Пані Богородиця і молебні канони (Частина 2)

... Продовження, Див. Частина 1

Свято Успіння Богородиці спочатку був перехідним, але згодом, за наказом імператора Маврикія, його святкування було закріплено за 15/28 серпня.

В наші дні цього свята передує благочестивий двотижневий період, коли вечорами ми, християни, збираємося в храмах, щоб співати молебний канон до Пресвятої Богородиці.

В наші дні цього свята передує благочестивий двотижневий період, коли вечорами ми, християни, збираємося в храмах, щоб співати молебний канон до Пресвятої Богородиці

Ми вдаємося до Богоматері і співаємо молебний канон, оскільки твердо віримо, як і творець цього канону, що "Никтоже, прітекаяй до Тебе осоромлений від Тебе виходить, Пречиста Богородице Діво: але просить благодаті і сприймає хист до корисного прохання". Наш досвід незліченних благодіянь, отриманих від Небесної Пані, не дає нам права мовчати: "Не промовчимо ніколи, Богородице, сили Твоя промовляти, недостойні: аще бо ж Ти не бу стояла молячись, хто б нас позбавив від толиких бід? Чи не відступимо, Владичице, від Тебе, Твоя бо раби спасаеші повсякчас від всяких лютих ". "Чи не приховую глибини Твоєї милості, і струм безмірних чудес, і Джерело невисихаюча востаннє яже до мене милості Твоєї, Владичице, але всім сповідую, і взиваю, і проповідую, і віщають".

Ми визнаємо Владичице Богородице в нашу гріховність, припадаємо до Неї з криками відчаю, душевної і тілесної болем і скорботою, що змушують нас відчувати, що наше життя "пеклі наблизилось". Однак ми не впадаємо у відчай і не голосити, ніби не маючи надії, але з глибини серця співаємо: "Радості моє серце виконай, Діво, іже радості Ти прийняла виконання, гріховну печаль потребляющі". Ми покладаємо на Неї все наші надії, бо знаємо з власного досвіду, що Матір Божа - це справжнє велике число милосердя і джерело милості, єдиний притулок світу, "клопотання до Творця непорушне". Крім того, ми просимо Її управляти нашим життям, немов "непорушна стіна і заступництво", що оберігають нас від "демонського стріляна", яке оточує нас і яке самі ми не в змозі перемогти. Так ми, християни, проживаємо справжню літню Великдень.

У ці дні до вечора 13 серпня, крім суботніх вечірніх служб і свята Преображення Господнього, поперемінно співаються Малий і Великий (неабиякий) молебні канони, творіння Феодора II Ласкарєв, імператора Нікейського, що жив в XIII столітті.

Про автора малого молебнем канону, ченця Феоктиста, нам нічого невідомо. Про укладача Великого молебнем канону, Феодора II відомо, що він був сином святого Іоанна Ватаца і Ірини Ласкар. Розповідається, що імператор Феодор страждав від хвороби, що викликало у нього глибоку зневіру і спонукало молитися про зцілення. Більш того, створюється враження, що колись він віддалився від Бога і тому часто повторював фразу "залишив Тебе, Христе". Таким чином, молитви імператора прийняли форму молебнем канону до Богоматері, адже тоді він познайомився зі святою Феодорой, царицею Епіру, яка дуже почитала Богородицю.

Саме вона навчила його у важкі моменти, і, особливо, коли його долало зневіру, звертатися до Богородиці і просити Її полегшити його біль, дарувати Божественну радість і втіха. У цьому молебнем каноні "йдеться про страждання і муки однієї душі. Тут грецький імператор, гнаний, долає і пригноблювану латинянами, арабами і своїми співгромадянами, розповідає Богоматері про свої особисті скорботах, про гоніння, які він зазнає від чужинців і які називає «хмарі» ", - пише Олександр Пападьямандіс. Молебний канон Феодора II поширився спочатку по довколишніх монастирів, увійшовши до складу богослужінь, а потім і по всій Візантійській імперії, і став відомий як Великий молебний канон.

Традиція поперемінного читання цих двох канонів зобов'язана своєю появою одному історичному обставині, яка мала місце в імперії в 1261 році. У цей рік, в дні царювання Михайла VIII Палеолога, без будь-яких кровопролиття було здійснено відвоювання Константинополя, що визнали дивовижним втручанням Богородиці. Тому Михайло побажав урочисто увійти в місто і вознести подяки Пресвятій Богородиці. Однак в той період в церквах співався Великий молебний канон Феодора II, і необхідно було знайти рішення, як саме прославляти Богородицю. Тоді було запропоновано використовувати і більш древній Малий молебний канон до Пресвятої Богородиці. З тих самих пір Великий молебний канон став виконуватися тільки під час Успенського посту.

Таким чином, молебні канони співають в період між двома великими церковними святами, Воскресінням і Різдвом Христовим, щоб вознести молитви і прохання до Пресвятої Богородиці, нашою єдиною Заступницю до людинолюбний Богу, щоб нам була дарована милість і сила піднятися на нашу Голгофу і пережити невимовну радість Воскресіння. Оскільки не існує Воскресіння поза Хреста: воно дарується нам на Хресті.

Віддамо ж і ми належні похвали Владичице Богородице, і попросимо її словами відомого проповідника Іліаса Мініатіса (1669 - 1714): "Благодатна, Славна Володарка, від невичерпного Божественного світла, де Ти відтепер радієш, стоячи перед одесную Твого Єдинородного Сина, пішли і нам, своїм благочестивим рабам, промені цього блаженного світла, який освятить наш затьмарений розум, і полум'я нашої яка охолола волі, щоб ми навчилися належним чином слідувати по шляху святих виправдань. Ми, після Бога, на Тебе, Матір Божу і нашу Матір, покладаємо надії на порятунок, торжество мирної влади, перемогу благочестивих царів, твердження Церкви, турботу про рід православному і захист його благочестивого проживання, присвяченого Твоєї непереможною допомоги.

Пресвята Діва, Марія, ім'я Твоє - радість, втіху, слава християн, прийми пост і канони цих святих днів, які ми співали в Твою честь, як фіміам сприятливий. Дозволь нам, благочестиво припадають в церкві до Твоєї чудотворної ікони, і в Раю побачити Твоєї блаженний лик, якому ми поклоняємося з Отцем, Сином і Святим Духом у столітті століть. Амінь ".

Джерело: www.churchofcyprus.org.cy

Переклад з новогрецької: редакція інтернет-видання "Пемптусія".

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация