«Про внесення змін до Кримінального кодексу Російської Федерації і Кримінально-процесуальний кодекс Російської Федерації в частині встановлення додаткових заходів протидії тероризму і забезпечення громадської безпеки» № 375-ФЗ від 06.07.2016

Федеральний закон

Федеральний закон спрямований на посилення кримінальної відповідальності за злочини терористичної спрямованості.

Розширено перелік злочинів, відповідальність за які настає з 14 років. Це, зокрема, проходження навчання з метою здійснення терористичної діяльності, участь в терористичному співтоваристві, участь в діяльності терористичної організації, участь в незаконному збройному формуванні, викрадення судна повітряного або водного транспорту або залізничного рухомого складу і ряд інших.

Кримінальний кодекс (КК) РФ доповнено статтею 205-6 «Неповідомлення про злочин». Кримінальна відповідальність встановлюється за неповідомлення в уповноважені органи влади про злочин або про особу (осіб), яке по достовірно відомим відомостями готує, здійснює або вчинила хоча б один із злочинів терористичної спрямованості. Це діяння карається «штрафом в розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період до шести місяців, або примусовими роботами на строк до одного року, або позбавленням волі на той самий строк». Кримінальної відповідальності не підлягає особа, яка не повідомило про підготовку або здійснення злочину його близьким родичем або чоловіком.

Також КК РФ доповнено статтею 361 «Акт міжнародного тероризму». За вчинення за межами Росії вибуху, підпалу або інших дій, що піддають небезпеці життя, здоров'я, свободу або недоторканість громадян РФ, з метою порушення мирного співіснування держав і народів або спрямованих проти інтересів РФ карається позбавленням волі на строк від 10 до 20 років або довічним позбавленням волі.

Законом передбачена можливість за рішенням суду проводити огляд і виїмку електронних повідомлень, переданих по мережах електрозв'язку, при наявності достатніх підстав вважати, що вони можуть містити інформацію, яка має значення для кримінальної справи.

У Кримінально-процесуальний кодекс РФ внесені зміни, які уточнюють підсудність кримінальних справ судам загальної юрисдикції і окружним військовим судам, а також порядок проведення окремих процесуальних дій за межами території Російської Федерації.

Федеральний закон вступив в чинності 20 липня 2016 року.

Завантажити текст документа
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация