Ознаки істинної Віри (Іман)

Опубліковано 11 Чер, 2013 о 21:51 | Переглядів 32 232 | 6 коментарів

Чому у деяких людей Віра проявляється тільки на словах? Як досягти істинної Віри, що приносить радість і добро як собі, так і оточуючим людям?

Хвала Аллаху, власникові милості і благодійники
Хвала Аллаху, власникові милості і благодійники! Він дарує шлях до Віри, кому забажає. Свідчимо, що немає божества, гідного поклоніння, крім одного лише Аллаха, немає у Нього співтоваришів і співвласників. Тільки Йому ми поклоняємося, тільки Йому присвячуємо свої молитви і тільки у Нього просимо допомоги. Свідчимо, що Мухаммад - Його раб і посланник, якого Він відправив до людства з вірним керівництвом і релігією Істини незадовго до настання Судного Дня, щоб він ніс людям радісну звістку про Рай, приготованому для покірних, і грізне застереження про пекельному вогні, яке очікує неслухняних . Пророк закликав до шляху Аллаха і, по милості Його, був яскравим світочем для всіх, хто бажає йти прямим шляхом. Так пошле Аллах світ і безмежну благодать Пророку Мухаммаду, а також його сім'ї і всім його сподвижникам.

Дорогі брати і сестри! Бійтеся Аллаха Всевишнього і знайте, що найбільший дар, який отримує людина в своєму житті, - це прямий шлях до істинної Віри . Просіть Аллаха, щоб Він навчив вас любов до Іман та прикрасив його в ваших серцях, а також вселив відразу до невірству (Куфр), нечестя і непослух.

Часто можна чути, як деякі люди, які вважають себе мусульманами, кажуть: «Наша віра - Іслам. Ми мусульмани ». Але коли ти подивишся на їхні справи, то чи не знайдеш в них нічого, що вказувало б на наявність Ісламської релігії в їх житті і в їх вчинках. Вони кажуть: «Наша віра в серці», але не відають, що Віра (Іман) неможлива без справ і переконань.

Ми скажемо їм: «Якби в ваших серцях було те, про що ви говорите, це неодмінно проявилося б у вашій поведінці, в ваших вчинках і словах».

Ми запитаємо: «Якщо ваші серця так чисті, як ви стверджуєте, якщо в душі ви любите Аллаха, тоді чому ваші справи брудні, а ваші вчинки ненавидять Аллаха»? »Хіба може вода залишатися чистою в брудний посуд?

Вони кажуть: «Ми хороші люди, ми нікого не вбиваємо, що не крадемо, що не лаємося, багато не п'ємо, чи не б'ємося».

Їм у відповідь ми запитаємо: «Це і є межа вашого гідності? Невже вищий ступінь шляхетності і честі для вас - це відмова тільки від самих огидних справ? Ви вважаєте це тією планкою моралі, яку повинен поставити для себе мусульманин? Невже ви самі вирішили обрати для себе в цьому світі ступінь добра і зла? Хіба ви створили цей світ і створили самі себе? »

Це і є та сама гординя, яка накликає на людину гнів Всевишнього, коли людина вважає благом те, що здається йому благом, і вважає злом те, що здається йому таким, не звертаючи уваги на те, що з цього приводу вирішив Аллах (Великий Він і Славен). Всевишній сказав:

«Чи бачив ти того, хто своїм богом зробив власні бажання? Аллах ввів його в оману на підставі знання, запечатав його слух і серце і кинув на його погляд покривало. Хто ж наставить його на прямий шлях після Аллаха? Невже ви не пом'янути повчання? »(Коран, 45: 23).

Коли чуєш подібні відмовки, то в душі з'являються змішані почуття. З одного боку, людина виставляє себе в поганому світлі, а з іншого боку, грубить проти Всевишнього, адже ніколи в житті ці відмовки він не стане використовувати перед людьми, але без найменшого коливання пускає їх в хід перед своїм Творцем.

Чому своєму начальнику на роботі він не скаже, що вірить в те, що він є начальником, а потім, не вдаривши пальцем об палець, буде чекати своєї зарплати? А якщо до нього прийдуть люди і закинуть в його абсолютній бездіяльності і невиконанні наказів і заборон начальства, він скаже: «Я душею своєю визнаю начальника, і я чистий перед ним, на цьому підприємстві я не краду, нікого не вбиваю, чи не б'юся, багато НЕ випиваю і, взагалі, я - хороша людина. І я не хочу працювати напоказ, як це роблять інші співробітники. Вони, мабуть, працюють так старанно, тому що у них є гріхи перед начальством, а я чистий. Іноді я навіть читаю постанови начальства, і вони мені подобаються ». Після такої відповіді люди скажуть: «Або він непрохідний дурень, або зухвалий нахаба», іншого думати про нього не дано. Так чому людина не дозволить собі відносно слабких створінь то, що дозволяє собі стосовно Всемогутнього Творця? Відповідь в тому, що така людина боїться нетерплячих людей і спокушається великодушною відстрочкою, даної Аллахом.

Щоб правильно зрозуміти, в чому полягає зв'язок між словами і справами людини, нам слід знати, що вдає із себе Віра (Іман) , Якої нас облагодіяв Всевишній Аллах і якої нас навчив Пророк Мухаммад (мир йому і благословення Всевишнього).

справжня Віра [1] - це не просто мрії і красиві обряди, Віра - це те, що вкорінюється в глибині серця і підтверджується справами. Вона включає в себе слова, справи і переконання. Віра буде істинною тільки тоді, коли людина свідчить про неї мовою, переконаний в ній своїм серцем і сповідує її своїми вчинками. Вона має властивість збільшуватися і ставати міцної, коли мусульманин кориться Аллаху і виконує Його закони. Також Віра може зменшуватися і слабшати, якщо він не підкоряється велінням Всевишнього і порушує Його заповіді.

Іман має шість непорушних стовпів , А втративши одного з них, людина позбавляється Имана повністю:

1) Віра в Аллаха: в те, що Він існує, що тільки Він один управляє цим всесвітом, Він один має право на те, щоб Йому поклонялися, Він один володіє незрівнянними іменами і якостями.

2) Віра в Його Ангелів, які беззаперечно підкоряються Його наказам.

3) Віра в послані Ним священні Писання.

4) Віра в пророків, яких Він направив до людей.

5) Віра в Майбутню Життя, воскресіння всіх померлих і наступ Великого Суду, після якого всі люди потраплять або в Рай, або в Пекло.

6) Віра в приречення Аллахом заходи всього сущого, усього, що відбувається в цьому світі, як доброго, так і поганого.

Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) повідомив нам в одному з хадисів, що Іман має сімдесят з гаком гілок, найвища з яких - це слова «Ля іляха илля-Ллах» (Ні божества, гідного поклоніння, крім Аллаха), сама менша - це усунення з дороги того, що заважає людям або доставляє їм неприємність. Також Пророк (мир йому і благословення Аллаха) додав, що сором'язливість теж є однією з гілок Имана.

У багатьох аятах Корану Аллах звертається до власників Віри зі словами: «О ті, які увірували ...», наказуючи їм дотримуватися Його закони і забороняючи порушувати встановлені Їм кордону.

Таким чином, тільки справжня, укорінена в серці Віра спонукає людину до щирого виконання наказів Аллаха і відмови від гріхів.

Той же, хто своїм язиком говорить, що він віруючий, а сам не виконує наказів Всевишнього, не уникає Його заборон, така людина бреше в своїх домаганнях на Віру (Іман). Аллах (Святий Він і піднесений) сказав:

Аллах (Святий Він і піднесений) сказав:

«Серед людей є такі, які кажуть:« Ми увірували в Аллаха і в Останній день ». Однак вони не вірують. Вони намагаються обдурити Аллаха і віруючих, але обманюють лише самих себе і не усвідомлюють цього »(Коран, 2: 8-9).

Цей аят говорить нам, що виправдання ніколи не введуть в оману ні Аллаха, ні віруючих, тому що вони неприйнятні навіть в стосунках людей між собою. Це лише самообман, самозаспокоєння і насмехательство над своїм власним розумом.

Справжня Віра - це щабель праведних справ і благородних якостей, за допомогою яких мусульманин підноситься і починає відрізнятися від невіруючих. Всевишній Аллах сказав:

Всевишній Аллах сказав:

«Віруючі є тільки ті, серця яких відчувають страх при згадці Аллаха, віра яких посилюється, коли їм читають Його аяти, які сподіваються на свого Господа, які здійснюють намаз і витрачають з того, чим Ми їх наділили. Вони є істинно віруючими »(Коран, 8: 2-4).

Справжня Віра виправляє вчинки людей і робить їх праведними, що є неодмінною умовою їх прийняття, адже Аллах благодаті і приймає тільки благе. Аллах сказав:

«Віруючих чоловіків і жінок, які надходили праведно, Ми неодмінно обдаруємо прекрасним життям і винагородимо за найкраще з того, що вони робили» (Коран, 16: 97).

Це надія віруючого, його мета і прагнення, мусульманин бажає, щоб лукаві були прийняті Аллахом. Той же, хто хоче отримати нагороду без справ, не є віруючим, той лише тішить себе нездійсненними мріями і легковажними мріями.

Нерідко дійсно можна зустріти виключно приємних в спілкуванні людей, які роблять щось на користь людям, здійснюють якісь суспільно-корисні проекти і навіть будують мечеті. Іноді вони роблять це абсолютно безоплатно, здавалося б, з чистим серцем, зовсім не для похвали, але щоб допомогти людям по-справжньому. Але, разом з цим, вони не роблять того, що повелів їм Аллах. Ті благі справи, які вони зробили без Имана, не будуть прийняті Аллахом, бо ці справи подібні за жертву безглуздих піднесенні ідолу власних бажань. «Чи бачив ти того, хто обожнив свої бажання?» (Коран, 45: 23).

Аллах сказав:

Аллах сказав:

«У той день, коли вони побачать ангелів, для грішників не буде ніякої благої вісті, і вони (ангели) скажуть:« Ось вона непереборна перешкода! »Ми займаємося діяннями, які вони скоїли, і звернемо їх в розвіяний прах» (Коран, 25: 22-23).

Аллах прийме тільки ті справи, які були здійснені з щирим серцем, тільки заради Його достатку, були чисті від будь-яких домішок багатобожжя і показухи і відповідали вченню Посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха). Решта справ, які лише здавалися людям добрими і не відповідали умовам Аллаха, будуть відкинуті і розсіяні в пил.

Аллах створив для людей незліченну кількість благ і обмежив їх зовсім в малому, подібно до того, як свого часу Він дав в насолоду Адаму і його дружині цілий Рай з величезною кількістю дерев і садів. На цьому безлічі Він заборонив тільки одне дерево, але шайтан не залишив Адама, поки не змусив його скуштувати ту мізерну частку забороненого, яку визначив Творець.

Сьогодні, коли мова йде про виконання законів Аллаха або дотриманні тих небагатьох, насправді, обмежень, люди кажуть: «Що скаже той-то?», «Що подумають люди?», «Що скажуть сусіди?», «Як відреагує начальство ? »,« як до цього поставляться друзі, подруги, батьки, родичі? »і ці« як? »і« що? »не перестануть дошкуляти людини до тих пір, поки він не зрозуміє: потрібно просто довіритися Аллаху, повноцінно увірувати в Нього . Це тому, що для власників дійсної Віри першорядним у всіх питаннях є рішення Аллаха і Його Посланника.

«Коли віруючих звуть до Аллаха і Його Посланника, щоб він розсудив їх, вони говорять:« Слухаємо і покоряємося! »Саме вони є досягли успіху». Ті, які коряться Аллаху і Його Посланника, бояться Аллаха і сповідують богобоязливість, вони знайшли успіх »(Коран, 24: 51-52).

«Для віруючої чоловіки і віруючої жінки немає вибору при прийнятті, якщо Аллах і Його Посланник вже прийняли рішення. А хто не послухається Аллаха і Його Посланника, той впав в очевидне оману »(Коран, 33: 36).

Такий віруюча людина, такий справжній мусульманин, він ніколи не дозволить собі перевагу чиєсь думка, якщо на то вже є рішення Аллаха і Його Посланника. Невіруючі люди і лицеміри , Які лише вдають мусульманами, відвертаються від рішення Аллаха і Його Пророка і звертаються до думок і суджень когось іншого, шукаючи у них те, що відповідає їхнім бажанням. Є люди, які називають себе мусульманами, коли це їм вигідно і коли це їх ні до чого не зобов'язує, але як тільки Віра перетинається з їх низинними інтересами, то від неї не залишається і сліду. Аллах Всевишній сказав:

Аллах Всевишній сказав:

«Вони (лицеміри) говорять:« Ми увірували в Аллаха і Посланника і покоряємося ». Але після цього частина їх відвертається, і вони не є віруючими. Коли їх звуть до Аллаха і Його Посланника, щоб він розсудив їх, частина з них відвертається »(Коран, 24: 47-48).

Коли їх звуть до Аллаха і Його Посланника, щоб він розсудив їх, частина з них відвертається »(Коран, 24: 47-48)

«Хіба ти не бачив тих, які заявляють, що вони увірували в послане тобі і в послане до тебе, але хочуть звертатися на суд до тагуту [2] , Хоча їм наказано не вірити в нього? Сатана бажає ввести їх в глибока помилка. Коли їм кажуть: «Прийдіть до того, що послав Аллах, і до Посланця», - ти бачиш, як ті лицеміри стрімко відвертаються від тебе »(Коран, 4: 60-61).

У наш час стало багато людей, які хочуть рахуватися віруючими тільки за своїм мусульманським імені. Вони хочуть Віру без справ. Їм до душі Віра без намазу, без закята, без поста і без хаджу. І більш того, вони хочуть Віру без єдинобожжя (Таухид) і без ісламських переконань ( акида ). Вони хочуть Віру, в якій можна поклонятися могил, мавзолеям, праведникам, святим, джерелам, деревам ... Вони хочуть Віру, в якій можна спиратися на судження людей, відмовляючись від вирішення Аллаха.

Але це неможливо!!! Тому що Віра в Аллаха неминуче має на увазі невіра в тагута2. Віра в Аллаха поряд з кимось ще нездійсненна, так як Віра в Аллаха і віра в шайтана - два взаємовиключних поняття. Всевишній сказав:

Всевишній сказав:

«Хто не вірує в тагута, а вірує в Аллаха, той схопився за найнадійнішу рукоять, яка ніколи не зламається» (Коран, 2: 256).

Існують також гріхи, які не перешкоджають здійсненню людини Віри повністю, але вони зменшують її, роблячи слабкою. Віруючий відсторонюється від гріхів, оберігаючи свій Іман. Віруючий не обманює людей в угодах, не поводиться по-хамськи зі своїми опонентами, що не бреше при розмові, чи не порушує обіцянки, не підводить наданого йому довіри, що не зраджує, чи не бреше і не говорить нічого за спиною у людини, сторониться заборонених способів збагачення , не займається лихварством, що не бере і не дає хабарів, привласнює собі спадщини сироти. Він вище цього світу, він не лається і не свариться. Віруючий ніколи не дорікає нікого його походженням, нікого не проклинає, не говорить грубих і непристойних виразів. Він бажає своєму віруючому братові того ж, чого бажає самому собі, і примиряє людей між собою, як сказав Всевишній Аллах:

«Воістину, віруючі - брати. Тому примиряйте братів »(Коран, 49: 10).

Віруючий переживає і співчуває страждань своїх віруючих братів, слідуючи словами Пророка (мир йому і благословення Аллаха):

Віруючий переживає і співчуває страждань своїх віруючих братів, слідуючи словами Пророка (мир йому і благословення Аллаха):

«Віруючі в своїй любові, милосердя і співчуття один одному подібні одному тілу, якщо один орган болить, то й усе тіло відгукується на цю біль безсонням і лихоманкою» [3] .

Але як багато тих, хто називає себе мусульманином, але йому і діла немає до того, що відбувається з мусульманами не тільки в світі, але навіть в місцевій мечеті і мусульманській громаді їхнього міста або села! Воістину, Аллах - Великий, Він зробив цей світ розрізненням між істиною і брехнею, між вірою і невір'ям, і у кожного з цих понять створив відповідні йому якості, які супроводжують йому. Ці якості - немов бойові прапори, щоб кожен воїн знав, де знаходиться його стан і його прихильники. У добра і честі свої прапори, а у зла і підлості - свої. Турбота, співчуття і вболівання за мусульман говорить про Віру людини, а байдужість і незацікавленість їх становищем говорить про її відсутність або крайньої слабкості.

Іншим якістю віруючого, яке відрізняє його від інших людей, є терпіння під час труднощів і подяку в благополуччі. Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

«Дивно положення віруючого, все, що з ним відбувається - на благо йому, і це не дано нікому, крім віруючого. Якщо у нього трапляється радість, то він дякує, і в цьому благо для нього. Якщо ж його осягає біда, то він терпить, і в цьому для нього благо ».

Дорогі брати-мусульмани і сестри-мусульманки! Знаючи ці ознаки і якості Имана, ми розуміємо, що потребуємо їх, адже вони нерозривно пов'язані з самою Вірою. Наявність будь-яких якостей говорить про наявність самого предмета - носія цих якостей, але якщо ми не спостерігаємо ознак, то можемо припустити, що відсутня і сам предмет. Тому ми повинні вкорінювати Іман в своїх серцях і не обмежуватися його наявністю в тій чи іншій формі, а прагнути до його збільшення і зміцнення, яке досягається покорою законам Аллаха в словах, на ділі і в переконаннях. Аллах (Святий Він і піднесений) сказав в священному Корані:

«Віруючі є тільки ті, серця яких відчувають страх при згадці Аллаха, Віра яких посилюється, коли їм читають Його аяти» (Коран, 8: 2).

Аллах повідомив нам, що Віра (Іман) має властивість рости. Але, подібно дереву, Віра росте і приносить хороші плоди тільки в тому випадку, якщо за нею доглядати, зрошувати коріння, піклуватися про гілках і захищати від того, що шкодить і заважає розвиватися.

Але, подібно дереву, Віра росте і приносить хороші плоди тільки в тому випадку, якщо за нею доглядати, зрошувати коріння, піклуватися про гілках і захищати від того, що шкодить і заважає розвиватися

«Він - Той, Хто послав спокій в серця віруючих, щоб Віра їх ще збільшилася» (Коран, 48: 4).

Віра (Іман) збільшується від читання Корану і здійснення добрих справ, від присутності з праведними людьми і дружби з ними, а також від поминання Аллаха, яке заспокоює серця віруючих і є бальзамом для душі мусульманина. Аллах сказав:

«(Аллах) веде прямим Шляхом тих, хто звернув до него з покаянням. Смороду повірілі, и їхні серця заспокоюються при помінанні Аллаха. Чи не з поминанням Аллаха заспокоюються серця? »(Коран, 13: 28).

Кожен з нас повинен вживати всіх заходів для того, щоб збільшувати і зміцнювати свою Віру, а також уникати всього, що може її послабити.

Просимо Аллаха зробити міцною нашу Віру, яка є фортецею нашого буття. Просимо зробити благополучної нашу мирське життя, в якій ми проходимо дане нам випробування і нашу майбутню Життя, до якої ми неминуче прийдемо. Просимо Милостивого Аллаха зробити так, щоб життя тільки додавала нам блага і праведності, а наша смерть була позбавленням від всякого зла і страждання. І просимо Його (Великий Він і Славен) зробити так, щоб ця мирська життя не була нашою найбільшою турботою і межею наших знань.

Хвала аллаху богу світів. Мир і благословення Посланнику Аллаха, а також його сім'ї і всім його сподвижникам.


Склав на основі статей з книги
«Аль-Хутаба аль-Мінбарійя фі
аль-мунасабат аль-асрійя »
(Шейх Саліх ібн Фаузан Аль Фаузан):
Абу Ясін Руслан Маліков
Канонічна редакція: Максад Карімов
Коректор тексту: Тамкін Р.Г.
Для сайту «Чому Іслам?»
www.whyislam.to

  • [1] Віра (Іман) в ісламському розумінні - це не просто віра на слово або сліпа віра. Поняття Віри (Іман) в Ісламі - це тверде і непохитне переконання, засноване на достовірному знанні, раціональних доказах і тому позбавлене всяких сумнівів.
  • [2] Тагут - Все кому поклоняються і за ким ідуть крім Аллаха, і все чого віддаються почесті і привілеї, яких гідний тільки Аллах.
  • [3] Хадіс привів аль-Бухарі (5665).

Як досягти істинної Віри, що приносить радість і добро як собі, так і оточуючим людям?
Ми запитаємо: «Якщо ваші серця так чисті, як ви стверджуєте, якщо в душі ви любите Аллаха, тоді чому ваші справи брудні, а ваші вчинки ненавидять Аллаха»?
»Хіба може вода залишатися чистою в брудний посуд?
Їм у відповідь ми запитаємо: «Це і є межа вашого гідності?
Невже вищий ступінь шляхетності і честі для вас - це відмова тільки від самих огидних справ?
Ви вважаєте це тією планкою моралі, яку повинен поставити для себе мусульманин?
Невже ви самі вирішили обрати для себе в цьому світі ступінь добра і зла?
Хіба ви створили цей світ і створили самі себе?
Хто ж наставить його на прямий шлях після Аллаха?
Невже ви не пом'янути повчання?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация