Політика зачистила Думську

Влада обрушила свою міць на "Золотий трикутник" в центрі Петербурга. У конфлікт депутатів і чиновників втягнуті ОМОН і бажаючі розслабитися туристи. Для обшуку клубів на Думській обрана сама родюча ніч. Влада обрушила свою міць на Золотий трикутник в центрі Петербурга

Микола Гонтар / "Фонтанка.ру"

Десант різнопрофільних силовиків висадився на розі вулиць Думській і Ломоносова ввечері в п'ятницю, 8 грудня. «Це команда губернатора», - пояснив «Фонтанці» представник комітету законності Смольного і пішов заміряти рівень шуму. Питному-розважальні заклади зазнали перевірці на ліцензії, наркотики, віковий ценз, податкову дисципліну. Навряд чи відвідувачі здогадалися, що своїм дискомфортом вони зобов'язані конфліктуючим депутатам і чиновникам.

Аномальна концентрація поліцейських злякала не тільки відвідувачів, - половину власників Думській - Ломоносова. Явно попереджені, вони вважали за краще цієї ночі не відкривати клуби (а їх на двох сотнях метрів цієї частини вулиці налічується більше 30).

Брак сяючих вивісок заповнили мигалки. Службові автомобілі взяли невеликий квартал в оточення, під'їзди перегородила ГИБДД, апофеозом занепокоєння став під'їзд мікроавтобуса з написом «ОМОН» і пересувного пункту медобстеження. Десять озброєних бійців висипали на вулицю і надійшли в розпорядження цивільного особи з кумачевої папкою. У ній, напевно, лежав план.

Цивільний, озирнувшись точь-в-точь як Джордж у фільмі «Троє в човні, не рахуючи собаки», вказав омонівцям шлях. Вулиця Ломоносова пряма, не те що джеромовскій лабіринт, але і на ній процесія заблукала.

Людина з кумачевої папкою дійшов до набережної Грибоєдова, бари скінчилися, і він розвернувся назад. Омонівці слухняно слідували за ним.

«Почнемо з« Скандалу »! Всіх випускати, нікого не впускати », - надійшла команда, і бар був узятий . Двері зачинилися зсередини, що залишилися на перекур без верхнього одягу відвідувачі втратили дар мови.

Традиційно забита автотранспортом і продавцями «звеселяючого газу» вулиця Ломоносова виглядала сиротливо. Пусто, вільно, неголосно. Пара клубів ближче до півночі дозволила собі не відключати виносні динаміки і отримала попередження за порушення закону про тишу.

Між барами вертко лавірував молодий інспектор з комітету законності Петербурга.

«У нас завдання до півночі, перевіряємо шум. Решта працюють всю ніч, - скорострільності його мови позаздрили б диктори радянського телебачення. - Чия команда? Ну який прокуратури, про що ви? Гу-бер-на-тор. А можете мене сфотографувати? Зі спини, щоб назва відомства було видно ».

На відміну від інспектора, співробітникам територіальних відділів поліції Центрального району причетність до загального дійства душу не гріла. Вони, як здалося, не знали, чим себе зайняти. Колективний розум для чогось повів їх в бар «Моррісон». Людина вісім піднялися на другий поверх, спустилися, ніяково зайняли весь простір уздовж барної стійки. В ліві вуха їм з караоке-мікрофона хмільний фальцет вливав руківверховское «Ай-яй-яй, дівчисько». Дівчина-діджей оглядала нечисленну публіку: «Нудні ви якісь сьогодні».

Поліцейські наслухалися і обступили сусідній «Чорт забирай!». За два кроки від них, підтримувана бойфрендом, вивільнялася від зайвого перевипівшая брюнетка.

Розвесела компанія пронесла повз співробітників гумову жінку. Від сальністю не втрималася. Копи проявили витримку. За їх спинами по слизькій бруківці прогулювались нетвереза ​​блондинка.

«Хлопці, сміття! - закричала вона друзям. - Скидаємо всі «говно», - і потягнулася до своєї сумочці. Поліцейські оглянули її байдуже.

Оперативники карного розшуку прикладали до замкненим закладами посвідчення і входили.

«Наркотики шукають. Ну, звичайно, знайдуть », - знайомий інспектор з комітету і в цьому питанні проявив обізнаність.

У загальній метушні кожен підрозділ намагався знаходити собі заняття. Даішники на розі Садової і Ломоносова зупиняли і обшукували автомобілі, не соромлячись заглянути в багажник. Постові сканували стан і вік гуляк. Один раз точно не помилилися. Підлітка затримали за порушення «комендантської години». Його повнолітня подруга сумно побрела до метро. Фахівці з виконання адміністративного законодавства перевіряли ліцензії на алкоголь і громадське харчування. Борці з наркотиками визирали своїх підопічних.

За офіційною версією, до зачистки привела товстенний стопка скарг від місцевих жителів.

«Пишуть навіть з іншого берега каналу Грибоєдова», - кажуть представники Смольного.

Але стопка за день-другий не збирається, а прийшли на Думську тільки зараз. На цьому тижні віце-спікер Закса Сергій Соловйов направив губернатору Георгію Полтавченко двустранічний запит.

«ЗМІ та Інтернет регулярно рясніють повідомленнями про гучні кримінальні події на території" Золотого трикутника "Петербурга - маленькому п'ятачку кута Думській і Ломоносова, - зазначено в листі. - Стрільба, поножовщина, п'яні бійки, вживання наркотиків, - останнім часом Думська вулиця згадується виключно у прив'язці з цими сумними подіями ».

Парламентарій, можна сказати, застряг в часі. Останнє дійсно надзвичайне подія трапилося півтора роки тому . Нотатки «Фонтанки» Соловйов теж згадав в запиті, привів статистику поліції Центрального району (179 «адміністратівок» і 18 кримінальних справ по наркотиках і бійок за сім місяців 2017 року), послався на скарги жителів.

«Очевидно, одних лише зусиль поліції явно недостатньо», - продовжив нагнітати віце-спікер і недвозначно попросив перевірити на профпридатність чиновників Центрального району, а саме дати оцінку їх діям щодо профілактики правопорушень.

глава Центрального Андрій Хлутков воює зі своєю попередницею Марією Щербакової. Зараз вона депутат Закса. Її активно підтримує Соловйов. Щербакова строчить на Хлуткова, отримує відсіч, об'єднує депутатів, ті колективно скаржаться Полтавченко . Перевірка Думській теж була ініційована колегіально.

Рейд по клубам вночі 9 грудня триває. Віце-спікер Соловйов, напевно, спить. Глава Центрального Хлутков, напевно, прораховує хід у відповідь.

Олександр Єрмаков, «Фонтанка.ру»

Чия команда?
Ну який прокуратури, про що ви?
А можете мене сфотографувати?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация