П'ятнична проповідь: «Ні божества, крім Аллаха» - найбільша основа Ісламу

Шановні мусульмани Шановні мусульмани! Всі ми знаємо, що людина вважається мусульманином після того, як скаже дві фрази: «Ля іляха илля Аллах» (Ні божества, гідного поклоніння, крім Аллаха) і «Мухаммад расулюллах» (Мухаммад - посланник Аллаха).

Ця фраза називається шахада - свідоцтво віри людини. Маючи переконання в серці, яке людина підтверджує, вимовивши слова шахади, він приходить в Іслам. Це головне правило віруючого, якого він дотримується все своє життя, і основа, на якій тримається все його поклоніння, переконання, існування ...

Що означають ці слова? Дослівно ця фраза перекладається як «Немає божества, крім Аллаха» і означає, що хоча божества - об'єкти поклоніння - крім Аллаха і існують, але жодне з них не гідно шанування, покори, поклоніння ... Тому фраза «Ля іляха илля Аллах» має сенс : «Ні божества, гідного поклоніння, крім Аллаха».

Перші два слова цієї фрази - «Ля іляха». Вони відкидають право будь-якого творіння займати місце Творця і ставати об'єктом поклоніння, якого, на переконання мусульман, заслуговує лише Всевишній. У багатьох сурах Корану Господь каже, що ті, кого люди вибирають для поклоніння крім Нього, того не заслуговують, так як вони самі лише творіння і не володіють могутністю. «Вони стали поклонятися замість Нього іншим божествам, які нічого не створюють, хоча самі були створені. Вони не владні принести шкоду або користь навіть самим собі, і не розпоряджаються ні життям, ні смертю, ні воскресінням »(Коран 25: 3)

В Ісламі немає посередників між Богом і людиною. Не личить схилятися помилковим божествам і почитати їх. Мусульманин звертає поклоніння безпосередньо і виключно Богу.

... Ілля Аллах. Після того, як ми сказали «Ля іляха ...», заперечуючи право будь-якого створення ставати об'єктом поклоніння, ми говоримо: «илля Аллах», що означає, що лише одному Аллаху ми готові поклонятися.

Часто в Священному Корані Господь, спростовуючи здатність творіння приносити користь чи шкода, заявляє, що тільки Він має владу над Всесвіту, а тому будь-яке поклоніння повинно бути звернено лише Йому. Бог один забезпечує і піклується про Своїх творіннях, і тільки Він розпоряджається ними. Всевишній один може надати допомогу або покарати, і ніщо не може перешкоджати Його задуму. Тому тільки Господь заслуговує поклоніння, служіння, беззаперечного підпорядкування - за Його досконалість, винятковість, абсолютну владу, велич.

Якщо хтось удостоюється поклоніння крім Бога, він робить це не по праву. За будь-якою допомогою насамперед слід звертатися до Бога, будь-який страх перед невідомим не повинен перевищувати страх перед гнівом Господа, будь-яка надія повинна бути, в першу чергу, на Бога. Кожен добрий вчинок повинен бути здійснений, перш за все, заради Його достатку, і будь-якого зла слід уникати з боязні Його покарання. Дотримуючись всіх цих правил, мусульманин поклоняється одному Богу.

Що означають ці слова?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация