Покута: Ліки для хворої совісті

  1. Показання до застосування
  2. особливі вказівки
  3. Передозування
  4. Традиція замість закону

Зміст статті

«Що таке покута? Я чула, що, після того як покаєшся, батюшка може цю покуту на тебе накласти, і ніхто потім, крім цього батюшки, зняти її не зможе. А що буде, якщо її не виконаєш? »- запитує читач« Ненудного саду ». За роз'ясненнями ми звернулися до авторитетних священиків.

За роз'ясненнями ми звернулися до авторитетних священиків

На острові Патмос є цілий гай, висаджена тими, на кого накладали покуту - посадити дерево ( «старець Амфілохій († 1970), трудився на острові Патмос, селянам як покути на сповіді давав наказ посадити дерево.« Там, де на фотографіях початку нинішнього століття, які закарбували пагорби біля печери Одкровення, ми бачимо тільки голі і безплідні схили, сьогодні буяє лісові хащі »(Еп. Калліст Діоклійський. Через творіння до Творця. М., 1998. С. 3-4)».

Показання до застосування

Для багатьох православних людей покута - це якесь дисциплінарне стягнення, що накладається на винного. Таке трактування вірна лише частково.

Саме слово прийшло до нас із грецької, де воно звучало як покуту, з наголосом на передостанньому складі, і дійсно означало в тому числі і кару, стягнення. Але в духовному сенсі це не покарання, а скоріше ліки, щоб рана, залишена гріхом, швидше затягнулася.

Ліки, якого людина шукає сам, докоряв совістю. «Покута народжується з якогось позиву до правильного дії, яким би закреслювати моє минуле, - пояснює духівник Москви, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці в Крилатському протоієрей Георгій Бреєв. - Пам'ятайте євангельський епізод з митарем Закхея? Господь сказав йому: "... сьогодні потрібно Мені бути в домі" (Лк.19: 5). А митник в очах правовірних людей того часу був людиною нікчемним, повністю втратили совість і знедоленим Богом. І ось розуміючи, як він облагодіяний, Закхей несподівано каже: "Господи! половину маєтку свого я віддам ось убогим і, якщо кого скривдив був чим, верну вчетверо ". Господь нічого йому не радив і не наказував. Просто відвідав його, а в митаря народилося відповідне почуття. Тому що він подивився на своє минуле - так, дійсно, воно гідне осуду. Дійсно, з таким тяжким вантажем неможливо жити. Бог прийшов до нього назустріч, відвідав його будинок, підняв його, і природно у відповідь святе бажання змінити своє життя. Якась справедливість вимагала від нього, щоб він поніс якусь покуту, і він сам її собі проголошує. Покута - це такий засіб, яке людина, маючи глибоку віру в Бога і розуміючи свою неправду перед Ним, додатково приймає на себе, щоб показати, що його покаяння не поверхово. Що він дякує Богові за ласку, але хоче додатково понести якесь прийняли справедливу заплату у своїх справах ».

Що він дякує Богові за ласку, але хоче додатково понести якесь прийняли справедливу заплату у своїх справах »

У 1999 році історичний центр Хори з монастирем святого Іоанна Богослова і печера Апокаліпсису на острові Патмос були проголошені ЮНЕСКО пам'ятниками світової спадщини

Душа нудиться і страждає від нанесеної гріхом рани. Совість викриває, і нам стає важко нести цей тягар. Нарікаючи про свій гріх, ми йдемо на сповідь, щоб отримати прощення. Ми віримо, що Господь приймає наше щире каяття, але іноді виникає потреба зробити ще щось, що очистило б нашу душу і зняло б з неї тяжкий гріх. «Практика давати покуту існує з давніх-давен, - пояснює о. Георгій. - На людину покладаються такі зобов'язання, виконання яких було б йому під силу і виправляло його. Святі отці говорили, що скоєний гріх лікується як би протилежним впливом. Тобто якщо ти був скупий - прояви милосердя. Якщо не був цнотливим, то залиш колишній спосіб життя і живи цнотливо. Заради останнього багато навіть брали на себе подвиг чернецтва ».

особливі вказівки

Так само як і звичайні ліки, ліки духовне повинен призначати тільки «лікар», що володіє необхідною компетенцією і повноваженнями. «Священик, який накладає епітимію, повинен" плоди покаяння відчувати, і мудро керувати людиною ", в разі необхідності послаблюючи і скорочуючи покуту або, навпаки, посилюючи її. Тому накладати її може тільки той, хто невсипно стежить за духовним станом кається, його духівник, - пояснює старший викладач кафедри історії Церкви та канонічного права ПСТГУ ієрей Димитрій ПАШКОВ. - Якщо незнайомий священик наклав на вас покуту, то потрібно розповісти про неї свого духівника. Духівник зможе оцінити міру її духовної користі і, відповідно, доцільність її призначення ». На практиці ж далеко не всяка покута служить справі лікування душі. В першу чергу, може бути, тому, що призначає її не "лікуючий лікар», а «практикант», випадково заглянув в палату. Голова Синодального відділу по взаємодії зі збройними силами протоієрей Димитрій Смирнов регулярно стикається з подібними випадками у своїй парафіяльній практиці. «Коли роздають покути направо і наліво людям, яких бачать вперше в житті, - це просто дикість», - вважає батюшка. Цього літа його парафіянин Іван Н. їздив в паломницьку поїздку в монастир і повернувся звідти в зневірі і розгубленості. Він хотів причаститися, а сповідував його ієромонах не тільки не допустив його до причастя, а й наклав непосильну покуту - 300 поклонів щодня. Іван хворий артрозом, і його сил ледь вистачить на один уклін, а якщо спробувати покласти все 300, наслідки для здоров'я можуть бути незворотні. Сам же отець Димитрій дає іноді таку покуту: читати кожен день по чолі з Євангелія.

Сам же отець Димитрій дає іноді таку покуту: читати кожен день по чолі з Євангелія

На Патмосі близько п'ятисот церков на три тисячі жителів

З обережністю слід призначати покуту які прийшли до Церкви недавно. «Про яку єпітимії можна говорити, якщо людина не відчуває свого гріха? - каже про. Георгій Бреєв. - Йому потрібен не один рік, щоб розібратися - чи вірить він, і як він вірить. Виробити якесь живе відношення до Бога, навчитися молитися. І тільки потім, у міру поступового входження в духовне життя людина починає бачити свою неправду, свою обмеженість, падшесть своєї природи. Тоді у нього народжується і відповідний відгук - "я хочу попрацювати". Деякі, проживши десять років в Церкві, раптом кажуть: «Батюшка, я все-таки хочу піти в монастир попрацювати". Вони дозріли, вони побачили. Це завжди і приємно, і радісно, ​​і самій людині на користь. А люди, які ще не долучилися до духовного життя, рідко беруть покуту зі смиренням. Хоча, природно, на совісті у них може бути безліч тяжких гріхів, за які, якщо підходити формально, покладається покута ». На думку о. Георгія, таких людей треба не карати, а посувати на роботу над собою: «Треба допомогти людині дійти до того, щоб він, читаючи Святе Письмо, молячись, знайомлячись з духовним життям, з практикою, поступово відкривався самому собі».

Передозування

«Поняття" я грішний "може різнитися в межах від формальної згоди з фактом до глибокого переживання себе як людини, одягненого в занепалу природу, - вважає о. Георгій. - Ось тут і відкривається Любов Божа до людини, відкривається глибоке самопізнання, народжується чеснота і відгук у душі - мені не хочеться нікого засуджувати, тому що я бачу себе в стані, гідному всякого осуду. Так народжується справжнє покаяння. Це, власне, і є кінцева мета і молитов, і епітимію - привести людину до розуміння того, що він не тільки не чужий гріха, але і зсередини весь не відповідає тому високому призначенню, до якого Господь закликає його як християнина ». Але навіть якщо людина сама шукає собі покути, відповідної скоєного гріха, це ще не означає, що він до неї доріс, - переконаний отець Георгій. «Я таких" ентузіастів "зазвичай зупиняю. Починати треба з малого: виправляти себе в думках, в словах, стежити за собою. А вже потім, коли людина відчує деяку духовну фортецю, він, може бути, зможе взяти на себе щось більш серйозне ».

Якщо хворий хоче вилікуватися, він повинен виконувати рекомендації лікаря, навіть коли ті йому не дуже подобаються. Схожа ситуація і в духовному лікуванні: накладену духівником покуту краще виконати, а зняти її може тільки сам духівник. «І якщо покута вам не під силу, потрібно просто обговорити це з духівником, - говорить о. Георгій. - В крайньому випадку, якщо з яких-небудь причин поговорити з духівником не виходить, можна звернутися до єпископа. Він має владу зняти будь-яку покуту, накладену священиком ».

Традиція замість закону

У настільної книги священнослужителя йдеться, що покута повинна допомогти согрешившему християнину, по-перше, усвідомити міру свого гріха і відчути його серйозність, по-друге, надати йому сили знову встати, окрилити надією на Милосердя Боже, по-третє, дати йому можливість проявити рішучість у своєму покаянні. До такого розуміння покути Церква прийшла далеко не відразу.

У другій половині IV століття, після того як гоніння на християн припинилися і Церква наповнили вчорашні язичники, святі отці стали виробляти певні норми і правила громадського життя. У тому числі Василь Великий виводить ряд дисциплінарних канонів, що показують, які вимоги пред'являються до людини, яка бажає виправитися. В ті часи сповідь була публічною і стосувалася тільки найбільш важливих проступків (на відміну від сучасної сповіді, яка часто перетворюється в «одкровення помислів»). Саме публічної сповіді присвячені канони IV століття. Вони передбачають в основному один вид впливу - відлучення від причастя на 10, 15 і навіть 20 років за вбивство, крадіжку, перелюб і тому подібні тяжкі гріхи. В кінці IV століття виникає інститут таємницею сповіді. Спочатку і там продовжували використовуватися встановлені канонами санкції, але поступово підхід до кається пом'якшується. Іоанн Златоуст, наприклад, в своїх творіннях радить не підходити до призначення покути формально, закликає керуватися швидше духовним станом людини, ніж вагою його гріхів.

Іоанн Златоуст, наприклад, в своїх творіннях радить не підходити до призначення покути формально, закликає керуватися швидше духовним станом людини, ніж вагою його гріхів

Трулльський собор 691 року своїм останнім (102-м) каноном також рекомендує духівників індивідуальний підхід і закріплює можливість як посилювати, так і пом'якшувати покуту, визначену канонами. «Бо не однаковий є недуга гріха, але різний і різноманітний». На рубежі VI-VII століть починає складатися специфічний збірник - Канонікон, призначений для регламентації таємницею сповіді. Він вводить два важливих нововведення: з одного боку, диференціацію гріховних діянь за ступенем їх тяжкості, з іншого - відмінність самих грішників в залежності від індивідуальних особливостей. Наприклад, він м'якше ставиться до вчинила блуд одруженому юнакові, ніж до дорослого чоловіка, вже багато років живе в шлюбі. Саме в Канонікон відбувається різке скорочення термінів відлучення від причастя і поява нових форм покути. Скажімо, замість десяти років нові правила наказують відлучати від причастя на два роки, але ці два роки, що кається повинен дотримуватися більш строгий пост, читати молитви, класти поклони і т. Д.

Збірник поступово поширюється в Візантійської Церкви; в пізньої Візантії з'являється цілий ряд його переробок або самостійних збірок схожого характеру (так званих «покаянних номоканонов»). Приблизно в той же час ці збірники проникають в слов'янські країни, тут переводяться і починають застосовуватися в духовніческой практиці.

«За радянських часів церковно-правова наука практично перестала існувати, а місце закону зайняла традиція, - каже Альберт БОНДАЧ, викладач історії джерел церковного права ПСТГУ. - Сьогодні немає чітких приписів, що встановлюють міру церковної відповідальності за гріхи. Ця область, як і багато інших питань, повністю регламентується звичаями, які можуть відрізнятися від приходу до приходу. Але так чи інакше, покута, як правило, зводиться до санкцій аскетичного характеру (додатковий пост, поклони, молитва) і неформальному відлучення від причастя на невеликий термін. А такі суворі покарання, як тривале відлучення від причастя або анафематствование, накладаються тільки за рішенням церковного суду і тільки за проступки такого рівня, як організація розколу ».

Кирило Миловидов

Словник Правміра - Совість

Читайте також

А що буде, якщо її не виконаєш?
Пам'ятайте євангельський епізод з митарем Закхея?
«Про яку єпітимії можна говорити, якщо людина не відчуває свого гріха?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация