорстокі репресії. У 21 столітті для США підвернулася можливість скинути БААС в Іраку, ніж вони і скористалися. Але світу не вийшло. Реальна влада опинилася в руках не у «демократичного уряду», а у ваххабітів. Ваххабіти організували «Ісламська Держава» * - щось на зразок «справедливого ісламського суспільства». Крайній екстремізм, з відрубуванням голів «невірним», в тому числі мусульманам інших відгалужень, з найжорстокішими заборонами, відштовхнув від них навіть салафітів. Але «ісламська справедливість» привернула безліч молодих людей з усього світу.

На БВ є ще один важливий аспект. Ізраїль, а також Палестина, Ліван, Сирія і інші мусульманські країни виявилися конфліктуючими сусідами. Східний темперамент і ізраїльська амбітність - це не найкращі риси характеру для сусідської ужіваемость. Війна то затухає, то розгорається. Ліван підтримують керована алавітами Сирія і шиїтський Іран, частково - сунітська Туреччина. Звідси і формується коло «ворогів Ізраїлю». А салафіти так стурбовані своїми протиріччями з шиїтами, що в цьому конфлікті найчастіше виступають на стороні Ізраїлю.

Ось тепер подивимося, хто на якій стороні історії.

СРСР вже немає.

Східні конфлікти такі, що вони не можуть самі собою заспокоїтися. Східний темперамент не дасть. Це зрозуміли в Чечні. І там Рамзан Кадиров повністю погодився на протекторат Москви, розуміючи, що тільки так можливо утримати клани від війни.

На БВ в останні 20 років роль такого протекторату була у США. Але вони традиційно підтримують тільки одну частину різновиди ісламу, саму релігійну - салафітів. І навіть підтримували ваххабітів. У надії, що вони встановлять «демократичний світ».

Тут наклалося ще одна обставина. Відомо, що США поділяють світ на «союзників» і «ізгоїв». Союзники це друзі, а ізгої це вороги. І США підтримують своїх друзів у всіх їхніх справах, навіть злочинних. Якщо в Європі хтось із друзів і робить якісь непорядні дії, але це не так помітно, і США дивляться крізь пальці - друзі ж, їм можна. Але на БВ це поділ грає злий жарт з США, коли вони озброюють «друзів», а ті вбивають інших «друзів» або самих американців, і ніяк не хочуть «демократизуватись». Протекторат США на БВ тільки розпалює східні пристрасті і розпалює війни. Що і відбувається там останні 20 років. Вбито сотні тисяч людей, втекли мільйони біженців. Ненависть до США і до Заходу взагалі на БВ вже починає відштовхувати союзників і об'єднувати супротивників.

Читайте також

Чи не діти ж згоріли Чи не діти ж згоріли

Чому нікого не хвилює проблема гігантських сміттєвих звалищ

Росія ж, по всьому видно, відмовилася від порочної практики ділити світ на друзів і ізгоїв, коли друзям прощають злочину, а ізгоїв карають навіть за добрі справи.

Протекторат Росії на БВ - це заспокоєння східних пристрастей, прагнення «примирити», а не «повалити». Так, без сили там не обійтися. Але ця сила повинна бути спрямована не на просування «західних цінностей», а на твердження східних. Тільки таку силу будуть поважати на Сході. У Росії це виходить з огляду на її менталітету і відповідного досвіду. Чого немає ні в однієї іншої країни. Якщо Росія буде дотримуватися цієї лінії, а не повторювати спробу США стати «лідером», то це сприятливо позначиться на зниженні конфліктності на БВ. Чим швидше це зрозуміють на Заході, тим швидше настане мир на БВ.

Суперечливий, але світ на БВ, це краще, ніж нескінченні «демократизуючі» війни. Тільки так можуть з'явитися проблиски толерантності і демократії на БВ. Тільки в обстановці відкритості і доступності до чужої демократії може зміцнитися власна демократія і в самій Росії.

* «Ісламська держава» (ІГІЛ, ІГ) рішенням Верховного суду РФ від 29 грудня 2014 року була визнана терористичною організацією, його діяльність на території Росії заборонена.

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация