Православна Пасха в 2011 році

  1. Світле неділю був Ілля Каверзнев
  2. До утрені. Великдень. Н.К.Пімоненко
  3. Пасха.М.А.Мохов
  4. Воскресіння день, просвітимось торжеством!
  5. Діти, що катають великодні яйця. Н.А.Кошелев
  6. Христос воскрес із мертвих, Смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував.
  7. Великодній натюрморт.Велікая княгиня Ольга Олександрівна Романова.
  8. Великдень в Росії в 2011 році відзначається 24 квітня.
  9. Замовлення треб на Святій Землі

Світле неділю був Ілля Каверзнев

Е сть багато свят, які люблять зустрічати росіяни. Але одним з головних є весняний свято-Великдень. Це світлий і добрий свято несе з собою віру, надію і любов. В даний час Великдень займає дуже важливе місце в житті багатьох людей. Ми повертаємося до наших витоків, до віри і тому свято Пасхи для нас стає чимось більшим, ніж просто червоний день календаря. У 2011 році Великдень припадає на 24 квітня.

Ось як це було:
Як минула ж субота, вночі, на третій день після Своїх страждань і смерті, Господь Ісус Христос силою Свого Божества ожив, тобто воскрес із мертвих. Тіло Його, людське, перетворилося. Він вийшов з гробу, не відваливши каменя, не порушивши синедріонової друку, і невидимий для варти. З цієї миті воїни, самі не знаючи того, охороняли порожню труну.
Раптом зчинився землетрус; з небес зійшов Ангел Господній. Він, приступивши, відвалив камінь від дверей Гробу Господнього і сіл на ньому. Його ж постать була як блискавка, а шати його були білі, як сніг. Воїни, що стояли на варті біля труни, прийшли в трепет і стали, як мертві, а потім, прийшовши до тями від страху, розбіглися.
У цей день (перший день тижня), як тільки скінчився суботній спокій, вельми рано, на світанку, Марія Магдалина, Марія Яковова, Іоанна, Саломія та інші жінки, взявши приготоване запашне миро, пішли до гробу Ісуса Христа, щоб помазати тіло Його, так як вони не встигли цього зробити при похованні. (Жінок цих Церква іменує мироносицями). Вони ще не знали, що до гробу Христового приставлено сторожу і вхід в печеру запечатаний. Тому вони не сподівалися кого-небудь там зустріти і говорили між собою: «Хто відвалить нам каменя від могильних дверей?» Камінь же був дуже великий.

До утрені. Великдень. Н.К.Пімоненко


Марія Магдалина, випередивши інших жінок-мироносиць, перша прийшла до гробу. Ще не світало, було темно. Марія, побачивши, що камінь відвалений від труни, відразу ж побігла до Петра і Іоанна і говорить: «Забрали Господа з гробу, і не знаємо, де поклали Його». Почувши такі слова, Петро і Іоанн негайно побігли до гробу. Марія Магдалина пішла за ними.
У цей час підійшли до гробу інші жінки, які йшли з Марією Магдалиною. Вони побачили, що камінь відвалений від труни. І коли зупинилися, раптом побачили светозарного Ангела, який сидить на камені. Ангел, звертаючись до них, сказав: «Не бійтеся, бо знаю, що ви шукаєте Ісуса розп'ятого. Його немає тут; Він воскрес, як сказав ще будучи з вами. Підійдіть, подивіться на місце, де лежав Господь. А потім підіть швидше і скажіть Його учням, що Він воскрес із мертвих ».
Вони увійшли всередину труни (печери) і не знайшли тіла Господа Ісуса Христа. Але, поглянувши, побачили Ангела в білому одязі, що сидить праворуч від місця, де був покладений Господь; їх охопив жах.
Ангел же сказав їм: «Не лякайтесь. Ісуса шукаєте Назарянина розп'ятого. Він воскрес. Його немає тут. Ось місце, де Його поховали були. Але йдіть, скажіть учням Його та Петрові (який своїм зреченням відпав від числа учнів), що Він зустріне вас в Галілеї, там Його ви побачите, як Він сказав вам ».
Коли ж жінки стояли в подиві, раптом знову перед ними з'явилися два Ангела в блискучих одежах. Жінки в страху схилили обличчя свої до землі.
Ангели сказали їм: «Чого ви шукаєте Живого між мертвими? Нема Його тут, бо воскрес! Згадайте, як Він говорив вам, коли був ще в Галілеї, кажучи, що Синові Людському треба бути виданому до рук грішних людей, і розп'ятому бути, і воскреснути третього дня ».
Пасхальна служба починається опівночі з суботи на неділю; вся вона виконана духовної радості і тріумфу. Вся вона - урочистий гімн Світлого Христового Воскресіння, примиренню Бога і людини, перемозі життя над смертю.
Свято Великодня щороку відбувається в різні числа місяця і час його святкування «переходить» по своїй даті, але завжди припадає на недільний день. Усі свята, пов'язані календарно з Великоднем (а це Вербна Неділя, Великдень, Вознесіння і Трійця) теж міняють свою дату і називаються перехідними або рухомими. Інші двунадесяті свята (Різдво Христове, Хрещення, Стрітення та ін.) Мають постійну дату і називаються неперехідні або нерухомими.

Пасха.М.А.Мохов

Воскресіння день, просвітимось торжеством!


Перший і самий великий свято в новозавітній церкві, це святкування Великодня або Воскресіння Христового. 'Що таке Пасха?' - запитала молода жінка у ієромонаха. Він зупинився, пильно подивився на неї і задумався. А потім сказав: 'Це дуже важко пояснити. У мене є друг, йому за сімдесят. Так ось він недавно сказав, що рік за роком потроху став наближатися до розуміння того, що таке Пасха. Але дається це важко. '
Уражена такою відповіддю, жінка стояла і з подивом дивилася на батюшку. Весняний вітер розвівав його мантію, а погляд його був спрямований далеко-далеко. 'Вам найбільше в житті бажаю наблизитися до розуміння того, що таке Пасха,' - сказав він і пішов далі.
Великдень! Як же сталося це подія? У глибоке ранок третього дня по смерті Христової зчинився страшний землетрус, і Господь розірвав ворота пекла і Своїм божественним всемогутністю воскресив Своє людство і заклав нашому воскресінню. Зійшов з неба ангел і сповістив людям про воскресіння Господа. Його ж постать була, як блискавка, вбрання біла, як сніг. Відваливши камінь, він відкрив вільний доступ до гробу мироносиць і апостолам. Вранці рано, коли було ще темно, поспішали благочестиві жінки до гробу, щоб помазати миром тіло Спасителя. Одна з них, особливо любляча і вдячна, Марія Магдалина, перша приходить до печери і бачить: камінь узятий від труни. Пригнічена тяжкою думкою: де ж Господь, - вона спрямовується до апостолів Петра і Іоанна. 'Забрали Господа', - сказала їм. Ті пішли оглянути печеру і знайшли тільки одяг Його і не знали, що це означало. Інші ж мироносиці, що прийшли до гробу незабаром після Марії Магдалини і колишні раніше цих апостолів, входять до гробу і чують від ангела: 'Що ви шукайте живого між мертвими? Його тут немає, Він воскрес. Ось місце, де Його поховали були. Ідіть швидше, скажіть учням Його та Петрові: Він іде воскрес із мертвих, і ото випереджує вас в Галілеї; там Його побачите '(Мф.28,1-7). Через деякий час знову підійшла до гробу Магдалина і гірко заплакала. Ось світло якийсь промайнув в печері: вона бачить двох ангелів, в білому вбранні сидять: один у головах, а другий у ніг, де лежало тіло Ісуса. Вони сказали їй: 'Жінко Що плачеш? ' - 'Забрали Господа мого, і не знаю, де поклали Його!'. В цей час вона озирнулася назад і побачила Ісуса, але не впізнала Його і прийняла за садівника. Господь говорить їй: 'Жінко Що плачеш, кого шукаєш? ' Марія сказала: 'Пане! Якщо ти взяв Його, скажи мені: де поклав Його і я візьму Його '. - 'Марія!' - сказав їй воскреслий Христос. З цього слову Марія дізналася Пана, кинулася до ніг Його зі словом: 'Раввуні!'. - «Не торкайся до Мене, - сказав їй Господь, - а йди до братії Моїй і скажи їм: Я йду до Свого Отця й Отця вашого, і Бога Мого й Бога вашого. '
Така євангельська історія про Воскресіння Ісуса Христа.

Діти, що катають великодні яйця. Н.А.Кошелев

Великдень є день радості християнської.

Христос воскрес із мертвих, Смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував.


Для життя створені ми, і будемо жити в цих же самих наших тілах: будемо жити вічно. Яка радість і утїшеннв в цих словах для нас, смертних! Чого ж нам, після цього, боятися смерті? Наступність дня і ночі, щорічне оновлення природи навесні, - все це створено для того, щоб наочно і жваво уявити нам наше майбутнє воскресіння.
Великий піст, що передував Великодню, круто міняв спосіб життя міст і сіл. Протягом всієї першого тижня посту заборонялися всякі розваги, театральні вистави і музика. З громадських місць функціонували тільки лазні. 'Кругом, - згадує сучасник, - робилося тихіше, скромніше, навіть говорили і сміялися на вулицях не так голосно, і не було видно п'яних. А вдома за столом - капуста білокачанна з маслом, суп грибний ... і вже немає м'яса і в помині. Вранці за чаєм - цукор пісний різнокольоровими кубиками, родзинки, в кошику рум'яні з тіста жайворонки з чорними очима з коринки. І ще хлібні хрести. Це все віщувало розлуку з довгої, суворою зимою '. Переддень найсуворішою останнього тижня посту - Страсний, коли в повітрі вже відчувався весняне оновлення, - доводиться на Вербну неділю, свято Входу Господнього в Єрусалим. У православних храмах під час літургії відбувалося освячення гілочок верби - нагадування про пальмових гілках, якими встеляли шлях Спасителя в столицю Іудеї. У Москві на Червоній площі відкривався величезний ринок, прозваний 'Вербою'. Тут в кіосках і наметах продавали всяку всячину - глиняний посуд великодні іграшки, способу, паперові квіти і вербу. Нею, вишнево-пухнастою, з золотистими вербешкамі, сповнені були і сани підмосковних селян. Кожен прагнув придбати кілька гілочок, щоб удома покласти за образу до наступної 'Верби'. Площа була повна народу: одні щось купували, інші тільки гуляли і, що називається, витріщалися. У святковій юрбі - сміх, жарти, баляси. Високо в повітрі, над головами гуляють, літали великі зв'язки різнокольорових повітряних куль, їх охоче купували для дітей, а іноді заради забави відпускали під хмари. Красиве видовище злітають вгору куль привертало увагу, багато хто потім недораховувалися своїх гаманців, годинників та гаманців. Ближче до святкового дня починалися господарські клопоти. Магазини наповнювалися товарами, в незліченні лавки звозилися сотні свинячих окостів, битих індичок, гусей, курчат; в підвалах ледве встигали спорожняти винні бочки; в торгових оранжереях була тиснява від покупців, квітучі махрові бузку, гіацинти і конвалії дня за два до свята в достатку розносилися в кошиках по Москві, дратуючи увагу тих, у кого не вистачило грошей на такі покупки і підношення. Люди прибирали двори, шкребли і чистили будинок, ходили в баню, закуповували провізію, заготовляли пишні паски і сирні паски і, звичайно ж, фарбували яйця. Для фарбування яєць застосовували фуксин, лушпиння цибулі яскраві обрізки шовку. При цьому крашанки в різних місцевостях відрізнялися своєрідністю малюнка. На одній з етнографічних виставок минулого століття було представлено близько 800 розписних яєць з різних місць Росії! Фарбовані яйця в кошиках ставили зазвичай в їдальні на віконці і 'христосались' з усіма домочадцями і гостями, примовляючи: 'Нехай ваше життя буде кругла, як яєчко' (тобто без сучка і задирки). І навіть у вітринах магазинів, дітям на радість, з'явилися каруселі з яєчками і тихо кружляли, мелькаючи то червоним світлом, то зеленим, то білим атласним ... У вітринах ж булочних і пекарень красувалися паски. І таблички: 'Приймаються замовлення на паски і грецькі баби'. Але як ні хороший був паску від Філіппо-Мрікосова, до церкви несли освячувати тільки власного приготування, адже Москва - і дворянська, і купецька і реміснича - здавна любила не куплена і пригостити не куплена. Тому в свята для господинь наступала жнива - треба було спекти паски, приготувати паски з сиру, масла і сметани на всю сім'ю, яка часом складалася з двох десятків людей. А ще 'парадна' паска для гостей, паска для слуг, для бідних родичів. Та й 'священні' паску і паску треба було приготувати таких розмірів, щоб кожному домочадці вистачило по шматочку на кожен день протягом всієї Світлої седмиці, тобто великоднього тижня. Завдання не тільки кулінарна, а й математично складна! Крім 'священної' готувалося ще багато інших пасок 'для їжі' за різними рецептами: варені і неварені, сметанні і сирні, шоколадні і фісташкові. Не менш смачні були і паски, які теж робилися солідних розмірів. 'На пухових подушках, щоб не провалювалися, - згадує сучасник, - лежать величезні паски, прикриті рожевої кісейкой, остигають. Пахне від них солодким теплом запашним '. А як весело було ходити в пасхальну тиждень по гостям - 'паску вершкову пробували у дяка з усякими цукатами, потім у псаломщика паску їли ... у Домни Парфеновни сповнений стіл великодній ... У ній шоколадну паску пробували і фісташковий і бабу грецьку - ну загодувала ... '

Великодній натюрморт.Велікая княгиня Ольга Олександрівна Романова.

Пасхальне ранок починався з веселого передзвону церков - 'прокидаюся радісний, мене засліплює блиском, і в цьому блиску веселий дзвін ... відразу не можу зрозуміти, чому такий блиск і дзвін і раптом згадую: так це Великдень! Яскраве ранок - сонце і великодні дзвони! '. Калатали у Казанської, у Івана-Воїна, у Миколи в Пижах і далі по всій Москві. І всіх бажаючих дзвонити - Великдень славити - пускали в цей день на дзвіниці. Всюди влаштовувалися барвисті і галасливі видовища. У балаганах ставилися невигадливі історичні драми і комедії, кричали петрушки, на бульварах гриміли духові оркестри, злітали гойдалки, крутилися каруселі. У прикрашеному прапорами і гірляндами Манежі на відкритих підмостках виступали фокусники, акробати, куплетисти і хори піснярів. Іноді на пасхальному тижні в Манежі відкривалася чарівна квіткова виставка, про яку старожили із задоволенням згадували і через півстоліття. Колосальна внутрішня площа Манежу бувала вся в квітах, клумбах, декоративних рослинах і пахла тонкими різноманітними ароматами; а так як це бувало в ранню пору весни, коли на вулицях лежав ще брудний і мокрий сніг, що тане, то враження від цього незвичайного, величезного квітника було дуже радісним. Не обходилося і без традиційного катання на конях - в Росії дуже любили хизуватися породистими рисаками і всього охочіше робили це на святкових гуляннях. Чимало знаходилося і любителів верхової їзди, і в їх числі багаторічний 'господар' Москви - генерал-губернатор В.А. Долгоруков, супроводжуваний блискучою свитою. А на всьому протязі роз'їзду стояло безліч роззяв, милуватися красивим видовищем. І, звичайно ж, за старим російським звичаєм в ці пасхальні дні посилалися і розносилися дари бідним і незаможним, родичам і зовсім не знайомим людям в богадільні, сирітські притулки, лікарні і в'язниці. Чи не обділяють і жебраки мандрівники - адже в народі говорили, що "від Великодня до Вознесіння мандрує по землі Христос з апостолами, відчуваючи милосердя і доброту кожного '.

Великдень в Росії в 2011 році відзначається 24 квітня.

Dates for Easter Sunday,
2000-2020 Year Western Eastern 2000 April 23 April 30 2001 April 15 2002 March 31 May 5 2003 April 20 April 27 2004 April 11 2005 March 27 May 1 2006 April 16 April 23 2007 April 8 2008 March 23 April 27 2009 April 12 April 19 2010 April 4 2011 April 24 2012 April 8 April 15 2013 March 31 May 5 2014 April 20 2015 April 5 April 12 2016 March 27 May 1 2017 April 16 2018 April 1 April 8 2019 April 21 April 28 2020 April 12 April 19 Великодній день,
2000-2020 Рік Західна Східна 2000 Квітень 23 Квітень 30 2001 Квітень 15 2002 Березень 31 Май 5 2003 Квітень 20 Квітень 27 2004 Квітень 11 2005 Березень 27 Май 1 2006 Квітень 16 Квітень 23 2007 Квітень 8 2008 Березень 23 Апрель27 2009 Квітень 12 Квітень 19 2010 Квітень 4 2011 Квітень 24 2012 Квітень 8 Квітень 15 2013 Березень 31 Май 5 2014 Квітень 20 2015 Квітень 5 Квітень 12 2016 Березень 27 Май 1 2017 Квітень 16 2018 Квітень 1 Квітень 8 2019 Квітень 21 Квітень 28 2020 Квітень 12 Квітень 19

Замовлення треб на Святій Землі


Поминання на Божественній Літургії
водосвятний молебень
Молебень за здоров'я
Молитва за упокій
Молитва за здоров'я
Свічка за упокій
Свічка за здоров'я
Сорокоуст за упокій
Сорокоуст за здоров'я
панахида

Що таке Пасха?
Як же сталося це подія?
Інші ж мироносиці, що прийшли до гробу незабаром після Марії Магдалини і колишні раніше цих апостолів, входять до гробу і чують від ангела: 'Що ви шукайте живого між мертвими?
Вони сказали їй: 'Жінко Що плачеш?
Господь говорить їй: 'Жінко Що плачеш, кого шукаєш?
Чого ж нам, після цього, боятися смерті?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация