Пост за часів Старого Завіту

Духовна цінність поста ясно видно на сторінках Старого Завіту. Він є вираженням внутрішнього звернення до Бога і символізує каяття грішної людини. За допомогою посту людина упокорюється перед Богом. Це смирення погибіль, що проявляється пісним працею, дає людині право закликати Божу милість і допомогу. Цю впевненість благочестивого ізраїльтянина висловлює в багатьох своїх псалмах цар-пророк Давид (Пс.34, 68, 108: 24).

Багато Отців Церкви - і особливо Василь Великий - стверджують, що пост був встановлений вже в раю за допомогою даної першим людям від Бога заповіді не їсти від дерева пізнання добра і зла (Бут.2: 17). Василь Великий пише з цього приводу:

«Заглибся в історію, і шукай старовину його походження. Піст - не новий винахід, але коштовність батьків. Все відрізняється старовиною поважно. Уваж сивину посту. Він сучасний людству. Пост узаконений в раю. Таку першу заповідь прийняв Адам: від дерева пізнання добра і зла не їж (Бут.2: 17). А це не їж є узаконення поста і стриманості.

Сам Бог дав Мойсею заповідь про суворе одноденному пості, дотримуватися в день Великого Покаяння, або умилостивленням, (Лев. 14: 29-30, 23: 27-33). Це єдиний пост, заповіданий Мойсеєвим Законом; він був дуже суворим і полягав в сьогоденні неяденіі. Цим постом ізраїльтяни хотіли умилостивити Бога про свої гріхи.

Після вавилонського полону були встановлені і інші пости в спогад значних духовних і національних подій, а також різних лих, як, наприклад, в пам'ять розтрощення Мойсеєм тільки дві камінні таблиці Закону (Ісх.32), взяття Єрусалиму вавилонянами (4 Цар. 24-25; 2 Пар.36; Іер.52,4), спалення Храму Соломона (2 Пар.36,19; Зах.7: 3) і інших.

Крім регулярних постів Старий Завіт згадує і про особливі пісних днях, оголошується в особливих випадках. В епоху Суддів оголошується пост з приводу різанини, влаштованої синами Веніаміна (Суд.20: 26). Ізраїльтяни постять після раптової смерті свого царя Саула (1 Цар.31: 13) Давид зі своєю дружиною також постив, дізнавшись про смерть Саула та його синів (1 Цар.31: 11-12).

У Старому Завіті поряд з особливими постами всього ізраїльського народу або будь-якої окремої групи людей ми зустрічаємося і з приватними особистими постами. Наприклад, пророк Мойсей постив сорок днів і ночей на горі Синай, перш ніж прийняти від Бога Десять заповідей, хліба не їв і води не пив, як оповідає книга Вихід (34:28). Сорок днів і сорок ночей постив і пророк Ілія на шляху до гори Хорива (3 Цар.19: 8-12).

Строго постив і пророк Даниїл. Він сам так розповідає про себе: Я, Даниїл, був у жалобі три тижні часу. Смачного хліба я не їв, а м'ясо і вино не входило до моїх уст (Дан.10, 2-3). Постом і покаянням відповіли на проповідь пророка Іони жителі Ніневії: І повірили Ниневяне Богу, і оголосили піст, і одяглися верети, від найбільшого з них аж до найменшого (Іона 3: 5). Так вони уникли прийдешньої катастрофи.

Значення посту підкреслюють і старозавітні пророки. За допомогою поста ізраїльтяни повинні були звернутися до Живому Богу.

Зверніться до Мене, - заповідає Сам Бог через пророка Йоіла, - всім серцем у пості, і плачем та риданням. Деріть своє серце, а не свою одіж, і наверніться до Господа Бога вашого ... засурмив у сурму на Сіоні, призначте піст і оголосіть урочисте зібрання (Йоіл 2: 12-15).

Пророк Ісая попереджає про небезпеку формального поста і перераховує ознаки поста істинного, поста, який приємний Богу і може очистити гріх:

Піст і суботу, і першого дня ваших й усі ваші свята ненавидить душа Моя їх: вони стали; Мені важко нести їх ... Ваші руки наповнені кров'ю. Умийтесь, очистьте Відкиньте зло ваших учинків із-перед очей Моїх; перестаньте чинити лихе! Навчіться чинити добро, шукайте правди, рятуйте пригнобленого, захищайте сирого, за вдову ... (Іс.1: 13-17).

І в іншому місці:

Ось піст, який Я вибрав його: розв'язати кайдани безбожності, розв'яжи уз ярма, і пригноблених відпусти на свободу, і розірви усяке ярмо; вламати голодному хліба свого, а вбогих бурлаків до дому впровадити ... Тоді кликати будеш і Господь почує ... І буде Господь тебе завжди провадити (Іс.58: 6-11).

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация