Новини: Путін закликав росіян готуватися до війни - Вільна Преса - Новини політики. Міжнародне становище і зовнішня політика. Росія. Новини Росії. Новини Росії сьогодні. Володимир Володимирович Путін.

Загострення міжнародної обстановки змушує російське керівництво готувати країну до можливої ​​війни. У комплекс заходів входять не тільки регулярно проводяться Міноборони вчення, а й переклад економіки на військові рейки. Мова про це зайшла на нараді у президента РФ, присвяченій розбору підсумків навчань «Захід-2017». Стенограма опублікована на сайті Кремля.

На думку Володимира Путіна , В разі необхідності, всі великі підприємства Росії повинні бути готові збільшити обсяги виробництва військової продукції. Причому це стосується не тільки державного сектора, але і приватного бізнесу.

«Здатність економіки швидко збільшувати обсяги оборонної продукції і послуг в потрібний час - одне з найважливіших умов забезпечення військової безпеки держави. До цього повинні бути готові всі стратегічні і просто великі підприємства незалежно від форм власності », - підкреслив верховний головнокомандувач.

Він також нагадав, що в 2015-2016 роках були дані доручення щодо модернізації виробничих потужностей, формування резерву матеріальних і технічних ресурсів і забезпечення перевезень військ. Тоді завдання були реалізовані цивільними відомствами під керівництвом колегії Військово-промислової комісії у взаємодії з Міноборони.

Читайте також

Загострення міжнародної обстановки змушує російське керівництво готувати країну до можливої ​​війни Реновація: Про що брешуть москвичам

Тільки на пропаганду могло піти майже сто мільярдів рублів

Серед інших недавно вжитих заходів, покликаних підпорядкувати цивільний сектор військовим завданням, організація на основі «Закону про воєнний стан» територіальної оборони в російських регіонах. Створені главою держави штаби, заради захисту населення та інфраструктури від терактів і диверсій обмежать права громадян і покладуть на них додаткові обов'язки.

Крім того, восени 2016 року, в ході командно-штабних навчань на Кавказі була випробувана нова система управління у воєнний час, що припускає підпорядкування губернаторів, ФСБ і поліції керівникам Міноборони. Нова структура управління була створена на підставі «Плану оборони Російської Федерації на 2016-2020 роки».

Якщо для державного сектора економіки, поставлена ​​Путіним завдання мобілізації виглядає природною, то адепти приватного бізнесу можуть і збунтуватися. Багато з них вважають оборонні витрати злом, що заважає економічному зростанню. Серед них глава ради Центру стратегічних розробок Олексій Кудрін , що пропонує президенту скорочення оборонних витрат.

Заява Путіна викликало і саркастичну реакцію. Добірку жартів з мережі опублікувало «Радіо Свобода». «Сир, який продають в магазинах інакше як біозброї не назвеш», - пише один з читачів. «Що випускати меблевій фабриці, труни? »- запитує інший. «Невже Вован, правда, думає, що люди з копійчаними зарплатами підуть воювати за мільярдні офшори його і його кодляка?» - цікавиться третій.

А ось глава «Партії Велике Отечество», письменник Микола Стариков оцінює мобілізаційний посил президента з точки зору громадянськості.

- Наш президент сказав речі, які повинні бути очевидні для будь-якого російського громадянина. Перше: ми живемо в неспокійному світі і військовий конфлікт рано чи пізно при всьому нашому небажанні війни може вибухнути. Друге: економіка нашої країни капіталістична. А це означає, що є державні підприємства і є приватні. І третє: в разі військового конфлікту працювати на перемогу мають як перші, так і другі. Тобто зараз, у мирний час, повинна бути проведена вся необхідна для цього підготовка.

На думку професора кафедри міжнародних фінансів МГИМО Валентина Катасонова, російська історія вчить, що приватний капітал ненадійний партнер для підвищення обороноздатності країни.

- Це, звичайно, хороша заява президента. Але мені здається, що воно поки слабо продумано. Життя буде підказувати наступні кроки. А поки, для розуміння нинішніх проблем, варто згадати історію столітньої давності, коли Росія, слабо підготовлена, втягнулася в Першу світову війну. Тоді практично половини видів зброї і боєприпасів у Росії не було. Вона була змушена їх імпортувати. В основному зі Сполучених Штатів.

Та частина військової продукції, що вироблялася на російських підприємствах, була дуже дорогою. Тому що підприємства військово-промислового комплексу того часу були приватними. В результаті, приватні підприємці, або простіше кажучи капіталісти, сприйняли війну, як спосіб добре заробити. Були постійні скандали, розслідування, судові процеси і навіть судові вердикти. Це було наслідком всякого роду зловживань.

Нарешті, методом проб і помилок, до кінця 1915-початку 1916 року зрозуміли, що не можна забезпечувати обороноздатність країни, спираючись на приватний капітал. Почалося будівництво казенних заводів, деякі приватні військові заводи стали потихеньку націоналізовуватись і тільки тоді Росія подолала снарядний голод. З'явилися нові види боєприпасів і зброї. Але це було зроблено, на жаль, уже пізно.

Тому, раз президент сказав «а», тепер треба говорити «б». Це ціла система заходів, які треба проводити дуже швидко і грамотно. Добре, що у нас є для цього досвід.

Завідувач лабораторією військової економіки Інституту ім. Е.Т. Гайдара Василь Зацепін вважає розумним поєднання державного примусу і матеріальної вигоди.

- Існують мобілізаційні плани і там все прописано. Інша справа, що вони секретні і ми не дізнаємося, що там. У воєнний час у виробництві військової продукції беруть участь і державні підприємства, і приватні. І навіть ті, хто ніколи не думав раніше, що може щось робити для оборони.

«СП»: - Тобто задіюється механізм примусу. Нікого просто не будуть питати, чи хоче він чи ні працювати в інтересах оборони?

- Ну чому? Матеріальний інтерес, вигода, теж може бути. Це все робиться не безкоштовно. Навіть в радянський період, наприклад, танк коштував абсолютно конкретних грошей. Поєднання батога і пряника.

Думаю, власники приватних підприємств, яких це питання може хвилювати, вони вже зараз всі знають. Якщо, звичайно, мають допуск до держтаємниці і ліцензію на виробництво оборонної продукції. Їм вже має бути відомо, чи включені вони в мобплан на воєнний час і яке у них завдання на такий період.

У свою чергу економіст, голова Рахункової палати РФ з 1995 по 2000 рік Юрій Болдирєв вважає озвучену президентом завдання малосумісні з офшорною російською економікою.

- Ця заява президента запізнилося, як мінімум, років на десять, а то й на всі двадцять років. Нагадаю, мюнхенська промова Путіна була в 2007 році. Крім того, як би ця заява не була передвиборчим піаром. Тому що реальна діяльність на цю тему починається не з заяви про необхідність мобілізації, а з жорсткого заходу виведення грошей в офшори і взагалі за кордон.

Адже по недавно опублікованими даними, вивезення капіталу за останній рік виріс майже в три рази. Тобто це дуже погана міна при дуже нехорошою грі, яку ми тепер повинні почати. Починати треба з концентрації ресурсів в країні.

Читайте також

Заколот в Луганську: Росія вже не може залишатися осторонь Заколот в Луганську: Росія вже не може залишатися осторонь

Москві пора подумати над визнанням і об'єднанням ЛНР і ДНР

Але навіть за нинішньої піарократіі - а у нас тепер в Міноборони цим заправляє 26-річна дівчина, вирішити це завдання можна. Якщо вже США після великої депресії змогли мобілізувати свою економіку навіть не на війну, а на просту реалізацію соціальних функцій, то Росія, з урахуванням нашого досвіду, тим більше повинна впоратися.

Але під приводом такої мобілізації, залишаючи в недоторканності всіх друзів в офшорах, можуть і гайки закрутити: підвищити ціни за ЖКГ, ціни на бензин, знизити пенсії в реальній купівельній спроможності і т. П.

Член комітету Держдуми РФ з економічної політики, промисловості, інноваційного розвитку і підприємництва Сергій Пантелєєв не сумнівається, що приватник буде працювати на оборонні інтереси країни не гірше «державника».

- Звичайно, в 1990-і роки і пізніше багато зв'язку в оборонці були порушені, технології та кадри втрачені. Є така проблема. Тим не менш, не треба забувати, що багато підприємств, які зараз знаходяться в приватних руках, мають відношення до гособоронзаказу. Особливо великі підприємства. Вони і в колишні часи знаходилися в мобілізаційному списку, і зараз там знаходяться. Тому незалежно від того, приватна це підприємство або державне, воно буде працювати на оборону. Захист своєї країни - спільне завдання.

«Невже Вован, правда, думає, що люди з копійчаними зарплатами підуть воювати за мільярдні офшори його і його кодляка?
Нікого просто не будуть питати, чи хоче він чи ні працювати в інтересах оборони?
Ну чому?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация