Про причастя на Великдень

«Наша Пасха - Христос, у жертву принесений за нас» (1 Кор «Наша Пасха - Христос, у жертву принесений за нас» (1 Кор. 5: 7), - говорить апостол Павло. І всі християни всесвіту в цей день збираються воєдино, щоб прославити Воскреслого Господа, чекаючи Його повернення. І видимим знаменням цієї єдності у Христі є загальне Причастя всієї Церкви від Чаші Господа.

Ще в Старому Завіті Бог дав заповідь про цю страшну ніч: «це ніч сторожі для Господа з роду в рід» (Вих. 12:42). І ввесь Ізраїль повинні були зібратися в будинках і скуштувати від пасхальне ягня, а хто не скуштує, буде винищена душа та народу свого. - Ангел грабіжник погубить його (Числ. 9:13). Так само і зараз, велике бдіння Великодньої ночі повинно супроводжуватися споживанням Пасхального Агнця - Тіла і Крові Христа. Початок цьому поклав Сам Господь, який відкрив Себе апостолам в ламанні Хліба (Лк. 24). Не випадково, що всі зустрічі Воскреслого Христа з учнями супроводжувалися таємничими трапезами. Так Він дав їм відчути ту радість, яка приготовлена ​​нам в Царстві Небесному Батькові. І святі апостоли встановили святкувати святу Пасху найсвятішим Причастям. Уже в Троаді апостол Павло за звичаєм здійснював нічну літургію в день недільний (Діян. 20: 7). Всі стародавні вчителі Церкви, згадуючи святкування Великодня, в першу чергу говорили про пасхальному причастя. Так, Златоуст взагалі ототожнював Великдень і причастя. Для нього (і для всього церковного зборів) Великдень відбувається тоді, коли людина причащається. А «оголошений ніколи не робить Пасхи, хоча і постить щорічно, тому що він не бере участі в хлібну Євхаристії» (Проти іудеїв. 3: 5).

Але коли багато хто став віддалятися від Христового Духа і стали ухилятися від причастя на Світлій Седмиці, то батьки Трульського Собору (т. Н. Пято-Шостого Собору) 66 правилом засвідчили початкове переказ: «від святого дня Воскресіння Христа Бога нашого до тижні нової, у всю седмицю вірні повинні у святих церквах безперестанно вправлятися в псалмах і співах і піснях духовних, радіючи і тріумфуючи в Христі, і читання Божественних Писань слухаючи, і святими таємницями насолоджуючись. Бо таким чином з Христом купно воскреснемо і вознісся. Того ради аж ніяк в звістили дні та не буває кінське ристаниях, або інше народне видовище ».

Собор 927 року (т. Н. Томос єднання) навіть троебрачним дозволяє на Великдень причащатися св. Таїн.

Це ж устремління до великоднього з'єднанню з Господом простежується і в нашому богослужінні. Адже, за словами Златоуста, «ми постимо не для паски і не для хреста, але заради своїх гріхів, тому що маємо намір приступити до таємниць» (Проти іудеїв. 3: 4).

Вся свята Чотиридесятниця готує нас до зустрічі з Богом у Великодню ніч. Не випадково ще перед початком Посту Церква співає: «зведений до покаяння, і почуття очистимо, до німже лайка, вхід поста творяще: Надія благодаті серце ізвествующе, що не Брашна, в них же НЕ пользовашася ходівшіі. І знести нами Агнець Божий, у священній і світлоносний ночі Воскресіння, нас заради наведене заколення, учнем долучених в вечір таїнства, і темряву розоряє незнання світлом його воскресіння »(стихира на стиховні, м'ясопусного тижня ввечері).

Під час посту ми очищуємося від свого гріха, вчимося жити за заповідями. Але яка ж у поста мета? Мета ця - в участі в бенкеті Царства. На Великодньому каноні св. Іоанн Дамаскін закликає нас: «Прийдіть Пиття п'ємо нове, не від каменя неплідні чудодеемое, але нетління джерело, з труни дощити Христа», «прийдіть різки нового Винограду в навмисному дні Воскресіння Божественного Веселощів Царства Христового прилучимося, оспівуючи Його як Бога на віки».

В кінці світлоносний пасхальної заутрені ми чуємо слова Златоуста: «Трапеза виконана, насолодитися вси. Телець вгодований - ніхто ж і вийде Алчан: вси насолодитися бенкету віри, вси прийміть багатство благості ». І щоб ми не думали, ніби Великдень полягає в розговіння, наш Статут попереджає: «Пасха - це Сам Христос і Агнець, який взяв гріхи світу, на вівтарі в безкровної жертви, в пречистих таємниці, Чесного Тіла і Животворящої Крові Своєї ієрея Богові й Отцеві принесений, і тому причащаються справжню їдять Великдень ». Не випадково, що і причетний до Великодня звучить так: «Тіло Христове прийміть, джерела безсмертнаго вкусіте". Безпосередньо перед винесенням св. Дарів Церква закликає всіх насолодитися Божественних Таїн.

І недавні святі продовжували підтверджувати це розуміння найбільшого Свята. Преп. Никодим Святогорець говорить: «Ті, хто хоча і постять перед Великоднем, але на Великдень не причащаються, такі люди Великдень не святкують ... тому що ці люди не мають в собі причини і приводу свята, яким є найсолодший Ісус Христос, і не мають тієї духовної радості, яка народжується від Божественного Прилучення. Спокушаються ті, які вважають, що Великдень і свята складаються в багатих трапезах, в багатьох свічках, пахучий фіміам, срібних і золотих прикрасах, якими вони прибирають церкви. Бо цього Бог від нас не вимагає, тому що це не першорядне і не головне »(Книга про корисні для душі про невпинний причастя святих Христових Таїн. Сс. 54-55).

Не випадково ті, хто ухиляється від святого Причастя на Великдень і на світлу Седмицю, відчуває занепад духовних сил. На них часто нападає смуток і розслаблення. Саме про це попереджав нас Господь, кажучи: «дивіться ж на себе, щоб ваші серця не обтяжувалися смакотою та п'янством, і життєвими клопотами, і щоб день той не прийшов несподівано. Бо він, як мережа, знайде раптово на всіх, хто живе по обличчю земному »(Лк. 21: 34-35).

Але, на жаль, останнім часом не тільки деякі недбайливі парафіяни ухиляються від Причастя на св. Великдень через свого обжерливості, а й деякі священики стали вводити новизну, забороняючи побожним християнам виконати волю Христа. Вони говорять:

- Був пост, і ви могли причаститися. Так навіщо ж причащатися на Великдень?

Заперечення це абсолютно нікчемною. Адже св. Причастя - це не знак печалі, а предначінаніе майбутнього Царства. Не випадково в Літургії св. Василя Великого говориться, що коли ми споживаємо Причастя, то ми смерть Господню сповіщаємо, і воскресіння Його сповідуємо. Так, і якщо б Пасха була несумісна з Євхаристією, то навіщо ж тоді і здійснювати Літургію в церквах? Невже сучасні батьки мудрішими Вселенської Церкви? Я вже не кажу, що при хіротонії все ми даємо присягу дотримуватися священними канонами. А Вселенський Собор вимагає причастя на Великдень і на Світлій Седмиці. Спеціально відкидаючи цей аргумент, свят. Іоанн Златоуст говорить: «Непостящійся і приступає з чистою совістю, здійснює паску, сьогодні чи, завтра чи, або взагалі всякий раз, коли бере участь в залученні. Бо гідне причащання залежить не від спостереження часу, але від чистої совісті »(Проти іудеїв. 3: 5).

Інші кажуть, що раз причащання відбувається на відпущення гріхів, то йому і не місце в пасхальну ніч.

На це відповімо словами Господа, якщо осла і вола витягують з ями в суботу, то не належить і звільнити людину від вантажу гріха на Великдень. І Давня Великдень, і нині діючі канони вказують, що найкращим часом для прощення гріхів в таїнстві Хрещення є Пасхальна ніч. Так, не місце для сповіді в цей час. Але ж уже пройшов пост. Люди були в жалобі свої беззаконня, отримали відпущення гріхів на сповіді в страсний Середа. Так на якій підставі ми можемо не допустити їх до святий Чаші в день Воскресіння? Я вже й не кажу, що Причастя відбувається не тільки на відпущення гріхів, але і в життя вічне. А коли краще зробити людину причасником вічного життя як не в день Пасхи? Звичайно, якщо людина перебуває в нерозкаяним смертному гріху, то дорога до Чаші йому закрита його беззаконням. Але якщо цього немає, то людина повинна вдаватися до Христа.

Деякі говорять:

- Ось ви причастіться на Великдень, а потім підете їсти м'ясо. Так не можна.

Ця думка прямо засуджується 2 каноном Гангрського собору. Той, хто вважає м'ясо за огидну чи то робить людину нездатною причащатися, підпав під вплив духів звабників, про які пророкував апостол Павло (1 Тим. 4: 3). Він відлучається від святої Церкви. Треба пам'ятати, що на самій Таємної Вечері Христос з апостолами куштували м'ясо ягняти, і це не завадило їм причаститися. Так, не можна об'їдатися на розговіння, не можна грішити обжерливістю. Але з цього не випливає, що не належить причащатися. Скоріше навпаки. З поваги до святині треба бути помірним, і так ми збережемо і чистоту душі, і здоров'я шлунка.

Подібним чином деякі священики говорять:

- Ви об'їстеся і нап'ється, а потім вас може знудити, і так ви Занечистіть св. Дієприкметник. Тому краще не причащатися.

Але ця логіка насправді оголошує гріх неминучістю. Виходить, що нам пропонують проміняти Христа Спасителя на беззаконня, якого свідомо неможливо уникнути. І до цього нас нібито підштовхує свято. Але якщо це так, то, може бути, варто взагалі скасувати свято? Що це за святий день, в який ми віддаляємося від Бога і неминуче творимо гріх? Очевидно, що Бог не для обжерливості і пияцтва встановив Великдень, так навіщо ж робити в цей день гидоту й ще на цій підставі не причащалися? Думаю, що набагато мудріше буде причаститися святих Дарів і після з помірністю розговітися, скуштувати трохи вина і потім не мучитися ні тілом, ні душею.

- Великдень - час радості, і тому причащатися не можна.

Ми вже наводили слова преп. Никодима, який каже, що справжня радість Пасхи полягає саме в євхаристійному з'єднанні з Христом. Також і Златоуст говорить, що непрічащающійся не святкує Пасхи. Насправді прилучення особливо доречно на Великдень у зв'язку з тим, що в згоді з Літургією, здійснюючи євхаристійну Жертву, ми воскресіння Христове сповідуємо і бачимо образ Його повстання з мертвих (Євхаристійний канон і молитва після споживання). Але найголовніше, що Сам Христос обіцяв дати радість Своїм учням, тоді Він Сам повернеться з глибин смерті, а від цієї радості сучасні духівники усувають християн.

Так якщо і подумати, то чому буде на Великдень радіти непрічащающійся - молитвам, але вони говорять нам про богоспілкуванні, а від нього він відмовився, Літургії - але вона служиться заради причасників, співу - але істинним Великодніх Співцем є Христос (Євр. 2:12 )? Якщо мета богослужіння втрачена, то від найбільшого свята залишається тільки «радість» служіння чреву. Як би нам не накликати на себе гіркі слова апостола Павла: «вони - вороги Хреста Христового, їх кінець - погибіль їх бог - черево, і слава їх - у соромі; Вони думають тільки про земне »(Флп. 3: 18-19).

Ще одним запереченням проти пасхального Причастя є твердження, що перед святом така суєта, що фактично неможливо нормально підготуватися до св. Причастя. Але це знову спроба виправдати порушення заповіді «благими цілями». Господь сказав однієї такої метушаться жінці: «Марто, Марто Марто Ти печёшься й журишся про багато чого, а одне необхідно. Марія ж благу частину обрала, що не відніметься від неї »(Мф. 10:40). Звичайно, в першу чергу це відноситься до Великодня. Не випадково на Літургії Великої Суботи співаються слова: «Нехай мовчить всяка тварюка людська, і нехай стоїть зі страхом і трепетом, і ніщо ж земне в собі так думає». Це і є правильне духовне улаштування перед святом, яке тільки і робить нашу душу здатної прийняти благодать. На Русі всі приготування до Великодня закінчували до Великого Четвірку, а потім перебували в храмі. І це дуже правильно. А нинішня практика всю підготовку і прибирання переносити на Велику Суботу дійсно душевредним. Вона позбавляє нас можливості відчути служби страстей Господніх, і часто храми наші стоять напівпорожніми на найгарнішою пасхальної вечірньо (Літургії Великої Суботи), а християни і християнки в цей вихідний день замість поклоніння померлим Господу переводять себе на кухнях. Потім же в пасхальну ніч замість того, щоб радіти, вони клюють носом. Треба не відмовлятися від пасхального причастя, а просто змінити графік прибирання і готування. - Все закінчити до вечора Великої Середовища, благо майже у всіх є холодильники, і зайнятися в рятівне на третій день своєї душею.

І, нарешті, стверджують, що в пасхальну ніч дуже багато сторонніх, які не готові до прилучення, а сповідати їх колись.

Так це так. Але чим завинили постійні парафіяни, що через маловіри їх позбавляють з'єднання з Творцем? Треба не відмовляти в Причасті всім, а просто уважно дивитися за долучається і неготових відстороняти. Інакше в великих парафіях причастити не можна буде нікого. Адже завжди знаходяться ті, хто через незнання рвуться «заодно і причаститися».

Але звідки ж взялася ця практика, яка суперечить і Писанню, і св. канонам, і вчення святих? Адже багато, невігласи вважають її мало не частиною священного Передання. Нам відомі молоді пастирі, які говорять, нібито Церква забороняє причащатися на Великдень! Походження її таїться в темних роках гонінь на християн в СРСР. Якщо в сталінські часи Церква хотіли фізично знищити, то пізніше, в хрущовські гоніння, богоборці вирішили її розкласти зсередини. Було прийнято ряд закритих постанов ЦК КПРС про ослаблення впливу Церкви. Зокрема, пропонувалося заборонити причастя на Великдень. Метою цього було повне знищення християнства в СРСР до 1980 року. На жаль, багато священиків і єпископи піддалися тиску уповноважених у справах релігії і припинили причащати на Великдень. Але найдивніше, що ця божевільна, антиканонічна практика, покликана зруйнувати Церква, збереглася і до сих пір, і більше того, деякі горе - ревнителі видають її за зразок благочестя. Воскреслий Боже! Швидше кинь цей злий звичай, щоб Твої діти могли в святейшую ніч Пасхи бути учасниками Твоєї Чаші.

pr-daniil.livejournal.com

Але яка ж у поста мета?
Так навіщо ж причащатися на Великдень?
Так, і якщо б Пасха була несумісна з Євхаристією, то навіщо ж тоді і здійснювати Літургію в церквах?
Невже сучасні батьки мудрішими Вселенської Церкви?
Так на якій підставі ми можемо не допустити їх до святий Чаші в день Воскресіння?
А коли краще зробити людину причасником вічного життя як не в день Пасхи?
Але якщо це так, то, може бути, варто взагалі скасувати свято?
Що це за святий день, в який ми віддаляємося від Бога і неминуче творимо гріх?
Очевидно, що Бог не для обжерливості і пияцтва встановив Великдень, так навіщо ж робити в цей день гидоту й ще на цій підставі не причащалися?
Але чим завинили постійні парафіяни, що через маловіри їх позбавляють з'єднання з Творцем?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация