Про серце людському (+ Аудіо)

Рубрика Правміра - «Читання на кожен день посту» - це проповіді, слова і глави з книг кращих мислителів, богословів і проповідників. Аудіобесід на 10-20 хвилин, супроводжувані текстом - можна встигнути прослухати навіть побіжно. Ми відбираємо короткі і глибокі фрагменти, щоб у кожного була можливість хоча б 10 хвилин в день подумати про головне.

https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2014/12/09-6-o-serdce-chelovecheskom.mp3

Бог дарував людині безсмертну, розумну душу, і перебуває вона в нашому тілі в серце.

Духовний досвід святих отців свідчить, що саме серце, а не розум відчуває присутність Божу.

Зі Святого Письма ми дізнаємося, що серце є орган наших бажань, джерело волі і добрих (або злих) намірів наших. З текстів Святого Письма видно, що саме бажаннями і прагненнями серця визначається поведінка людини і вибір нею життєвого шляху.

Саме серце, а не розум (як намагаються довести психологи) мислить, міркує, пізнає.

І новітні дослідження науки дають нам право вважати серце не тільки органом кровообігу, але і органом почуттів.

Святе Письмо говорить нам про серце набагато більше, ніж наука. Про серце мова мало не на кожній сторінці Біблії, і йому надається значення не тільки центрального органу чуття, але і найважливішого органу пізнання, органу думки і сприйняття духовного впливу.

І найголовніше - серце, за Святим Письмом, є орган спілкування людини з Богом, а, отже, воно є орган вищого пізнання. Саме серце має здатність відчувати Бога. Майже у всіх людей є здатність інша, ніж пізнання п'ятьма почуттями. І чим вище духовність людини, тим яскравіше виражена ця здатність вищого пізнання.

"Було в серці моєму як би палаючий вогонь" (Єр. 20, 9).

Звідки цей вогонь? Вам відповідає преподобний Єфрем Сирин: "Недоступний для всякого розуму входить в серце і живе в ньому. Земля не виносить стопи Його, а чисте серце носить Його в собі ".

І можна сюди додати ще: "Споглядає Його без очей за словом Христовим -" Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога ".

Святий архієпископ Лука (Войно-Ясенецький) вважає серце органом почуття і вищого пізнання. Він пише: "В серці є безліч струн і навіть найтонших, чуйно вловлюють все добре і істинне, що звучать протестом проти злого і нещирого".

Саме серце його найтоншими струнами має спілкування з Самим Богом в молитвах і одкровеннях, і через наше багатострунний серце каже нам тихий голос совісті.

Серце - є корінь життя (святитель Феофан Затворник), воно збуджує до діяльності інші сили. Здавалося б, слід було віддати повну владу йому над управлінням життям (як це і буває у багатьох), але пристрасті часто захоплюють серце в непотрібному напрямку, і тому тільки люди, що очистилися від пристрастей, можуть дати волю цілком своєму серцю.

У серці ж і корінь гріха.

"Від серця виходять помисли злі ..." (Мф. 15, 19). Для серця, опоганеного гріхами, тяжка думка про Бога. Пошкоджене гріхом серце не піде туди, де говорять про Бога. Воно не любить Бога, а боїться Його. Таке серце намагається затьмарити і затьмарити очі розуму, посилюється заглушити голос совісті, голосно говорить про Бога, і нерідко встигає в цьому і доводить людину до божевілля: "Сказав безумний у серці своїм: несть Бог" (Пс. 13, 1).

Серце - центр фізичного життя людини, і по зв'язку душевної діяльності з фізичної воно ж, як об'єднання душевних здібностей, є центр свідомої душевної діяльності. У ньому формується особистість людини, і, коли душевне життя людини склалася, тоді серце робиться регулятором добра і зла.

Серце розносить кров по організму, даючи йому здоров'я або хвороба, воно ж в душевного життя є провідником сил добра чи зла. У схованках серця складається добро людини або порок.

Преподобний Макарій Великий говорить: "Серце править усім, і, коли благодать займе всі відділення серця, панує над всіма помислами душевними ... там убо має дивитися, чи написана благодать закону духу".

Всі люди, що живуть глибокої духовної життям, з власного досвіду говорять про те, що при доброму і благодатному влаштувало душі відчувається в серці тиха радість, глибокий спокій і теплота ... завжди зростаючі при неухильної і полум'яній молитві і після добрих справ. І навпаки, вплив на серце духа злоби народжує в ньому неясну тривогу, якесь печіння і холод, несвідоме занепокоєння.

"Як це не сумнівно для невіруючих, ми стверджуємо, - говорить святий архієпископ Лука (Войно-Ясенецький), - що серце може сприймати цілком певні навіювання, прямо-таки дієслова Божі. І це не тільки доля святих ". "І я, - продовжує Владика Лука, - подібно до багатьох, не раз відчував це з величезною силою і глибоким душевним хвилюванням. Читаючи або слухаючи Святе Письмо, я раптом одержував приголомшливі відчуття, що ці слова Божі звернені безпосередньо до мене ... "

Серце не тільки сприймає вплив Духа Божого, але, як центр нашого духовного життя, вдосконалюється і направляється до богопізнання (В притчі про сіяча Сам Господь говорить, що насіння слова Божого сіється в серце людське).

фото: nnm.me

Серцем здійснюється вища функція духу людського - віра в Бога і любов до Нього. Серце є осереддя любові. "Добра людина з доброго скарбу серця свого виносить добре" (Лк. 6, 45). В серці нашому виростають чесноти: смиренність, лагідність, милосердя, терпіння; воно вмістилище віри. Чисте серце - це наше багатство, це наша слава. Тому воно і є місцем перебування нашої душі.

Тому і просимо ми: "Серце чисте утвори в мені, Боже, і духа праведного віднови в нутрі моєму" (Пс. 50, 12). Чисте серце - Храм Божий, і Дух Божий живе в ньому (1 Кор. 3, 16).

Як вже було сказано, що серце, а не розум - мислить, міркує і пізнає. І преподобний Ісаак Сирін вчив, що "розум є одне з душевних почуттів, а серце обіймає в собі і тримає у своїй владі внутрішні почуття. Воно є корінь ".

Серце має здатність сама отримувати з духовного світу відчуття вищого порядку і передавати їх уму (в мозок). Ми знаємо, що людина часто інтуїтивно відчуває багато з того, що незрозуміло нашим розумом. А інтуїція і є пізнання сутності речей не розумом, а серцем. Серцем людина відчуває все, як прекрасне і приємне, так і неприємне.

Серцем же відчуває і Бога - вищу красу. Любов в серці людини починається від знань розуму про Бога ... Коли серце полюбить Бога, воно починає прагнути до Нього, і в людині все більш і більш збільшується і затверджується ведення про Бога. Але для пізнання глибин Божих - необхідно серце чисте, наскільки це можливо людині, як створеному суті.

фото: vostrezova-art.livejournal.com

Серце, любляче Бога, зміцнює волю людини, втішає його на тяжкому шляху, спонукає людину до виконання морального обов'язку, роблення добра ближнім і навіть ворогам. Адже тільки любов здатна на дивовижні подвиги самопожертви.

Як бачимо, саме бажаннями і прагненнями нашого серця визначається наше поведінку в житті, вибір життєвого шляху.

Однак не одні добрі думки, прагнення і побажання народжуються і проникають в наше серце. Там часто виникають і протилежні почуття. Але про це розмова буде потім.

Святий праведний Іоанн Кронштадтський каже: "... ти знаєш, як серце швидко, далеко і ясно бачить (особливо предмети світу духовного), зауваж це у всіх знаннях, особливо в духовних, де вельми багато усвояется тільки вірою (баченням серця). Серце - око істоти людського; ніж воно чистіше, тим швидше, далі і ясніше бачить.

У святих Божих це око душевне доведено ще за життя до можливої ​​для людини чистоти, а по смерті їх, коли вони з'єдналися з Богом, - воно благодаттю Бога стало ще світліше і ширше в межах свого зору. Тому-то святі Божі бачать вельми ясно, широко і далеко; бачать наші духовні потреби ... "

Глава "Про серце людському" з книги "Роздуми про безсмертну душу"

аудіофайли надані "Бібліотекою Переказ"

Звідки цей вогонь?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация