Новини - Томський планетарій

У Томському планетарії відзначили 110-річчя Тунгуського вибуху
30 червня в Томському планетарії відбулася конференція, присвячена 110-річчю Тунгуського вибуху, що сталося 30 червня 1908 року в тунгуської тайзі. На неї були запрошені представники томського обласного Російського географічного товариства, а також зібралися активні учасники Комплексної Самодіяльної Експедиції (КСЕ). Організатором і керівником конференції був 8-кратний учасник комплексної самодіяльної експедиції з дослідження тунгуського феномена Сергій Лобода.
Відкрила конференцію завідувач планетарієм Надія Степичева, яка привітала учасників конференції з ювілейною датою.
Від імені томського обласного Російського географічного товариства виступила Діана Барашкова - помічник виконавчого директора РГУ, яка на честь 110-річчя вручила листи подяки за активну участь в дослідженні тунгуського феномена першим і активним учасникам КСЕ Геннадію Плеханову, Валерію Кувшинникова, Ігорю Дорошину ...
В рамках програми крім мовних виступів було озвучено безліч вітальних листів від друзів-колег. Зокрема від керівника групи московських «космодранцев» В.Ромейко. Також привіт передали друзі з Ванавари (населеного пункту найближчого до епіцентру вибуху).
Докладні спогади про свою діяльність, про людей, добровільно які присвятили своє життя розгадки таємниць космічної катастрофи на початку 20-го століття, що займаються дослідженням тунгуського феномена, розповів творець Комплексної Самодіяльної Експедиції, учасник 16-ти експедицій Геннадій Плеханов, який користується таким величезним авторитетом серед своїх подвижників, що навіть отримав титул «Командор». Значну частину свого життя він присвятив дослідженню тунгуського феномена. Спогадами про свою дослідницької діяльності він ділиться в своїх роботах. Плеханов є автором декількох книг і цілого ряду документальних нарисів. Незважаючи на свій поважний вік, він завжди намагається брати участь в подібних заходах, захоплююче викладає аудиторії про значущість і роль досліджень тунгуського феномена.
В ході конференції було відкрито виставку «Тунгуський феномен», де зберігаються фотоматеріали та експонати дослідженні тунгуського вибуху. А також у фойє була організована презентація книги Геннадія Плеханова «Вікна пам'яті» і у присутніх була можливість отримати книгу від самого автора разом з автографом. Книга тільки 29 червня вийшла друком. І сам автор її теж тільки в цей день вперше взяв у руки. До речі, Томський планетарій отримав від автора книгу в подарунок!
В кінці для гостей заходу пройшов показ кадрів кінохроніки (про перші експедиціях Кулика і перших повоєнних експедиціях Томич), а також був продемонстрований повнокупольне фільм «Розетта». У Томському планетарії відзначили 110-річчя Тунгуського вибуху   30 червня в Томському планетарії відбулася конференція, присвячена 110-річчю Тунгуського вибуху, що сталося 30 червня 1908 року в тунгуської тайзі





← повернутися назад

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация