пристрасті | Як позбутися від пристрастей і похоті?

  1. Як боротися з пристрастями?
  2. Пристрасті викорінюються легко, поки вони "молоді"
  3. Як позбутися від пристрастей
  4. Краще героїчно загинути, ніж бути переможеним пристрастями
  5. Потрібно садити, щоб Бог же зростив

У цій статті Ви знайдете настанови старця Паїсія про пристрасті. Як позбутися від пристрастей, похоті і блуду? Відповіді - в діалогах з Святогорським старцем! У цій статті Ви знайдете настанови старця Паїсія про пристрасті

Паїсій Святогорець

Як боротися з пристрастями?

- Коли людина трудиться багато років і не відчуває ніякого прогресу, що це означає?

- Якщо ми не бачимо успіху в подвиг - значить у нас немає тверезіння або Бог не попускає нам йти далі, щоб ми не загордилися і не пошкодили собі.

- Геронде, мені здається, що я з кожним днем стаю все гірше і гірше, що ж зі мною буде?

- У духовному житті є три етапи. На першому етапі Бог дає людині цукерки і шоколад, тому що бачить слабкість душі і її потреба в втіхою. На другому -понемногу забирає Свою благодать у виховних цілях, щоб людина усвідомила, що без Божої допомоги він не може зробити навіть найменшого. Так в людині народжується смиренність і він відчуває необхідність у всьому вдаватися до Бога. Третій етап - це постійне рівне гарне духовний стан. Ти знаходишся між другим і третім етапами: трохи проходиш вперед, потім забуваєш свою неміч, Христос забирає благодать, ти залишаєшся ні з чим, знову починаєш відчувати свою неміч і приходиш в себе. Якби ти мені сказала, що чим далі просувається, тим краще стаєш, то це б мене налякало - значить в тобі сидить гордість . Але тепер, коли ти говориш, що сама собі здаєшся все гірше і гірше, то я радію, бо бачу, що в тебе все добре. Не бійся: чим далі людина просувається вперед, тим виразніше бачить свої недоліки і недосконалість, а це - прогрес.

- Геронде, може так бути, що Бог мене не чує, коли я прошу Його позбавити мене від пристрасті?

- Що наш Бог - Ваал? (См.3Цар.18,26) Бог чує нас і допомагає нам. Може, ти не відчуваєш Його допомоги? Але тоді винен в цьому не Бог, а ти сама, тому що своєю гордістю проганяєш Його допомогу.

Якщо немає небезпеки, що Його допомога стане приводом до звеличування, то неможливо, щоб Бог не допоміг. Благой Бог хоче, щоб ми позбулися пристрастей, але якщо в нас є гордість або схильність до гордості, то Він не допомагатиме, щоб ми не подумали, що перемогли їх своєю силою.

Тому, коли ми від усього серця просимо Бога допомогти нам позбутися від будь-якої пристрасті і не отримуємо допомоги, тоді відразу повинні зрозуміти, що за нашою пристрастю стоїть інша, більша пристрасть - гордість. Оскільки ми не бачимо гордості, то Бог допускає залишатися тієї пристрасті, яку бачимо, наприклад переїдання, марнослів'я, гніву і т. Д., Для нашого смирення. Коли ми через часті падінь зненавидимо свої пристрасті, пізнаємо свою неміч і змиримося, тоді отримаємо допомогу від Бога і почнемо сходинка за сходинкою підніматися вгору по духовним сходам.

Пристрасті викорінюються легко, поки вони "молоді"

- Геронде, бачу, що у мене багато пристрастей.

- Так, пристрастей в тобі багато, але і вік у тебе молодий, і мужність є, щоб попрацювати і очистити свій сад від колючок і насадити лілії, гіацинти, троянди, а потім дивитися на все це і радіти. Поки ти молода, пристрасті у тебе, наче молоді пагони, викорінилися легко. І бур'ян, і колючка поки не виросли, легко висмикуються з землі, але коли наберуть чинності і огрубеют, то вириваються з працею. І кропива, коли пускає перші листочки, м'яка на дотик, як і базилік. Можна її спокійно взяти в руки, тому що її пагони ще молоді. Тому постарайся викоренити в собі пристрасті, поки ти молода, якщо залишити їх рости далі, то потім душу будуть служити різні похоті, і вже буде важко їх позбутися.

Люди, які в молодості не викорінюють свої пристрасті, в старості дуже страждають, тому що їх пристрасті старіють разом з ними і переходять в важковиліковну звичку. З віком людина починає любити свої пристрасті, стає більш поблажливим до себе, воля слабшає, і боротися з пристрастями стає важче. В молодості людина енергійна і, якщо він направить цю енергію на викорінення пристрастей, досягне успіху.

Як позбутися від пристрастей

- Геронде, чому я постійно страждаю від смакоти?

- Тому що тут у тебе слабке місце. Диявол нападає на заставу, що слабший, інші - добре захищені - він не чіпає. "Якщо мені вдасться захопити цю заставу, - каже він, - то потім одну за однією візьму і інші". Тому слабке місце потрібно добре зміцнювати.

- Бачачи свої пристрасті, я абсолютно гублюся.

- Чи не втрачайся і не бійтеся. Сміливо одну за одною перемагай свої пристрасті, починаючи з найголовнішою. Корисно спочатку особливо не міркувати, а брати і винищувати найгрубіші, найбільш помітні. І коли почнуть засихати товсті коріння головних пристрастей, то разом з ними стануть засихати і більш тонкі корінці. Отже, викорінюючи велику пристрасть, разом з нею ти викорінювати і інші, поменше

- Чому, Геронде, хоча я постійно вирішую почати серйозну боротьбу з пристрастями, але так нічого і не роблю?

- Навіщо ти берешся за все відразу? Пристрасті, як і чесноти, складають єдиний ланцюг. Одна пристрасть слідує за іншою, і одна чеснота з'єднана з іншого чеснотою, як вагони в складі. Якщо ти станеш якийсь час боротися з однією пристрастю і плекати в душі протилежну цієї пристрасті чеснота, то в кінці кінців досягнеш успіху. І разом з переможеної пристрастю позбудешся і від інших пристрастей, і в тебе розвинуться протилежні їм чесноти. Скажімо, ти заздриш. Якщо ти будеш боротися проти заздрості, обробляти в собі любов, доброту, то, перемігши заздрість, одночасно звільнишся від гніву, осуду, злоби, смутку.

- Геронде, а пристрасті або погані звички краще відсікати відразу або позбавлятися від них поступово?

- Краще, якщо можеш, відсікти їх відразу - інакше вони будуть рости. Тут чекати не треба. Коли людина переходить струмок, особливо взимку, то намагається перебігти на інший берег якомога швидше, щоб не замерзнути. Якщо перебіжить швидко, то замерзнути не встигне. Коні, коли їх прив'язують, одним різким рухом обривають вузду, так і при спробі - обривати вуздечку треба різко.

- Геронде, авва Ісаак Сирин каже "Безпристрасність не в тому полягає, щоб не відчувати пристрастей, але в тому, щоб не приймати їх в себе". Може безпристрасна людина бентежитися пристрастями?

- Може, але що б диявол йому не підкидав, все це згорає в божественному вогні, який в подвижника запалав. Диявол не припиняє спокушати людини, але, якщо людина не приймає ворожих навіювань, тоді серце його очищається і в ньому поселяється Христос. Його серце перетворюється в піч, в "купину неопальную" (Див. Вих. 3,2-3), і що б потім не потрапило в серце - все згорає.

Краще героїчно загинути, ніж бути переможеним пристрастями

- Геронде, чи може тільки одна подяка Богу спонукати нас на боротьбу з пристрастями?

- Однією подяки до Бога недостатньо, необхідно ще благе, визнання власної гріховності і старанний подвиг.

- Пам'ять смертна допомагає внутрішньому роблення?

- Так, дуже допомагає. Якщо ми маємо смертну пам'ять з надією на Бога, то пізнаємо суєтність цього світу і отримаємо духовну допомогу. Тому потрібно приводити на розум Суд Божий і не забувати, що ми маємо дати відповідь в своїх нерозкаяних гріхах. "Що я роблю? Чому живу так недбайливо? Якщо я зараз помру, то що зі мною буде? Хіба я уклав договір зі смертю? Адже вмирають і великі і малі ". Якщо я буду думати про те, що Бог незабаром може мене закликати до Себе, то грішити не буду.

Щоб пристрасті померли, ми повинні думати про смерть, про майбутнє Суді і показати старанність до Христа, Який багато постраждав, щоб нас відкупити. Боротьба з пристрастями - це постійне солодке мучеництво за дотримання заповідей заради любові Христової. Краще героїчно загинути, ніж бути переможеним пристрастями і образити Христа

- Геронде, мені важко боротися.

- Занозу і то боляче з пальця витягувати, а висмикувати з себе пристрасть набагато болючіше! Знай ще, що коли людина намагається відсікти якусь пристрасть, то спокуса ставить на шляху його перешкоди, і людина страждає, як страждає біснуватий, коли його вичитують, тому що в цей момент йде боротьба з дияволом. Але потім біснуватий звільняється.

Очищення себе не відбувається автоматично, без праці, натисканням кнопки. Пристрасті відсікаються не відразу, як стовбур дерева не перепилювати одним рухом Пилою працюють довго, поки не пропілену весь стовбур наскрізь. Але і на цьому робота не закінчується. Щоб колода стало меблями, скільки потрібно праці! Спочатку потрібно колода розпиляти на дошки, потім їх буде довго обробляти майстер, роблячи з них потрібну меблі.

- А якщо я не розумію, що ця праця необхідний?

- Тоді залишишся пнем і тебе кинуть у вогонь.

Потрібно садити, щоб Бог же зростив

- Геронде, кожен день я говорю: "З завтрашнього дня почну молитися і виправлятися", але все залишається як і раніше.

- поставляється попереду Бога, говори так: "Силою Божою я буду намагатися виправитися", тоді Бог допоможе. Те, що ти хочеш виправитися, означає, що приймаєш допомогу. Просиш у Бога допомоги - і Він споглядає на тебе. Робиш те невелике, що можеш зробити, і так йдеш вперед. Хто з людей, бачачи, як маленька дитина своїми ручками намагається зрушити з місця великий камінь, що не підбіжить до нього, щоб допомогти? Так і Бог, бачачи твоє невелике зусилля, допоможе тобі перемогти.

Деякі, хоча самі не докладають жодних зусиль до виправлення, кажуть. "Христе мій, в мені є такі-то пристрасті. Ти можеш мене від них позбавити. Визволи мене від них! "Як тут Бог зможе допомогти? Щоб Бог допоміг, потрібно, щоб сама людина постарався. Є деякі речі, які повинен зробити сам чоловік, щоб потім Бог послав Свою допомогу. Не буває так, щоб людина отримала допомогу, якщо він сам не бажає собі допомогти.

Іноді ми намагаємося здобути благодать і дари Божий якимось магічним способом Думаємо, що без боротьби придбаємо якусь чесноту і навіть станемо святими. Але, щоб Бог щось дав, ми повинні поусердствовать. Як Бог нам може щось дати без нашої праці? У тропарі як: сказано? "Пустелі безплідне обробив єси" (З тропаря преподобному, ін тропар, глас 8-й). Бог дає дощ, розм'якшує землю, але ми повинні "обробляти" своє поле. Земля готова, але потрібно пустити леміш по полю і його засіяти. І тоді що посіємо - те й пожнемо Якщо не орати, то як сіяти? А якщо не посіємо, те що будемо тиснути?

Тому не треба питати, що Бог може зробити, але треба себе питати, що я можу зробити. У банку у Христа відсотки дуже високі. Але якщо у нас немає рахунку в цьому банку, то як нам отримати звідти гроші?

Друкується за виданням: Старець Паїсій Святогорець.
Пристрасті і чесноти. М., Свята гора ", 2008

Як боротися з пристрастями?
Як позбутися від пристрастей, похоті і блуду?
Коли людина трудиться багато років і не відчуває ніякого прогресу, що це означає?
Геронде, мені здається, що я з кожним днем стаю все гірше і гірше, що ж зі мною буде?
Геронде, може так бути, що Бог мене не чує, коли я прошу Його позбавити мене від пристрасті?
Що наш Бог - Ваал?
Може, ти не відчуваєш Його допомоги?
Навіщо ти берешся за все відразу?
Геронде, а пристрасті або погані звички краще відсікати відразу або позбавлятися від них поступово?
Може безпристрасна людина бентежитися пристрастями?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация