Питання до священика. нові відповіді

Питання до священика. нові відповіді

Відповідає священик Анатолій Коньков, клірик храму на честь Різдва Христового м Саратова

Привіт, мені 24 роки Привіт, мені 24 роки. Я кілька років йшов до віри в Бога. Вивчав самостійно історію, філософію, релігієзнавство. Поступово розумом усвідомив, а серцем відчув, що Бог є і що Православ'я - істинна віра. Хрещений в ранньому дитинстві, але так як сім'я була нерелігійна, до церкви не ходив. Зараз, після усвідомлення всього, в моїй душі з'явилися якісь протиріччя, почалася боротьба з приводу того, що робити далі і як увійти в церковне життя. Що робити, йти в найближчий храм і сповідатися? Але чи зрозуміють мене там і чи приймуть? Внутрішній голос з одного боку говорить про те, що потрібно йти в храм, але, в той же час, виникають сумніви, щось говорить мені: не ходи, ти там нікому не потрібен, тебе не зрозуміють і не приймуть. Загалом, що робити: йти до будь-якого священика і сказати, що я хочу висповідатися? Але мені не вистачає сміливості і сили волі подолати себе. Підкажіть, що робити. За відповідь спасибі!

Шановний Андрію!

Ваше прагнення до Бога не просто похвально. Воно і чудово, адже це Сам Господь вів Вас Своєю рукою до Істини, яку Ви почали приймати тільки тепер. Все, що Ви прочитали, вивчили, засвоїли - буде корисно Вам як в духовному плані, так і в історично-пізнавальному. Але саме тепер, після того як Ви визначилися з вибором, Вас можуть і, швидше за все, будуть долати сумніви, тому що ворог роду людського - сатана - не хоче нічиєї порятунку, на відміну від Бога, Який для цього нас створив. Саме ворог, який є «брехун і батько брехні» (Ін. 8, 44), намагається вселити Вам думка про те, що Вам нема чого робити в Церкві.

Для початку Вам потрібно зібрати свою волю, докласти всіх зусиль і все-таки відправитися на сповідь, тому що з цього починається духовне життя. Не потрібно замислюватися, чи зрозуміють Вас. Ви можете перш сповіді поговорити з різними священиками, побувати в різних храмах. Серце Вам підкаже, до кого з зустрінутих Вами батюшок Вам потрібно йти. Ще ніхто не залишився без уваги в Церкві. Навіть якщо хтось з якоїсь причини не зможе або не захоче приділити Вам час - не впадайте у відчай: йдіть до іншого або домовтеся на інший час. Часто під час святкових або недільних служб у священика просто не вистачає часу поговорити про щось більш детально. У такому випадку потрібно прийти в будній день, коли в храмах менше прихожан. У будь-якому випадку, моліться Господу про таке пастиря, який зможе відповідати Вашим духовним запитам.

Доброго дня! Два місяці тому у нас сталося горе. Не стало нашого довгоочікуваного первістка, синочку було рівно 5 місяців. Переживати це горе допомагає тільки віра в Бога. Священик, який відспівував нашого малюка, сказав, що тепер наш синочок буде ангелом-хранителем нашої сім'ї і тим, хто просить за нас перед Богом. Скажіть, будь ласка, які молитви я можу читати нашу ангелика? Чи можу я просити його, щоб він молився і просив за нас про дарування нам дітей?

На жаль (а може, навпаки, на щастя) нам невідомі таємниці Божі, ми не можемо знати, що Господь приготував кожному з нас, коли Він покличе нас до відповіді. Потрібно тільки бути впевненим, що Господь нічого не робить «просто так». У всьому є сенс, але не завжди ми його можемо зрозуміти відразу. Іноді потрібно багато часу, щоб осмислити якийсь період свого життя. Смерть дитини - страшне горе, важко, практично неможливо, напевно, втішити засмучену матір. У таких ситуаціях ніхто, крім Бога, допомогти не зможе, і дуже радісно, ​​що Ви це розумієте і намагаєтеся бути з Ним.

Дійсно, існує думка, що померлі немовлята стають ангелами, але не можна це сприймати буквально. Ангели - безтілесні службові духи (див. Євр. 1, 14), створені Богом перед заснуванням світу. Число їх, відповідно до думки багатьох отців Церкви, не збільшується і не зменшується. Стало бути, «перетворитися» в ангела ніхто не може. Участь померлих у дитячому віці нам не може бути відома до Страшного Суду, так само як і доля інших покійних. Однак ми можемо припускати, що, оскільки у немовлят немає усвідомлених гріхів, Господь помилує їх і введе в Своє Царство.

Наша ж обов'язок молитися за померлих, в т.ч. за немовлят. Чи не їм молитися, а за них. Одночасно просите у Господа можливості стати матір'ю. Слова священика прийміть як розраду, адже, повірте, нелегко здійснювати таке богослужіння. А бачачи чуже горе, неможливо залишитися байдужим і не спробувати хоча б якось втішити скорботного.

Родичі в Бішкеку вдарилися в якусь американську віру. Як кажуть самі - церква Ісуса Христа. Які течії підходять під цей опис?

Так називає себе секта мормонів, яка офіційно називається «церква Ісуса Христа святих останніх днів». Це небезпечна неоязичницька окультна секта, перебування в якій не обіцяє нічого хорошого. Детально можна дізнатися про неї в книзі Олександра Дворкіна «Сектоведение».

Я не знаю, як вирішити нашу проблему. Моєму чоловікові 55 років. Він все своє життя вважав себе православним. Рідко, але ходить в храм. Носить натільний хрест. Пам'ятає, як в дитинстві бабуся водила його до Причастя. А днями його мати зізналася, що він нехрещений. Нібито, коли бабуся сказала, що похрестили його, вона заборонила їй це робити, тому що працювала директором школи і, зрозуміло, була членом партії. Добре, що це, врешті-решт, прояснилося. Але як зараз поступити, ми не знаємо. Найпростіше прийняти хрещення. Але якщо він все-таки був таємно хрещений? Адже не повинна була стара жінка вести нехрещених дитини до Причастя?

Цілком можливо, що Ваш чоловік був хрещений таємно, щоб не було проблем у його матері. Але як саме він був хрещений, священиком чи ні - швидше за все Ви вже не впізнаєте. У таких випадках необхідно прийняти хрещення, розповівши вчиняє Таїнство священикові свою історію. Зі словами «Аще не хрещений, хрещається раб Божий ...» він зробить повне чинопоследование, в яке входить і Тайну Миропомазання. Якщо Ваш чоловік нечасто ходить в храм, то це буде додатковим приводом вивчити основи віровчення. Зараз у всіх храмах існує підготовчий період для бажаючих прийняти Святе Хрещення, що складається з декількох бесід. Зверніться до храму, куди Ви ходите, або до священика, який Вас вже знає (якщо такий є), і Вам підкажуть, в які дні ці співбесіди проходять. Добре б і дружину самому почитати відповідну літературу, якій зараз багато в церковних крамницях. Бажано почитати також Євангеліє і Закон Божий.

Чи може православна дівчина працювати перукарем? Адже це робота в салоні, і приходять люди не тільки робити зачіски, але і стригти і фарбувати волосся. Читаючи православну літературу, я зустрічала не раз, що потрібно сповідатися в тому, що ходила в «салон краси», фарбувала волосся, крутила волосся і т.д., адже людина створена за образом Божим і все в ньому прекрасно, і робити з собою таке - це гріх. Але в іншій літературі я читала про те, що тут треба розглядати й інші фактори: ми живемо в світі, і деякі обставини змушують вдаватися до цього (наприклад, наречена обов'язково робить собі весільну укладку і зазвичай їй це робить майстер). Так як же бути: ця робота - гріх чи ні?

Дорога Єлизавета! Продовжуйте спокійно працювати перукарем. Адже Ви нікого не зазивають робити «вавілони» на голові, до Вас самі приходять і замовляють відповідну послугу, яку Ви і виконуєте. Звичайно, з одного боку, якщо Ваша робота якось бентежить Ваше серце, то можна подумати про зміну сфери діяльності. З іншого - коли людиною керує не жадоба грошей, не занурення в пристрасть, а, перш за все, служіння Богу і ближньому в злагоді з євангельськими заповідями, тоді можна уникнути гріха.

Рубрика «Питання до священика»

Що робити, йти в найближчий храм і сповідатися?
Але чи зрозуміють мене там і чи приймуть?
Загалом, що робити: йти до будь-якого священика і сказати, що я хочу висповідатися?
Скажіть, будь ласка, які молитви я можу читати нашу ангелика?
Чи можу я просити його, щоб він молився і просив за нас про дарування нам дітей?
Які течії підходять під цей опис?
Але якщо він все-таки був таємно хрещений?
Адже не повинна була стара жінка вести нехрещених дитини до Причастя?
Чи може православна дівчина працювати перукарем?
Так як же бути: ця робота - гріх чи ні?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация