Поради православним батькам


ДІТИ - ШЛЯХ ДО ПОРЯТУНКУ

Людське життя, за Промислом Божим, проходить три стану: в утробі матері, від народження до смерті і в потойбічному світі. Якщо про другий і третій ми знаємо (або припускаємо, що знаємо) багато, то про перший не знаємо нічого, крім того, що "Дух Божий створив мене, і подих Вседержителя дало мені життя" (Іов, 33, 4).

З церковної точки зору життя людини починається після зачаття. У цьому один розум все святі отці, висловлювали свою думку з цього предмету (Василь Великий, Григорій Богослов, Іоанн Златоуст, Максим Сповідник, Єфрем Сирин і ін.). У мікроскопічної клітині, що утворилася з злиття материнської та батьківської клітин, закладено вже все майбутнє людини, її стать, група крові, навіть колір очей і волосся - все це вже є і в подальшому буде тільки розвиватися і виявлятися. Все, що необхідно для утворення з цієї маленької клітинки дорослої людини - це харчування і час. У ній - з моменту зачаття - Безсмертна душа, яку, на відміну від тільця, фізичної оболонки, ні розчленувати, ні вбити ніхто не має влади. І яка, як і душі батьків, постане перед Всевишнього на Страшному Суді. За словами преподобного Єфрема Сирина, "хто помер в утробі матері і не вступив в життя, того (Суддя) зробить повнолітнім в ту ж мить, в яке поверне життя померлих (у загального Воскресіння) ... Не бачили тут один одного побачаться там і матір дізнається, що це - її син, і син дізнається, що це - його матір ... "

Діти - це благословення Боже, це батьківський шлях до спасіння. За словами апостола Павла, "дружина ... спасеться через дітонародження, якщо перебуватиме у вірі і любові, та в посвяті з розвагою" (1 Тим. 2, 15). Але, ще діти - це дар Божий, і як всякий Його дар, повинні бути прийняті з вдячністю і гідно збережені (згадаємо притчу про таланти). Виховати дітей християнами - це наш борг перед Творцем. Але своїми силами, без Його допомоги, без Пречистої Божої Матері і угодників Божих, ми навряд чи зможемо це зробити. Усвідомлюючи всю повноту батьківської відповідальності за дітей, ми хочемо допомогти віруючим батькам - порадами православних святих і сучасних священиків, на підставі яких нами і складені відповіді на найбільш хвилюючі батьків питання.

Про причини бездітності

У Таїнстві вінчання, серед іншого, християнським подружжю дається благодать народження і виховання дітей. Але своїми гріхами люди можуть позбавити себе цієї благодаті. У такому випадку потрібно сповідатися священику, принісши щире покаяння, виправити своє життя відповідно до заповідей Господніх і сподіватися на милість Божу (згадаємо святих праведних Захарія та Єлизавету, батьків Іоанна Предтечі, і святих Богоотец Іоакима і Анну). Можна, з благословення духівника, дати і виконати обітницю Господу, в разі благополучного народження дитини. Звертатися до чаклунів, "бабок", екстрасенсів - великий гріх, який може лише погіршити становище. Звертатися до лікарів - з благословення священика - можна. "Через лікарів, через ліки Ти, Господи, допоможи! Мати Божа, зціли!" (Молитва схіігумена Сави). Штучне зачаття в пробірці, "сурогатну матір" та інші подібні способи Церква не благословляє. Якщо неможливо мати своїх дітей, краще, за згодою подружжя, усиновити або взяти під опіку чужих, піклуватися про дітей з притулків, з багатодітних сімей, допомагати у вихованні родичів і хрещеників.

Про народження хворих дітей

"Гріх батьківський відбивається на дітях, вони страждають і мучаться. А винні ми самі". Священик Алексій Грачов (+1998), до прийняття сану працював лікарем-педіатром в московському пологовому будинку, припускає, що, можливо, цей занепалий світ ще тримається тільки тому, що є діти, які своїми стражданнями переважують чашу терезів нашого безбожництва і нерозкаяності. Долі цих дітей розкриються в вічності. Хвороби і "ненормальності" суть явища тільки земного життя. Якщо Бог не створив смерті, то тим більше, він не створив хвороб. Святитель Феофан Затворник говорив: "Ідіоти - але ж тільки для нас ідіоти, а не для себе і не для Бога. Дух їх своїм шляхом зростає. Може статися, що ми, мудрі, виявимося гіршими ідіотів. А діти - всі ангели Божі суть" .

Про піст і способі життя православної жінки,
яка чекає на дитину

У християнському шлюбі чоловік і дружина отримують благословення стати не просто батьками і матерями своїх чад, "але співпрацівниками Божими в створенні нової особистості". "Батьки-християни можуть прямо вплинути на духовне добробут своїх чад, оточуючи їх любов'ю та молитвою з самого моменту зачаття" (черниця Магдалина). Під час вагітності мати повинна всю увагу зосередити на любові до свого немовляти, на тому, як зберегти його в утробі, і молитися про це. Необхідно якомога частіше сповідатися і причащатися Святих Христових Таїн (адже в Таїнстві Причастя ми освячуємося, з'єднуючись з тілом і кров'ю Христа, а це - запорука духовного, душевного і тілесного здоров'я не тільки матері, але й ще не народженої нею чада. Особливо важливо приймати святе Причастя в так звані медиками "критичні періоди вагітності" (3-4, 12, 28, 36 тижнів) і в той час, коли у дитини відбувається закладка і формування внутрішніх органів і систем, щоб всі почуття його були спочатку освячені Благодаттю Божою. так, п рімерно на 23-й день, у плода починає битися серце (про це докладно написано в медичній літературі)).

Враження, які отримує дитина під час внутрішньоутробного періоду, в значній мірі впливають на його фізичне, душевне і духовне стан. Йому передаються всі материнські думки і почуття. Якщо вагітна жінка п'є вино, курить, веде непомірну подружнє життя, то можна припустити, що за Божим допуском дитина у неї може народитися пристрасним, схильним до цих гріхів, з зачатками блуду, пияцтва, гніву, всіх пороків і пристрастей.

Дуже важливим є ставлення батька до ще не народженої немовляті. За спостереженнями акушерок, новонароджений дізнається голос батька, тому що ще до народження він чув його біля своєї матері. Також відомо, що ще в материнському череві діти здатні відчувати присутність Божу. Згадаймо святого Іоанна Предтечу, який здригнулася в утробі матері, коли відчув присутність втілився Господа. У житії преподобного Сергія Радонезького читаємо, що він тричі виголосив з утроби матері в найбільш важливі моменти Божественної літургії, що, до речі, не суперечить уявленням вчених. У книзі "Життя до народження" (М., "Знання", 1991) доктора мед.наук, професора, зав.кафедри гістології та ембріології Кримського медінституту А.Брусіловского, на с. 109 читаємо: "Можуть з'явитися фантастичними повідомлення про те, що плід здатний видавати звуки. У зарубіжній літературі наводилося 82 випадки крику ненародженої дитини. Причини цього явища невідомі. Механізм виникнення крику пояснити важко ..."

Не повинно забувати і такого сильного кошти, як хресне знамення і Ісусового молитва. Так, матері, яка готується до пологів, один старець радив відобразити народжується немовля духовної печаткою, творячи постійно Ісусову молитву ( «Господи Ісусе Христе, Сину Божий (молитвами Богородиці) Помилуй мене, грішну») в усі час перебування в пологовому будинку, навіть під час пологів (до речі, відомо, що у жінок, які молилися під час пологів, вони проходили легко і майже без болю).

За канонами Церкви для вагітних і годуючих матерів суворого посту немає. У кожному конкретному випадку жінка повинна поговорити зі священиком і взяти у нього благословення. Потрібно пам'ятати про те, що піст - це відмова не від скоромної їжі, а від гріха, наше намір виправити життя і проводити її по-Божому.

Як вчинити, коли існує загроза втрати дитини під час вагітності?

Сподіватися на милість Господа, молитися - Господу (є особливе "Молитовне зітхання вагітної жінки, яку Бог благословив плодом утроби"), Божої Матері ( "Молитовне зітхання християнської подружжя під час вагітності"), чудотворним Її ікон ( "Годувальниця", "Помічниця в пологах "," Блаженна утроба ", Албазінський іконі" Слово плоть бисть "," Скоропослушниця "," Цілителька "," Знамення "," Феодоровская "і ін.). Преподобний Амвросій Оптинський радив однієї духовної дочки, боїться за благополучний результат пологів, відслужити молебень іконі Божої Матері Феодорівської і кожен день читати їй акафіст.

У книзі "Акафіст покаянний ..." описаний випадок "З розповіді Балашихинського священика І."., Коли дитина в утробі дружини священика помер, і за медичними показаннями був необхідний аборт. Подружжя зважитися на нього не могли, і батюшка поїхав за порадою в Троїце-Сергієву Лавру. Повернувшись, він розповів дружині: "... Батьки сказали: аборт не робити ні в якому разі, а покластися на волю Божу ... Потрібно пити освячену воду і частіше хрестити рукою плід в утробі". Так матінка і зробила. П'є святу воду і хрестить рукою плід. А лікар, в черговий раз здійснюючи обхід хворих, сказав їй, що плід мертвий і сподіватися нема на що, потрібно поспішити з абортом. Коли пішов другий перебування її в лікарні, один раз на обході лікар підійшов до неї, послухав і сказав, криво посміхнувшись:
- Дивно. Плід ожив. Але все одно, потрібно робити "чистку" (аборт), тому що народиться урод, хворий. А пологи будуть важкі, патологічні.
- Ні, - твердо сказала матушка. - Як Бог дасть. А я буду народжувати.

І ось, настав їй день породити. І пологи були найлегші в її житті. І дитина народилася здоровою, всупереч всім прогнозам лікаря. Одна тільки була дивина в цих пологах: народилася дівчинка, а перш за народжувалися тільки хлопчики. Вірте Богу, а не лікарям. Бо ті, що надіються на Бога не загинуть, і надіються на Господа не матимуть сорому ".


Чи припустимо штучне переривання вагітності?

Вбивство дитини в утробі матері - смертний гріх, грішить і жінка, яка таким способом хоче позбутися дитини (але ж душа-то його вічна, і зустріч їх все одно станеться - як тоді вона буде виправдана перед ним?), І чоловік, які її на це відправляє, і лікар, чиїми руками вбивство відбувається (американський лікар Бернард Натансон, фахівець з абортам, покаявся після того, як зняв на плівку ультразвукове зображення того, що відбувається в утробі матері з 12-тижневим дитиною під час проведення аборту методом "вакуум -аспіраціі ". го фільм, названий "Безмовний крик", - документальне свідчення переживань дитини в той момент, коли його - за згодою матері - вбивають. Почуття тривоги, страх від насувається знаряддя вбивства, біль в момент смерті (адже наркоз при аборті дається жінці, але на дитини він не діє).

"Навмисне занапастила зачатий в утробі плід підлягає осуду, як за вбивство", - пише святитель Василій Великий (канон 2-й). Наслідки цього наступають вже тут, в цьому житті: почуття несвідомого страху, провини, сорому, глибокого смутку і туги, безсоння, кошмарні сни, фізичні і психічні розлади, іноді - що призводять до смерті; тяга до алкоголю, наркотиків; вже народжені діти не слухаються, знову народжуються - якщо народяться - хворі; розпадаються сім'ї ... Але "для Господа немає гріха непрощенних, крім нерозкаяного". Жінка, яка здійснила аборт, повинна обов'язково сповідатися священику, які вислухає її та призначить їй покуту - кошти, необхідні для заспокоєння бентежною совісті. Крім того, з благословення священика жінка може читати "Акафіст покаянний жінок, які загубили немовлят у своїй утробі", "Молитву до Милосердного Господа про свідомо загублених душах у своїй утробі", творити добрі справи, роздавати милостиню.

Чим Церква може допомогти бездітним подружжям?

Через Таїнства - вінчання (якщо подружжя не складаються в церковному шлюбі), сповіді, Євхаристії (Причастя), соборування; через молитву (можна замовити сорокоуст за здоров'я подружжя); молебень (є і особлива "Молитва подружжя про дарування дітей") - Господу, Богородиці, угодників Божих - пророку Захарії і праведної Єлизавети, праведним Йоакима і Анни, преподобному Давиду Гареджійского, преподобному Роману чудотворцеві, преподобному Іпатію Руфіянскому, преподобному Євфимію Великому, мученику немовляті Іоанну Києво-Печерському, великомучениці Катерині, мучениці Параскеві-П'ятниці, преподобної Меланії римлянки, преподобному Олександру Свірського (про дарування немовляти чоловічої статі), святим Царю-Спасителя Миколі, Царице-мук відвідайте наш сайт Олександра, Цесаревичу Алексію, юнакові-схимникові Боголєпов Астраханському, мученику-немовляті Гавриїлу Белостокському. Подружжя можуть з'їздити на поклоніння мощам угодників Божих, чудотворних ікон, в монастирі за порадою до досвідчених духівників.

Але, чекаючи на допомогу, вони повинні її здобути - своєю вірою, молитвою, дотриманням постів, чистотою життя, вірністю. Наприклад, схиігумен Сава одній жінці, який приїхав до нього в монастир в травні 1974 року народження, порадив: "Ти хочеш мати дитину? Давай молитися разом. Ти молися за мене, а я - за тебе, і загальна наша молитва буде почута Господом. Читай кожен день тропар Тихвінської ікони Божої Матері і святителю Миколаю Чудотворцю. Коли повернешся до Москви, обов'язково йди в храм, замов молебень з водоосвяченням Матері Божої Тихвінської і Миколі Чудотворцю, потім освяти всю квартиру і ліжко. якщо народиться дочка - назвеш її Марією, а якщо син - Миколою. Тільки е забудь і зроби так, як я тобі сказав ". 6 березня 1975 року в Братиславі (Чехословаччина) у неї народилася дочка Марія. Отримавши такий дар від Господа по молитві схіігумена Сави, вона і чоловік намагалися виховати дочку в вірі в Бога (Спогади Л.А.Беловічовой).

Ще одне сучасне свідоцтво приведено в книзі про святого Феодосії, Кавказькому (Єрусалимському) чудотворця: "Моя дочка не могла завагітніти, у неї були викидні. Хтось їй підказав, щоб вона попросила отця Феодосія про дитину. У моєї дочки народилася дочка". (Марія Каминіна, м Мінеральні Води, с. Левокумка).

Про ці та інші питання докладніше
можна довідатися з наступної літератури:

1. Молитва за дітей / Упоряд. С.Давидов. СПб: Светлояр, 1996..
2. Молитви про допомогу в сімейних потребах / Упоряд. Г.Щербіна. М .: Благовіст, 1997..
3. Свящ. А.Грачев. Коли хворіють діти: поради лікаря-священика. М., 1996.
4. Чому хворіють діти. М .: Центр БЛАГО, 1996..
5. Свящ. Сергій Філімонов. На допомогу хворому. СПб, 1998..
6. Схиігумен Сава. Досвід побудови християнського світогляду (Шлях до досконалої радості). Перм, 1998.
7. Сестра Магдалина. Думки про дітей у православній церкві. М., 1992.
8. Свящ. Т.Алферов. Слово до людей на хрестини. СПб, 1990..
9. Свящ. Ал. Захаров. Слово про аборти. Перм, 1997.
10. Додаток до газети "Наш світ". С ™ 5, 17/30 жовтня 1991 р
11. Житіє святого Феодосія Єрусалимського (різні видання).
12. Акафіст покаянний жінок, які загубили немовлят у своїй утробі. М., 1995.


рецензії

Мені було дуже цікаво ознайомитися з такою статтею. Багато що, в силу свого життєвого досвіду, я знаю. Але зовсім не зайвим було прочитати ще раз!
Спасибі, Ангеліна!
Надія Верас 12.01.2012 20:37 Заявити про порушення Як вчинити, коли існує загроза втрати дитини під час вагітності?
Чи припустимо штучне переривання вагітності?
Але ж душа-то його вічна, і зустріч їх все одно станеться - як тоді вона буде виправдана перед ним?
Чим Церква може допомогти бездітним подружжям?
Наприклад, схиігумен Сава одній жінці, який приїхав до нього в монастир в травні 1974 року народження, порадив: "Ти хочеш мати дитину?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация