Пророк Мухаммад і християнство

Чому як католицькі, так і православні християни не вважають Мухаммада пророком? Це питання, яке хвилює багатьох мусульман, задається нерідко з такою преамбулою: "Послідовники ісламу визнають і поважають Ісуса Христа як пророка, а також його мати - Марію (Марьям). До речі сказати, це єдине жіноче ім'я, згадане в Корані, причому багаторазово. Чому ж християни, а також юдеї не вважають Мухаммада пророком, тоді як в Біблії є чіткі вказівки, що прийде завершальний, останній Пророк, якого зватимуть Ахмад (Мухаммад) ... "
Під час інтерактивної бесіди з громадянами по відео через інтернет, що відбулася на Інформаційно-правовому порталі "Закон" , заступник голови Духовного Управління мусульман Європейської частини Росії, імам Московської Меморіальної мечеті Шаміль Аляутдінов погодився з користувачем, задати таке питання. "Якщо брати останні історичні етапи релігійного розвитку людства, то це місії Мойсея, Ісуса і Мухаммада, відповідно іудаїзм, християнство та іслам, - сказав Шаміль Аляутдінов. - Від представників духовенства на кожному з цих етапів потрібно уважне ставлення до священних текстів, до тих закликів, які в них містилися і до настанов самих пророків ".
Не так давно в рамках одного наукового круглого столу в православному інституті обговорювалася тема становлення Біблії. Учасники круглого столу, люди, не так щоб сліпо віруючі, а розглядають релігію з точки зору науки, зійшлися в загальновідомому думці, що Старий Завіт збирався і брав остаточний вигляд протягом 10 століть. Новий Завіт збирався, якщо брати після Різдва Христового, тобто після появи на світло Ісуса, протягом 3 століть.
"В Новий Завіт увійшли і були канонізовані церквою тільки частина Євангелій. - пояснив Шаміль Аляутдінов. - Слід врахувати і те, що на етапі виникнення пророка Ісуса, наприклад, вже сформувався на той момент іудаїзм його (Ісуса) не прийняв, хоча повинен був прийняти, і християнство стало розвиватися самостійно, було гнане, тиснуть.
Що стосується згадок в Біблії про те, що прийде завершальний пророк і ім'я його Ахмад (Мухаммад) ... Якщо брати ті Євангелія, які канонізовані, то там прямих згадок про пророка Мухаммада немає. Є, наприклад, Євангеліє від Варнави. В рамках круглого столу один з професорів детально роз'яснював, що це Євангеліє вперше було знайдено тільки в 16-му столітті. У 18-му столітті воно було знайдено в двох варіантах: на іспанською та італійською мовами. Там є пряме згадка про пророка на ім'я Мухаммад, заключному Божому посланнику. Але церква все-таки не канонізувала ці тексти, так як з її точки зору знайдені книги мали занадто пізній період для канонізації (16-е століття від Різдва Христового).
Як я говорив, свого часу іудаїзм вже сформувався як частина державної системи, що складається з інститутів вчених, тлумачів, які не прийняли місію Ісуса. В подальшому історія повторилася. Через шість століть з'являється заключний Божий посланник - Мухаммад зі своєю місією, бедуїн, що живе в пустелі, який не знає ні листи, ні читання, тим більше що не походить з середовища теологів того часу. Зрозуміло, що величезний усталений релігійний інститут християнства не міг тут же піти за ним. Тому поява Пророка було сприйнято офіційним духовенством суто критично. Така загальна історично склалася ситуація по даному питанню ".
Подробиці інтернет-бесіди дивіться тут.

Чому як католицькі, так і православні християни не вважають Мухаммада пророком?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация