Політика воєнного комунізму: коротко - що це таке, в чому суть, причини заходи, підсумки і наслідки

  1. Головні положення
  2. суть політики
  3. Чому було обрано саме такий шлях
  4. Які кроки були зроблені
  5. Що таке НЕП
  6. результати політики
  7. висновок

Кожна революція стає підставою істотної зміни правил політичної гри в державі. У більшості ситуацій новій владі потрібне серйозне «закручування гайок». У Росії в 1917 році це прекрасно підтвердило прагнення уряду насадити комунізм насильницьким шляхом. Такий лад був офіційною внутрішньою політикою тільки створеного Радянської держави з 1917 по 1921 рік. Якою була політика військового комунізму, коротко розглянемо основні риси.

...

Головні положення

Його основою стало введення централізації економіки на принципах комунізму. Таке рішення закріплювалося прийнятої в 1919 році на VII з'їзді РКП (б) Другий програмою, офіційно визначив порядок переходу від соціалізму до капіталізму .

Таке рішення закріплювалося прийнятої в 1919 році на VII з'їзді РКП (б) Другий програмою, офіційно визначив порядок переходу від   соціалізму   до   капіталізму

Причини переходу до воєнного комунізму

Причиною ухвалення даного рішення стала економічна криза, в якому опинилася держава, яке пережило, по суті, програну Першу світову війну , Революцію і криваву громадянську війну. Виживання нового ладу залежало від його готовності поліпшити якість життя населення, яке опинилося, в більшості випадків, за межею бідності. Для реалізації нового економічного курсу всю державу було офіційно оголошено «військовим табором».

Розглянемо основні положення політики військового терору, основною метою якого ставилося планомірне знищення товарно-грошових відносин і підприємництва.

суть політики

У чому полягала суть політики воєнного комунізму. На стадії повалення самодержавства і Тимчасового уряду більшовики робили ставку одночасно на пролетаріат і селянство, незалежно від рівня доходу. Спочатку нова влада приймає рішення про вибір головної рушійної сили нової держави, якої стають найбідніші верстви населення. У такій ситуації забезпечені селяни перестають бути цікавими новому уряду, так що була прийнята внутрішня політика, орієнтована тільки на «бідноту». Саме це отримало найменування «військовий комунізм».

Заходи військового комунізму:

  • максимальна централізація економіки, як великої, так і середньої і навіть дрібної;
  • управління економікою носило максимально централізований характер;
  • введення монополії на всю продукцію сільського господарства, продрозкладки;
  • повне згортання товарно-грошових відносин;
  • заборона на ведення приватної торгівлі;
  • мілітаризація праці.

Ідеологам радянської держави відразу після зміни режиму в країні здавалося вірним введення економічного ладу, який, з їхньої точки зору, був найбільш близький до принципів повного економічного рівності - комунізму.

Увага! Введення нових принципів впроваджувалося жорстко, зустрічаючи активний опір громадян країни.

Головною рисою даного виду економічної політики стала спроба мобілізації всіх ресурсів країни. З огляду на ставку саме на бідні верстви населення, вона насправді допомогла згуртувати ту частину нації, на яку робилася ставка.

З огляду на ставку саме на бідні верстви населення, вона насправді допомогла згуртувати ту частину нації, на яку робилася ставка

трудова повинність

Велику роль в успіху зіграла позитивна агитаторская діяльність. У населення створювалася видимість перспективи безкоштовного і безоплатного отримання раніше недоступних благ. Фактичним підтвердженням такої можливості став офіційну відмову від обов'язкових платежів: комунальних, транспортних. Колосальну роль зіграло надання безкоштовного житла. Поєднання мінімальних соціальних бонусів і жорсткого контролю за готовністю самовіддано і безкоштовно працювати є головною рисою військового комунізму. Вона була дієва, враховуючи характерне для імперіалізму колосальне майнове розшарування.

мобілізація

Увага! В результаті такого рішення сформувався економічний лад, основою якого стало зрівняння в правах всього населення. Для впровадження нових принципів застосовувалися силові методи.

Чому було обрано саме такий шлях

Які були реальні причини військового комунізму. Його введення було ризикованим, але необхідним рішенням. Провідною причиною стало трагічне становище країни на тлі активних народних хвилювань і важких наслідків Першої світової війни.

У число інших причин також входили:

  1. Громадянська війна в більшості регіонів.
  2. Ухвалення рішення про повну мобілізацію на державному рівні всіх ресурсів радянської держави.
  3. Неприйняття значною частиною населення зміни влади, яке вимагало жорстких каральних заходів

Громадянська війна в більшості регіонів

Які кроки були зроблені

Вся діяльність була переведена на воєнізовані рейки. Що відбувалося:

  1. Введена в 1919 році продовольча розкладка передбачала «разверстиваніе» між усіма губерніями продовольчих потреб країни. Вони повинні були здавати в загальний ресурс весь фураж і хліб.
  2. Воєнізовані «збирачі» залишали селянам тільки мінімум, потрібний для підтримки життєдіяльності на мінімальному рівні.
  3. Торгівля хлібом і іншими предметами на приватному рівні заборонялась і жорстоко каралася.
  4. Трудова повинність передбачала обов'язкову зайнятість в промисловості або сільському господарстві кожного громадянина країни від 18 до 60 років.
  5. Виробниче управління і розподіл продукції переведено на державний рівень.
  6. З листопада 1918 року на транспорті було введено військовий стан, що істотно знижувало рівень мобільності.
  7. В рамках переходу на комуністичні рейки скасовувалися будь-які комунальні платежі, плата за транспорт і інші аналогічні послуги.

Через короткий проміжок часу рішення було визнано невдалим, і на зміну політиці воєнного комунізму прийшла нова економічна політика (НЕП).

Що таке НЕП

Об'єднувала НЕП і воєнний комунізм спроба знайти варіант поліпшення якості життя населення, в побоюванні нового витка розвитку революційних настроїв. Метою продовжувало залишатися відновлення економіки зруйнованого потрясіннями держави.

Три роки воєнного комунізму продовжили політику руйнування. Повна централізація, ставка на працездатність найбідніших верств населення без відчутної фінансової вигоди від повсякденної діяльності продовжили розвал промисловості та сільського господарства. На тлі складної соціальної обстановки було прийнято рішення вибору повністю альтернативної економічної політики.

Об'єднання НЕП і військового комунізму

В цьому випадку, навпаки, робилася ставка на плюралізм і розвиток приватного підприємництва. Офіційним напрямком розвитку стали «громадянський мир» і відсутність соціальних катастроф. Введення НЕП на Х з'їзді РКП (б) повністю перевернуло економічні принципи розвитку країни. Ставка робилася на середній клас, в першу чергу, на заможну частину селянства, яка могла відновити власний економічний рівень, використовуючи НЕП. Справитися з голодом і тотальним безробіттям планувалося за рахунок відкриття невеликих виробництв. Остаточно вводилися принципи мирного взаємодії робітників і селян.

У число провідних чинників відновлення економіки країни увійшли:

  • передача промислових виробництв в приватні руки, створення невеликих приватних промислових виробництв. Середня і велика промисловість частою бути не могла;
  • продрозкладка, що вимагала передачі всіх результатів своєї діяльності державі, була замінена продподатком, що припускав часткову передачу результатів своєї роботи державі зі збереженням надлишків як особистих накопичень;
  • повернення принципів грошового фінансової винагороди за підсумками результатів праці.

результати політики

У короткі терміни на офіційному державному рівні були підведені підсумки військового комунізму, повного перекладу економіки на військові рейки. В реальності прийнята політика стала основою для терору.

Спроба держави створити економіку на засадах добровільної та безоплатного дії кожного громадянина привела до остаточного розпаду виробництва і сільського господарства. Це ускладнювало спробу припинити громадянську війну. Держава виявилася на межі повного розвалу. Врятувати ситуацію допомогла тільки НЕП, що дозволила населенню частково повернути собі мінімальну фінансову стабільність.

Наслідки військового комунізму стали в подальшому основою життєдіяльності радянської держави на багато десятиліть. До них відноситься націоналізація банківської системи, підприємств залізничного транспорту, нафтової галузі, середніх і великих промислових виробництв. Відбулася мобілізація всіх ресурсів країни, що дозволила перемогти в Громадянській війні. При цьому почався новий виток зубожіння населення, розквіт корупції і спекуляції.

Питання 1. Політика військового комунізму

СРСР в період НЕПу

висновок

Умови, в яких опинилася Росія після революції 1917 року , Були важкими, проте основні методи виявилися досить дієвими, допомогли повністю централізувати економіку. На прикладі однієї держави майже вийшло ввести комуністичні принципи життя. Правда, вони діяли тільки за умови жорстких каральних заходів. Практика показала нежиттєздатність обраної політики.

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация