Патріарх Кирило: Через самопожертву відкривається нам таємниця любові людини до Бога

16 вересня 2012 року, в неділю 15-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, який здійснює Першосвятительський візит до Японії, очолив Божественну літургію у Воскресенському кафедральному соборі Токіо 16 вересня 2012 року, в неділю 15-у після П'ятидесятниці, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, який здійснює Першосвятительський візит до Японії, очолив Божественну літургію у Воскресенському кафедральному соборі Токіо.

У собор на Патріарше богослужіння зібралося безліч віруючих Японської Автономної Православної Церкви і співвітчизників, що живуть в Японії. Божественна літургія відбувалася на японському і церковно-слов'янською мовами, повідомляє Патриархия.ru

Звертаючись до присутніх, Святіший Патріарх висловив радість від відвідин Японії в зв'язку з урочистостями, присвяченими до сотої річниці від дня блаженної кончини рівноапостольного Миколая Японського.

Далі Святіший Патріарх Кирил сказав:

«Сьогодні в Воскресенському соборі міста Токіо в урочистій, прекрасній обстановці, при великому скупченні людей ми згадуємо 100-річчя кончини святителя Миколая. І в Хакодате, і в Сендай, і в Токіо - куди б я не приходив, з яким би православним місцем ні стикався - всюди видно слід праць рівноапостольного Миколая. За більш ніж 50 років служіння в Японії святитель створив помісну Японську Церква, яка налічувала понад 33 тисяч осіб. Це абсолютно дивовижний результат місії того, хто приїхав до Японії зовсім молодою людиною, не знаючи ні мови, ні культури, але, ототожнити себе з народом японським, ввібравши в себе японську культуру і з'єднавши її з Православ'ям, дав настільки рясний плід в особі тисяч і тисяч тих, що повірили японців. Виникає питання: в чому ж секрет, в чому таємниця цього успіху?

Сьогоднішнє Євангельське апостольське читання допомагає нам зрозуміти, чому святитель Микола просвітив більше 33 тисяч чоловік, звернув їх до Христа, чому він став великим місіонером. На питання, яка з заповідей найбільша, Спаситель відповів: «Люби Господа Бога і ближнього свого, як самого себе» (див. Мт. 22: 37-40).

Заповідь - це закон, це якесь правило. Але давайте подумаємо: чи можна за правилом і за законом полюбити людину? Згідно із законом можна не вбивати людину, не красти. Можна, хоч це і важче, не обманювати. Але як по закону можна полюбити? А адже Господь сказав, що саме заповідь про любов є першою і найголовнішою заповіддю, тобто першим і найважливішим законом для людей.

Для того, щоб відповісти на це питання, я хотів би тут, в Японії, послатися на самурайську мудрість - вам вона відома, напевно, краще, ніж мені. Самураї казали, що шлях їх - це шлях смерті, що самурай повинен жити так, як ніби його тіло мертве. Тоді він себе звільняє, робить сильним, незалежним від смерті, у нього зникає страх.

У сьогоднішньому посланні апостола Павла до Коринтян ми теж зустрічаємо слова про смерть. Апостол говорить, що ми повинні носити мертвість Господа Ісуса Христа в тілах наших, щоб життя в Ісусі належала нам (див. 2 ​​Кор. 4:10). У всіх святих отців, які писали про це, ми зустрічаємо тільки одне тлумачення: смерть Христа в нашому тілі - це наша здатність розп'ятий з Христом, як би разом з Ним прийняти розп'яття і, сораспінаясь Йому, не вбивати своє тіло, а вбивати і долати гріх , який є в нашій істоті.

Подібно до того, як Христос зійшов на Хрест, жертвуючи Собою заради людей, і ми, сораспінаясь Йому, відкриваємо свої серця до того, щоб стати на шлях подвигу і жертовності в ім'я іншої людини. Саме через самопожертву відкривається нам таємниця любові людини до Бога і до іншої людини. Бог кожній людині може дати дар любові, часто він спалахує, як порох - яскраво і миттєво, з величезною силою. Але ми знаємо, що дуже часто цей вогонь згасає - адже для того, щоб любов існувала, людина повинна вміти жертвувати собою. І коли подружжя віддають себе один одному, жертвують себе один для одного, коли те ж саме відбувається у відносинах між батьками і дітьми, тоді і присутня любов, яка непідвладна часу. Вона є великою силою, яка перетворює людину.

Таємниця успіху праць святителя Миколая - в тому, що він жив такою любов'ю. Він віддавав себе іншим без залишку. І тільки любов до людей, а також міцна віра в Господа і любов до Нього були причиною його величезного місіонерського успіху. Святитель Микола за життя своєї вчив людей, а й після його смерті, вдивляючись в його життєвий шлях, розмірковуючи над подвигом його життя і над успіхом його місії, ми так само вчимося від нього, як вчилися його сучасники.

Особливим чином любов випробовується скорботами і стражданнями: просто любити в умовах благополуччя, комфорту і краси, але набагато важче любити, коли осягає ближніх хвороба, нещастя чи горе. Але саме на тлі горя, нещастя і катастроф особливо сильно видно краса найбільшого почуття, яке Бог захотів покласти в основу людських відносин.

Говорячи про це, я в першу чергу маю на увазі страшну катастрофу, яка спіткала японський народ півтора роки тому. Весь світ захоплювався тим, як японці солідарно, дисципліновано, самовіддано, допомагаючи один одному, боролися з цією стихією. Ця катастрофа була прийнята дуже близько до серця людьми в Росії. Страшні картини потопу, що насувається грізною океанської хвилі потрясли свідомість мільйонів людей. Вони щиро, сердечно стали відгукуватися, в тому числі збираючи кошти для надання допомоги.

Сьогодні трагедія вже позаду, але її сліди ще видно, і я мав можливість на власні очі переконатися в цьому, відвідуючи місце трагедії в Сендай, продовжуючи згадувати всіх, хто загинув, і просячи Господа простити гріхи людей, прийняти їх у Своє Царство. Ми молимося про процвітання японського народу, щоб Господь зберігав вас від таких страшних потрясінь і допоміг всім жити в мирі, злагоді, одностайності, сходячи від сили до сили.

В соту річницю кончини святителя Миколая Японського ми молимося йому також про те, щоб він прихилив милість Божу до народів Японії та Росії. Ми молимося про те, щоб добрі почуття, які виникли на тлі тієї страшної трагедії, не згасали, щоб в тому числі через усвідомлення крихкості людського творіння, людського життя зростали добрі відносини між країнами і народами.

Ми віримо, що святитель Миколай, який одночасно належав Японії і Росії і був духовним мостом між нашими народами, молиться про те, щоб сьогодні виникло безліч таких мостів, безліч зв'язків, які міцно тримали б в одностайності й однодумності, а по можливості, і в любові два народи, що живуть поруч.

Я хотів би побажати Вам, Ваше Високопреосвященство, владика Данило, владиці Серафиму, духовенству, віруючому народу Японської Православної Церкви залишатися вірними заповітам святителя Миколая, високо і гідно нести свідоцтво про Православ'я свого народу ».

Виникає питання: в чому ж секрет, в чому таємниця цього успіху?
Але давайте подумаємо: чи можна за правилом і за законом полюбити людину?
Але як по закону можна полюбити?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация