Новини - Українські державні банки синхронно знизили ставки по депозитах

Державні банки, що зберігають 60% заощаджень українців, виступили з єдиною депозитною політикою. Приватбанк, Ощадбанк і Укргазбанк в один день провели синхронне зниження ставок по внесках. Про це пише Finclub.

Приватні банки вбачають у цьому ознаки змови, але під тиском економічних чинників вони також будуть знижувати ставки в середньому до 15%.

Держава економить на вкладників

Перехід Приватбанку під контроль уряду дав державі унікальний інструмент впливу на банківську систему. Приватбанку на ринку роздрібних депозитів займає 35%, а всі чотири держбанку, з урахуванням Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку, контролюють 60% ринку. Про те, що така концентрація держави буде спотворювати конкуренцію, ще 2 лютого проговорився голова правління Приватбанку Олександр Шлапак.

"У держави, так вийшло, виявилося два ощадні банки. І, поза всяким сумнівом, ми плануємо буквально сьогодні, відкрию вам маленький секрет, зустрітися усіма головами правлінь державних банків, щоб обговорити ці питання. Упевнений, що ми домовимося і з питань процентної політики , і про можливе розділення ринку ", - обіцяв глава банку.

У момент націоналізації Приватбанку платив клієнтам 20% за новими гривневими річними депозитами, 8-10% - за євро і долар. Це були щедрі відсотки. Індекс UIRD в цей період показував середню ставку по топ-20 ринку на рівні 17,7%, 4,8% і 5,7% відповідно. ПриватБанк обіцяв все змінити. "Скажу відверто: я б хотів ставки знизити, оскільки вони у нас вище за ринок", - говорив 22 грудня Олександр Шлапак.

З початку січня банк урізав ставки по валютних внесках на 1-2 процентних пункту, з лютого - на 1 п. П. По гривневому. "Ставки найвищі у нас зараз десь? У державних банках. Це, звичайно, зовсім неприпустимо. Думаю, якраз зараз це питання буде вирішуватися", - заявляла глава НБУ Валерія Гонтарєва.

Думаю, якраз зараз це питання буде вирішуватися, - заявляла глава НБУ Валерія Гонтарєва

Фото: finclub.net

Екс-заступник голови НБУ Владислав Рашкован очікував, що держбанки могли б опустити депозитні ставки до рівня облікової ставки (14%).

Держбанки почули заклик

Валерії Гонтаревої і зуміли домовитися між собою про узгоджену депозитній політиці. 20 лютого вони знизили ставки.

"Ми вже знизили ставки з 20 лютого по гривні на 2,2 процентного пункту до 16,8% річних, по долару і євро ставки знижені на 2 п. П. - до 6% і 5% річних відповідно. Зниження ставок - це загальна тенденція ринку », - заявили в Приватбанку. в той же день Ощадбанк оголосив про зменшення своїх гривневих ставок на 1,5-1,75 п. п., 1-1,25 п. п. - в доларах, 0,5 1 п. п. - в євро. "Час високих ставок остаточно пройшло. Україна потребує перезапуску економіки. Бізнес чекає дешевих ресурсів, і завдання банківського ринку - піти йому назустріч ", - зазначив заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн. Правда, держбанк тільки пообіцяв це зробити, де-юре ставки знизяться в найближчі дні. Укргазбанк не відстає від них.

"20 лютого ми знизили процентні ставки за депозитами в національній валюті від 0,2% до 0,45% в залежності від терміновості. Зниження ставок - це наслідок надмірної ліквідності банків і відсутність на ринку пропозицій по дохідних казначейських інструментів та інструментів фондового ринку.

Чи не основним інструментом розміщення надлишкового ресурсу є депозитні сертифікати НБУ, прибутковість яких прив'язана до ставки рефінансування, яку НБУ знижує ", - повідомила FinClub директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Ольга Щербина.

Передбачається, що держбанки повинні залучати клієнтів не високими ставками, а більшою надійністю, оскільки вони завжди можуть розраховувати на пряму підтримку бюджету. Щоб заспокоїти клієнтів Приватбанку, парламент за ініціативою президента прийняв закон про поширення повної держгарантії вкладів, яка є в Ощадбанку, на Приватбанк та Укрексімбанк.

Цей закон 22 грудня був направлений Петру Порошенко. У нього було 15 днів на його підписання або ветування. Але за два місяці ніяких рішень глава держави не прийняв. Приватбанк був змушений відмовитися від реклами 100-відсоткової гарантії. Гроші дешевшають Держчастку понад 50% банкіри вважають "критичною".

"Більше ніж кожна друга гривня перебуває в обігу в держбанках. Ви бачили виступ нового голови ПриватБанку Шлапака, який сказав:" Ми плануємо узгоджувати процентну політику з держбанками ". Дуже добре. Про яку конкуренцію може йти мова, коли ніякої реакції на це з боку Антимонопольного комітету, який повинен потурбуватися статусом держбанків, чи є вони монополістами ", - відзначає заступник голови правління Укрсиббанку Сергій Панов.

Фото: finclub.net

Але приватні банки також будуть знижувати відсотки по депозитах, особливо в світлі зниження інфляційних ризиків і закликів НБУ до активізації кредитування. "Якщо на ринку не буде ніяких загострень, ставки по депозитах продовжать знижуватися. У минулому році середня ставка за строковими депозитами фізосіб впала з 20% до 17%. Як буде розвиватися ситуація в цьому році, буде залежати від тенденцій на банківському ринку і економічної ситуації ", - вважає начальник відділу депозитів та заощаджень Укрсоцбанку Ірина Стрепетова. В середньому ставки на ринку повинні знизитися до 15%.

"У разі відсутності додаткових макроекономічних факторів на протязі року ми зможемо спостерігати поступове зниження ставок по депозитах фізосіб в діапазоні 1-2% річних. Це пов'язано з поступовою стабілізацією ринку. Швидше за все, в короткостроковій перспективі банки будуть робити акцент на строкові депозити на три- шість місяців, до кінця року акцент зміститься на довгі гроші ", - очікує і. о. директора з розвитку роздрібного бізнесу Альфа-банку Олексій Пузняк.

Як повідомляла "Країна", дохід українців по депозитах може знизитися до 13% річних .

При цьому за даними НБУ, гривневі депозити в 2016 році зросли на 8,7%.

Ставки найвищі у нас зараз десь?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация