Праведний Йосиф - глава Святого сімейства

У Неділю після Різдва Христового ми святкуємо пам'ять праведного Йосифа Обручника. Не тільки його пам'ять, це правда, - в цей же день ми згадуємо і апостола Якова, брата Господнього, і царя Давида. Але св. Яків не обійдений увагою, історію Давида знають навіть діти, а ось Йосип виявляється в тіні. А тим часом ця фігура надзвичайно примітна.

У неділю після Різдва Христового - Мф 2: 13-23 (зач. 4):

Коли ж вони <волхви> відійшли, - ось Ангол Господній з'явивсь у сні Йосипові та й сказав: Уставай, візьми Дитятко та матір Його, і втікай ​​в Єгипет, і будь там, доки не скажу тобі, бо Дитятка шукатиме Ірод, щоб Його погубити . Він встав, узяв Дитятко та матір Його вночі і пішов до Єгипту, і там був до смерти Іродової, щоб збулося сказане від Господа пророком, який провіщає: «Із Єгипту покликав Я Сина Мого».

Тоді Ірод, що ті мудреці насміялися, вельми розгнівався, і послав повбивати всіх немовлят у Віфлеємі і у всіх межах його, від двох років і менше, за часом, яке вивідав від волхвів. Тоді збулося сказане пророком Єремією, який говорить: «Чути голос у Рамі, плач і ридання та голосіння велике: Рахиль плаче за дітьми своїми, і не дається розважити себе, бо нема їх ».

Коли ж Ірод умер, - ось Ангол Господній з'явивсь у сні є Йосипу в Єгипті і каже: встань, візьми Дитятко та матір Його і йди в землю Ізраїлеву, бо вимерли ті, хто шукав був душу Дитини. Він встав, узяв Дитятко та матір Його і прийшов в землю Ізраїлеву.

Почувши ж, що царює в Юдеї Архелай, замість Ірода, батька свого, побоявся піти туди він А вві сні одкровення, відійшов до країв галілейських і, прийшовши, поселився в місті, на ім'я Назарет, щоб збулося сказане пророками, що Він Назарянин буде званий.

Почувши ж, що царює в Юдеї Архелай, замість Ірода, батька свого, побоявся піти туди він  А вві сні одкровення, відійшов до країв галілейських і, прийшовши, поселився в місті, на ім'я Назарет, щоб збулося сказане пророками, що Він Назарянин буде званий

Втеча в Єгипет. Джотто

Якщо повернутися ближче до початку Євангелія від Матвія, то перше, що ми дізнаємося про Йосипа, - це те випробування, яке його спіткало. Його дружина має в утробі - але від кого? Адже він знає, що Марія - незаймана. Шкодуючи Діву, що втратила, як йому думалося, дівоцтво, він хоче відпустити її без розголосу. Але його збентеження розвіює ангел, що з'явився йому уві сні. Йосип дізнається, що Марія носить під серцем Спасителя світу.

Здавалося б, ролі різко змінюються: Марія - Матір Месії, а Йосип - простий смертний, покликаний служити Їй. Але це не зовсім так. Праведний Йосип і раніше залишається главою сімейства. Марія - лагідна і смиренна дружина, яка і не думає командувати чоловіком і вимагати чогось для себе. Чи не Їй, але Йосипу даються одкровення від Господа в сонних видіннях. І саме на Йосипа лежить тягар відповідальності за виконання наказів Господніх, за безпеку Богонемовля і Богоматері.

І саме на Йосипа лежить тягар відповідальності за виконання наказів Господніх, за безпеку Богонемовля і Богоматері

Коста Лоренцо. святе сімейство

Праведний Йосиф, Діва Марія і юнак, а після - юнак Ісус прожили разом близько двадцяти років. Ми не знаємо про ці роки майже нічого (крім одного епізоду, викладеного у євангеліста Луки - коли дванадцятирічний Ісус залишився в Храмі, а батьки втратили Його). Але з тих немночісленним згадками про Йосипа і Пресвятій Діві, які містяться в Євангелії, ми можемо зрозуміти, що члени святого сімейства ставилися один до одного з великою ніжністю, лагідністю і любов'ю.

Промотали в прискореному темпі дві тисячі років. Росія, рубіж XX-XXI століть. Після десятиліть нав'язуваного владою безбожництва безліч людей прийшло до храмів. Несподівано відчувши себе православними, чоловіки-неофіти часто намагаються показати, хто в домі господар. Хтось з інтересом перегортає «Домострой», вишукуючи інструкції по правильному биття дружини; хтось крокує важливо, в спокої чинному, а поруч йде «помічниця людини», навантажена продуктовими сумками; хтось стурбований тим, щоб заробляти на всю сім'ю, а православна дружина, на думку чоловіка-бороданя, повинна знати лише три К.

Є й інші сім'ї. Там локомотивом воцерковлення стає дружина. Вона пояснює чоловікові, яка у нього тепер повинна бути робота (найкраще - сторожем при храмі), що він буде їсти на обід (пісне масло великим постом ? Зовсім з глузду з'їхав!), А також (після ґрунтовних консультацій з духівником), коли і як дозволительно чоловікові торкатися до своєї дружини.

Деякі сім'ї воцерковлятися і долають кризу. Деякі сім'ї залишають Церкву - і теж долають кризу. Але багато сімей так і залишаються в тому стані, коли чоловік або дружина (не так важливо, хто саме) продовжують грати якусь правильну роль, вираховуються з правильних книжок.

Але як же все-таки - без іронії! - правильно? Адже глава сім'ї чоловік? Так, вірно. Але це не передбачає дріб'язкового деспотизму. Мудрий чоловік - перш за все стратег. Він не буде вникати в тактичні деталі - з цим прекрасно впорається дружина. Але важливі для всієї родини рішення - сфера його відповідальності. І цю відповідальність він не перекладатиме ні на кого. У повсякденному ж житті він цілком може покластися на дружину, і навіть підкорятися їй - бо все (або майже все) йде в тому руслі, яке він сам і проклав.

А дружина? Помічниця? Так звичайно. Але помічниця - НЕ рабиня. Сім'я, діти, будинок - це величезний простір для творчості, для докладання своїх талантів, про які жінка часом не підозрює. Якщо за чоловіком - як за кам'яною стіною, то на території всередині цієї стіни можна розвести приголомшливі сади!

Стара істина: не місце прикрашає людину, а людина місце. Чоловік не стає ідеальним чоловіком, зразковим батьком лише в силу свого положення. Дружина - не гола функція. Шлях до ідеалу християнської сім'ї - довгий і важкий. Але, на щастя, у нас є зразок: праведний Йосип, Діва Марія, юнак Ісус.

Побудова відносин в сім'ї

Його дружина має в утробі - але від кого?
Правильно?
Адже глава сім'ї чоловік?
А дружина?
Помічниця?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация