Покров. День матері

«Величаємо Тебе, Пресвята Діво, і шануємо покров Твій святий, Тебе бо вигляді святий Андрій на воздусе за нас Христу молиться», - співає Церква в свято Покрова Пресвятої Богородиці.

Протягом століть цієї материнською молитвою тримається світ
Протягом століть цієї материнською молитвою тримається світ. Про сутність молитовного заступництва Пресвятої Богородиці замислювалися як богослови, так і світські мислителі.

Протоієрей Сергій Булгаков   : Протоієрей Сергій Булгаков :

... Не тільки 1000 років тому молилася слізно Богородиця, але молиться нині і тут, і завжди, і всюди, і до кінця віку. І не тільки над присутніми тоді простягся її покрив, але і над усім родом чоловіків, і над усім світом і над нами, грішними, сяє Херувиме і повний спасіння покров Богоматері, хоча і не маємо очей, гідних це побачити. Божа Матір посередником між землею і небом.

Вона є любов і мілосердованіе, милість і жалість, прощення і заступництво. Вона не судить, але всіх жаліє. Вона - чи не так суду і не суд правди, але материнське заступництво.

І на страшному суді Сина свого Вона молить Праведного Суддю про прощення.

Гріх світу і скорботи світу ранять серце вселюбящее, на злобу і гріх вона відповідає любов'ю і сльозами.

Богоматір плаче про світ. Світ не залишений в скорботі своїй, людина не самотня в печалі.

Віримо і знаємо, що і днесь має бути Милосердна з молитвою і плачем про російську недолю. Чи чує наше серце плач Її? Чи знає Її молитву і розраду? Чи знає покрив Її над нашою землею? Так, чує і знає, коли молитовно схиляється перед Пречистою. Чи не залишила Вона нашу землю, хоча і допущена їй сатанинські випробування .

Протоієрей Георгій Флоровський   : Протоієрей Георгій Флоровський :

Церква Тріумфуюча є перш за все Церква молиться, її буття - живу участь в служінні Христа, в Його заступництво і викупної любові.

З'єднання з Христом, що становить мета буття Церкви - та й кожного окремого християнина - є перш за все причастя Його жертовної любові до людства.

І тут величезна роль належить Тієї, Яка унікальним чином пов'язана з Искупителем - узами материнської любові. Матір Божа стає Матір'ю всіх, хто живе, всього християнського роду, кожну народжену і відродженого в Дусі і істині. Вершина материнської любові - самоототожнення з дитиною - виявляється тут у всій повноті.

Церква не багато говорить в догматах про таємниці свого власного буття. А таємниця Марії - таємниця Церкви. Мати Церква і Матір Божа разом дають народження нового життя. І обидві вони - предстоятельніци.

Протопресвітер Олександр Шмеман   : Протопресвітер Олександр Шмеман :

Це свято стало серцевиною саме сприйняття Марії як Матері, якій на хресті усиновлено було все людство, яка як Мати приймає в серце своє всі наші прикрощі, всі страждання, всю нестримну біль нашого земного існування. «Тобі зброю пройде серце, щоб відкрились думки сердець багатьох! ...».

Ці слова праведного старця Симеона, сказані Їй в день, коли Вона принесла Немовля у Храм, щоб присвятити Його Богові, глибоко проникли в душу віруючих. Мати Ісуса Христа, яка прийняла всю страшну біль співчуття і жалю, коли стояла Вона біля хреста Сина, - стала як би даром нам, людям, даром материнської любові, материнської жалості, материнського співчуття ...

Століттями відчували, духовним поглядом бачили люди цей світлий покрив над світом і раділи йому і в ньому знаходили допомогу і розраду. «Днесь благовірного людие світло святкуємо осеняемі Твоїм, Богородице, пришестям ...».

Сергій Аверинцев   : Сергій Аверинцев :

Традиційний жест Оранти [від лат. Orans - молиться; традиційне зображення Божої Матері з піднятими в молитві руками; цей образ входить і в композицію ікони Покрова - Омофор Божої Матері лежить на Її руках - ред.], висхідний до ранньохристиянського мистецтва, - підняті до рівня голови руки - є жест молитви.

Але сказати так - значить сказати ще не все. Слово "молитва" занадто легко сприймається після століть новоєвропейської культури в настроєвому, сентиментальному, психологічному, пієтистського дусі, як "Andacht"; середньовічна архаїка розуміла молитву інакше і до того ж більш життєво.

Щоб зрозуміти справжній сенс жесту Оранти, корисно згадати відоме місце в Біблії, де описується саме такий жест. Згідно розповіді Книги Виходу, під час важкої битви ізраїльтян з амаликитянами Мойсей підняв руки в молитві за свій народ - і до тих пір, поки він наполегливою зусиллям утримував руки піднятими, перемагали ізраїльтяни, а коли руки Мойсея мимоволі опускалися, долали вороги.

Участь Мойсея в битві навіть по чисто фізичної своєю складністю не поступиться праці кожного воїна.

У світлі цього епізоду, популярного в середні століття і служив старозавітним прообразом пози Оранти, стає зрозумілим, якого роду молитва зображена в знаменитій київській мозаїці. Ця молитва - багатотрудна духовне воювання "за други своя", "духовна боротьба", вояцькому-непохитне "дерзання" перед Обличчям Бога, напруга теургической сили, від якого повинні Розточчя видимі і невидимі, тілесні і безтілесні вороги міста і народу.

Цілу Вічність не опускає своїх піднятими рук Оранта є воістину "Воєвода" для своїх людей, самовіддано приймає на себе військовий працю заступництва за них, як Мойсей брав на себе тягар свого народу.

Читайте також:

Покров над Містом Покров над Містом

Ольга Гуманова

Щороку в свято Покрова Пресвятої Богородиці православні згадують чудесне спасіння Константинополя від загарбників, серед яких, за однією з версій, були і наші предки-слов'яни. Саме це свято вперше привів мене в Місто.

Чи чує наше серце плач Її?
Чи знає Її молитву і розраду?
Чи знає покрив Її над нашою землею?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация