Патріотизм і служба в армії. Чи існує одне без іншого? - 02.11.2017

Патріотично налаштовані молоді люди призовного віку не завжди можуть виконати обов'язок по захисту Вітчизни і пройти військову службу, якщо не допустила медкомісія. У зв'язку з цим в законодавстві слід закріпити положення про право громадян, які бажають пройти військову службу, на повторне проходження медичного огляду, заявила 20 жовтня голова підкомітету з міжнародного військово-політичної співпраці комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Ольга Ковітіді в ході розгляду в Держдумі поправок в закон про військовий обов'язок і військову службу. Зміни передбачають можливість повторного огляду, і якщо лікарі встановлять, що призовник придатний або «придатний з обмеженнями», то він зможе піти в армію.

Запредседателя комітету Держдуми з оборони Юрій Швиткін вважає, що ініціатива дасть «можливість захищати Вітчизну тим, хто цього дійсно хоче». Головний редактор журналу «Арсенал Вітчизни» Віктор Мураховський зазначив, що сьогодні у Міноборони немає дефіциту призовників через зростання числа контрактників. За словами начальника Національного центру управління обороною РФ генерала-полковника Михайла Мізінцева, поступове скорочення числа строковиків в російській армії, пов'язане з поступовим переходом на контракт, дозволяє більш вдумливо відбирати молодих людей. Тобто патріотами можуть бути тільки здорові фізично та інтелектуально хлопці?

Щороку понад 210 тис. Призовників визнаються обмежено придатними і передаються в запас. При цьому відсутність в законодавстві норми про право громадян на повторне проходження медкомісії не дозволяє визнавати незаконною бездіяльність військових комісарів, які організовують огляд призовників, відзначають автори поправок.

«Справжня правова неврегульованість також тягне за собою певні корупційні ризики», - зазначила Ковітіді. Профільний комітет Держдуми підтримав прийняття проекту закону в першому читанні. Опитані «Закон» співробітники військкоматів ініціативу не схвалюють.

У той же Протягом 24 жовтня президент Володимир Путін на зустрічі з членами національної збірної WorldSkills Russia, які поцікавилися, чи можна надати чемпіонам право на альтернативну службу, заявив, що Росія йде від принципу призову на військову службу. «Пройде небагато часу, коли взагалі це питання буде неактуальним», - додав президент.

Борг по захисту Вітчизни споконвічно зв'язувався з поняттям патріотизму. Перехід на «контрактну» службу і відмова від призову - чи вплинуть вони на патріотичні настрої молоді? Що, крім армії, навчить Батьківщину любити?

Олександр Перенджіев   кандидат політичних наук, експерт асоціації незалежних військових політологів Олександр Перенджіев
кандидат політичних наук, експерт асоціації незалежних військових політологів.

За словами президента Володимира Путіна, через «невеликий час» в зв'язку з переходом на контракт питання призову на строкову службу в армію «буде неактуальним». Моя думка така, що відмова від призову не кращим чином позначиться в цілому на системі виховання молоді в Росії.
Іноді мене запитують: сьогодні приблизно 12% від молоді служить за призовом. Невже заклик так сильно впливає на виховання? Або ці 12% потім складають такий кістяк, який потім впливає на решту молоді? Відмінно впливає. Потрібно радіти, що є ці 12%.
Я особисто як викладач вузу переконаний, що студент - бовдур реальний, не в сенсі, що він погано вчиться, а в плані дисципліни, ставлення до старших, відповідальності, п'ять років за партою слабо піддається вихованню. Але через рік, коли він відслужить в армії, це зовсім інша людина. Це констатую не тільки я, це бачать всі навколишні і кажуть: тепер він абсолютно вихована людина. У наших молодих людей з працею розвивається почуття відповідальності. І тільки після їх повернення з армії починаєш відчувати, що це почуття їм нарешті щеплено, і це дуже здорово. А я вважаю, що патріотизм без почуття відповідальності немислимий. Де ще таку систему, як армія, знайти? Я на сьогоднішній день не бачу.

Так, в Америці немає заклику вже з 1976 року, скасували, але переважна більшість американських юнаків та дівчат великі патріоти своєї країни. А нам же треба, щоб наші хлопці були люди зі здоровим глуздом, а не просто патріоти, щоб вони розуміли життя, цінували матір, батька, з чого і починається патріотизм, поважали суспільство, цінності цього суспільства і так далі. З повернулися з армії хлопцями дійсно починаєш говорити на одній мові.
Звичайно, не секрет, що у нас часто склад армії «робітничо-селянський». Ті, у кого є гроші, своїх дітей давно вже відкупили. І прапор їм в руки. А я вважаю, що якраз ті, хто служив, це люди дійсно гідні, це дійсно еліта. Решта - просто багатії.
Чи повинна бути в Росії стовідсотково контрактна армія? Пам'ятається, в 2011 році для того, щоб визначитися, якою бути армії в країні - контрактної або за призовом - в Австрії проводився референдум. І жителі цього європейського найстарішого держави з розвиненою демократією і так далі, проголосували за заклик. Тому я вважаю, думка, яке останнім часом нав'язується суспільству, що контрактна армія - це нібито благо для нашої країни, невірне. Чи не повинен це вирішувати ні президент, ні прем'єр-міністр, ні Державна Дума з Радою Федерації, повинен вирішувати народ через референдум. Це буде вища думку народу.

Андрій Щукін   Юрист Андрій Щукін
Юрист. Єкатеринбург

Я вважаю патріотом людини, який відстоює свої права, права громадянина, які зафіксовані в Конституції Російської Федерації. Як показує практика, коли ці права відстояти вдається одному, у інших вже виходить легше.
У 2014 році я подав заяву на проходження альтернативної цивільної служби, тому що моїм поглядам суперечить несення військової служби. Всі конфлікти повинні вирішуватися виключно мирним шляхом, а поки є солдат в світі, є навчання військовій справі - це лише сприяє подальшому розпаленню всіляких військових конфліктів.

Я готовий віддати країні свій борг, але не зі зброєю в руках, а саме проходячи альтернативну цивільну службу.
Я не переконав членів призовної комісії. Ось уже третій рік військкомат посилається також на пропуск строків подання заяви. За російським законом потрібно подавати за півроку, хоча з цим з самого початку не був пов'язаний відмову. Суди - районний, суд апеляції, Верховний суд - в праві служити альтернативно мені відмовили, я продовжую судитися, скарга знаходиться в Європейському суді з прав людини. Моя скарга вже зареєстрована близько трьох місяців тому, вона ще не пройшла комунікацію, але я нікуди не поспішаю.
У наших військкоматах не звикли зв'язуватися з громадянами, які можуть відстоювати свої права. Я не пацифіст, я просто небайдужий громадянин, який думає головою, а не чужим громадською думкою. І Конституція, до речі, також гарантує альтернативну цивільну службу.

Сергій Кривенко   глава Громадського руху «Громадянин і армія», член Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при Президенті РФ Сергій Кривенко
глава Громадського руху «Громадянин і армія», член Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при Президенті РФ

Скасування призову на військову службу до зниження рівня патріотизму серед молоді не призведе. Це не пов'язані речі.
Якщо замість примусового призову буде просто добровільний контракт, а військова служба залишиться, і всі громадяни Росії - чоловіки, а також і жіночої статі - можуть йти на військову службу, укладати контракт. З'являється повний вибір, і для сучасного часу це надзвичайно актуальне. Хто годен і хто хоче пройти військову службу - будь ласка. Хто не хоче, припустимо, люди творчих професій, яким неможливо відриватися від навчання, в науці, в мистецтві і так далі - їх не будуть призивати.

Нещодавно я був у Фінляндії, де, як і в інших північних країнах - в Норвегії, в Швеції, зберігається ще заклик, але це історія, у них досить сильне громадську думку на користь військової служби, кожна молода людина повинна її пройти. При цьому існує альтернативна громадянська служба. З будь-яких переконань, не тільки релігійним і пацифістських, а навіть «хочу продовжити навчання» або ще щось, вони можуть замінити армію альтернативною службою.
Мінімальний термін служби в армії у них шість місяців, а альтернативної служби - одинадцять місяців. До речі, там молоді люди йдуть в армію в основному, лише 10% йде на альтернативну службу. Звичайно, їх армія з нашої не зрівняється, тому що найсерйозніша проблема у них - це відпустка по навчанню: дають або не дають його військовослужбовцям. Вони це обговорювали - чи можна під час служби в армії вчитися? А ось про жодні насильницькі злочини, які іноді у нас трапляються, там навіть не йдеться.
Якщо пішов на військову службу, а вона не сподобалася, можна перейти на альтернативну, що у нас неможливо поки. Але до тотальних «відмовникам», які не хочуть йти ні на військову, ні на альтернативну службу, там ставляться жорстко. Є кримінальна відповідальність - до шести місяців позбавлення волі.
У Росії повний перехід на контрактну службу залежить від політичної волі, президент поставив таке завдання ще на початку 2000 років. І в 2004 році була прийнята федеральна цільова програма по переводу на контракт. Потім друга, третя. На жаль, першу Міністерство оборони провалив. Зараз ми на третій оживаємо. Якщо взятися всім світом, то можна за три-чотири роки повністю перейти на контракт. Тому що зараз вже більше військовослужбовців за контрактом служить в армії, ніж за призовом, Міністерство оборони про це відзвітувало. І цілком можна зробити ривок, зусилля, щоб і другу половину, яку зараз займають військовослужбовці за призовом, добрати контрактниками. По грошах це цілком прийнятно, це відсотки від військового бюджету.

Міністерство оборони підтримує перехід на контракт, вони розуміють, що в армії зараз потрібен професіонал, але це дуже інертна машина, тому з працею позбавляються від призову.

Франц Клінцевич   заступник голови комітету ГД по обороні, член комісії ГД з правового забезпечення розвитку організацій оборонно-промислового комплексу РФ   член фракції «Єдина Росія» Франц Клінцевич
заступник голови комітету ГД по обороні, член комісії ГД з правового забезпечення розвитку організацій оборонно-промислового комплексу РФ
член фракції «Єдина Росія»

Президент сьогодні в Росії будує сучасну невелику, але дуже ефективну армію. І, як бачите, це у нього виходить. Останнім часом кількість людей, які служать в армії професійно, стало значно більше, ніж тих, хто призивається на строкову службу. Призовник, який півроку прослужив, ще не став справжнім бійцем, а вже через півроку йому звільнятися. І тут є чималі проблеми у багатьох серйозних підрозділів, саме тому повітряно-десантні війська, прикордонні, ракетні війська, а недавно прийнято рішення і про Військово-морському флоті, - повністю перейшли на професійну основу. Це пов'язано зі специфікою служби і необхідними знаннями, там повинні бути професіонали.
Але ми ще маємо задачу, пов'язану з мобресурсу, і конституційну норму, пов'язану зі службою в Збройних силах, священний обов'язок громадянина. Є законодавчі норми, до розробки яких я теж маю відношення, про переважне прийомі на роботу на держслужбу осіб, які пройшли службу в армії. Ось остання статистика, її дали військові: 86% з молодих людей, які запрошуються на призовний пункт, придатні до служби. І кількість придатних до служби за станом здоров'я збільшується з кожним роком. Звичайно, це результат роботи в суспільстві, підвищення інтересу молоді до служби. Але, найголовніше - медицина стала більш ефективною, люди сьогодні, згідно зі статистикою, стали здоровішими і готові до служби.
Але при цьому є і друга сторона медалі - не годні до служби. Командування ризикувати не буде, закликаючи на службу людини нездорового: трапиться якийсь нещасний випадок, ця кримінальна справа, і покарання буде негайним. Тому призовні комісії ставляться до цього вкрай серйозно. І ось людей по якихось позиціях закликали не придатними до служби, пройшов час, молоді люди - вікові речі, медицина - стали відчувати себе нормально, перевірилися - немає ніяких проблем. Однак у них вже є військовий квиток, вони отримали відстрочку і служити не будуть. А вони хочуть служити?
Повертаюся до статистики. Генштаб чітко визначив, що приблизно таких людей, які, поправивши здоров'я, хочуть повернутися до заклику, близько шести тисяч чоловік в рік. І виник цей законопроект про те, що в разі визнання не придатним до служби, вже здорова людина подає заяву до військкомату, проходить переогляд, і якщо медична комісія визнає його придатним або обмежено придатним, то ці люди можуть бути призвані на службу , Щоб віддати борг Батьківщині.
Третій момент. Коли президент сказав про професійну армію, ми повинні розуміти, що таку армію державі утримувати значно дорожче. Це інша зарплата, соціальний пакет, житло, сім'ї, в тому числі і контрактників, це серйозні витрати з бюджету. Багато, коли говорять, що армія повинна бути суто професійної, не до кінця розуміють, що собою являє ця професійна армія. Але Росія йде до цього. І з кожним роком кількість людей, яких ми закликаємо на строкову службу, зменшується. І я думаю, що дійсно настане момент, коли заклик буде всього один раз в рік для тих призовників, які самі хочуть служити.
Маленький приклад. Мені вчора подзвонив мій колега, сенатор, і сказав про те, що його товариш, дуже солідний бізнесмен має проблему: син вчиться в інституті, але вирішив спочатку послужити в армії, а потім продовжити навчання. Раз в тиждень я такі прохання про допомогу отримую. Це теж дуже важлива складова, дійсно виникла потреба у молодих людей, вони хочуть служити.
Так, виникають різні ситуації, що дають можливість в силу якихось об'єктивних обставин не служити. Але настане момент, коли ти з сином будеш дивитися кіно про війну, про армію, а він запитає: тато, а ти де служив? А татові і сказати нічого ... Я був свідком такої картини, і вельми блідо гідний доросла людина виглядав перед своїм сином.

Тобто патріотами можуть бути тільки здорові фізично та інтелектуально хлопці?
Перехід на «контрактну» службу і відмова від призову - чи вплинуть вони на патріотичні настрої молоді?
Що, крім армії, навчить Батьківщину любити?
Невже заклик так сильно впливає на виховання?
Або ці 12% потім складають такий кістяк, який потім впливає на решту молоді?
Де ще таку систему, як армія, знайти?
Чи повинна бути в Росії стовідсотково контрактна армія?
Вони це обговорювали - чи можна під час служби в армії вчитися?
А вони хочуть служити?
Але настане момент, коли ти з сином будеш дивитися кіно про війну, про армію, а він запитає: тато, а ти де служив?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация