Преподобний Анатолій Оптинський, молодший

З юних років калузький хлопчик Олександр Потапов прагнув до духовного життя, але мати не відпускала його в монастир З юних років калузький хлопчик Олександр Потапов прагнув до духовного життя, але мати не відпускала його в монастир.

15 лютого 1885 року, незабаром після смерті матері, Олександр прийшов в Оптиної Пустинь . Згодом послушник Олександр став келейником у старця Амвросія.

Чернечий постриг відбувся 3 червня 1895 року.

Після кончини старця Йосипа і старця Варсонофія, старець Олександр разом зі старцем Нектарієм став продовжувачем Оптинского Старчества. Якщо до старця Нектарія прагнули потрапити братія і інтелігенція, то до старця Анатолію йшов простий люд зі своїми скорботами і хворобами.

"Завжди смиренний і ніколи не сумує" - в народі його ласкаво називали "утішником", а ще - "другим Серафимом" ... На благословення до старця, на соборування, на сповідь завжди приходило багато людей. Щоб не заважати братії, старець Анатолій з братського корпусу перейшов в притвор Володимирського храму.

Відкрита до пізнього вечора Володимирська церква завжди була переповнена людьми. Батюшка приймав усіх без обмеження часу, незважаючи на нескінченну втому, на болісні хвороби. Старець був завжди привітний, постійно ласкавий, серцевий, готовий завжди віддати себе тому, хто приходив до нього за допомогою.

Одного разу до старця Анатолію за духовною підтримкою прийшов потрапив у скрутне становище селянин, що залишився з сім'єю без даху над головою, маючи за душею лише 50 рублів грошей. Старець Анатолій вислухав нещасного, благословив його і втішив: "Не падай духом, через три тижні в свій будинок ввійдеш". З милості Божої, за молитвами старця так і сталося.

Старця багато було відкрито, передбачав він і гоніння на церкву.

Старець Анатолій писав одному з духовних чад: "Бійся Господа, син мій, бійся втратити уготований тобі вінець, стій в вірі і, якщо потрібно, терпи вигнання і інші скорботи, бо з тобою Господь".

Після закриття Оптиної до старця прийшли з обшуком, за обшуком послідував арешт. Хворого старця повезли до в'язниці, але по дорозі його стан погіршився, і він опинився в лікарні, його помилково прийняли за тифозного хворого, тут же обстригли волосся і бороду. Коли ж з'ясувалося, що діагноз не підтвердився, його відпустили.

Повернувся старець Анатолій в обитель змучений, але зі світлою посмішкою та з подякою Господу на устах.

29 липня 1922 року в монастир знову нагрянула комісія ГПУ. Почалися допити. Готували до арешту і вмираючого старця. Праведник попросив собі тільки відстрочки на добу, щоб приготуватися. Вночі йому стало зле. Покликали лікаря, але той не знайшов нічого, що загрожує життю. Під ранок келейник знайшов старця стоять на колінах. Увійшовши в келію через кілька хвилин, келейник, батько Варнава, зрозумів, що старець Анатолій тихо відійшов до Господа.

На ранок приїхала комісія. Вийшли з машини: "Старець готовий?" - "Так, готовий", - відповів батько Варнава. І впустив їх до келії.

Господь прийняв готового Свого раба в ніч на 30 липня / 12 серпня 1922 року Господь прийняв готового Свого раба в ніч на 30 липня / 12 серпня 1922 року.

Його поховали біля могилки старця Амвросія, на тому самому місці, де він довго стояв за два тижні до смерті, повторюючи: "А тут адже цілком можна покласти ще одного. Якраз місце для однієї могилки. Так, так, саме ... "

"Покладися на волю Господню, і Господь осоромить тебе ... Перед кончиною своєю будеш дякувати Бога не за радості і щастя, а за горе і страждання, і чим більше їх було в твоєму житті, тим легше будеш помирати, тим легше буде душа твоя підноситися до Бога "- так учив своїх чад старець Анатолій і життям своєї, і блаженної кончиною.

Поради преподобного Анатолія (молодшого)

- Гордість буває різна. Є гордість мирська - це мудрування, а є гордість духовна - це самолюбство ...

Наш учитель - смиренність. Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать, а благодать Божа - це все ... Там тобі і найбільша мудрість. Ось ти змирися і скажи собі: "Хоча я і піщинка земна, а й про мене дбає Господь, і так здійснюється з мене воля Божа". Ось якщо ти скажеш це не розумом тільки, а й серцем, і дійсно сміливо, як личить справжньому християнину, покласти на Господа, з твердим наміром покірливо підкорятися волі Божій, яка б вона не була, тоді розсіються перед тобою хмари, і вигляне сонечко і освітить тебе і зігріє, і пізнаєш ти справжню радість від Господа, і все здасться тобі ясним і прозорим, і перестанеш ти мучитися, і легко стане тобі на душі ...

Від того і важкою стала життя, що люди заплутали її своїм мудруванням, що замість того, щоб звертатися за допомогою до Бога, стали звертатися за допомогою до свого розуму та на нього покладатися ... Не бійся ні горя, ні страждань, ні будь-яких випробувань: все це відвідування Божі, тобі ж на користь ...

Ось ви запитуєте якнайшвидший шлях до смирення. Звичайно, перш за все, слід усвідомити себе слабосильній черв'яком, нічого не здатним зробити доброго без дару Духа Святого від Господа нашого Ісуса Христа, що подається по молитві нашій й ближніх наших і за Своїм милосердям ...

Живи просто, по совісті, пам'ятай завжди, що Господь бачить, а на інше не звертай уваги!

Пророцтво про долю Росії:

Буде шторм, і російський корабель буде розбитий. Так, це буде, але ж і на трісках і уламках люди рятуються. Не всі ж, не всі загинуть ... Бог не залишить вдається до Нього. Треба молитися, треба всім каятися і молитися палко ... І буде (після шторму) штиль ... явлено буде велике диво Боже, так. І все тріски і уламки волею Божою і силою Його зберуться і з'єднаються, і відтвориться корабель в своїй красі і піде своїм курсом, Богом призначеним. Так це і буде, явлене всім диво.

Преподобний Анатолій Оптинський, моли Бога за нас!

Джерело: С.Девятова. Православні старці XX століття.

Читайте також:

Вийшли з машини: "Старець готовий?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация