Протоієрей Андрій Ткачов: учитель носить ім'я Бога і висиджує чужі яйця

Перед 1 вересня духівник гімназії святителя Василя Великого протоієрей Володимир Вигилянський представив вчителям нового служителя, законоучителя і колегу - протоієрея Андрія Ткачова. «Коли я брав благословення Святійшого на служіння отця Андрія в гімназії, Патріарх Кирил сказав:« Відмінне придбання! »

Ці слова багато важать, - сказав отець Володимир і додав деякі факти біографії отця Андрія, - митрофорний протоієрей, який приїхав до нас з Києва, його сім'я - матінка і четверо дітей - біженці, будуть жити, служити і працювати в гімназії. Отець Андрій - знаменитий письменник і відомий проповідник на православних радіо і телебаченні, його книги розходяться величезними тиражами ... Влітку батько Андрій служив в Татьянінской храмі, і тепер у прихожан плач і біль - настільки люди прив'язалися до нього за цей короткий час ».

Влітку батько Андрій служив в Татьянінской храмі, і тепер у прихожан плач і біль - настільки люди прив'язалися до нього за цей короткий час »

Ще під час Божественної Літургії отець Андрій здивував усіх, попросивши тих, хто молиться вчителів перед Причастям зробити братське, в даному випадку - вчительське, цілування.

Ще під час Божественної Літургії отець Андрій здивував усіх, попросивши тих, хто молиться вчителів перед Причастям зробити братське, в даному випадку - вчительське, цілування

«Ви повинні любити один одного, покривати гріхи і немочі один одного, не говорити нічого за спиною друг у друга, не заздрити, а тільки радіти один про одного, тому зараз я скажу« Возлюбім один одного! », А ви поцілуйтеся один з одним ». Здається, відразу після цілування натхненні вчителя стали розуміти, наскільки дивовижний перед ними батюшка. Це підтвердилося і після його проповіді-звернення:

Це підтвердилося і після його проповіді-звернення:

Дорогі вчителі!

Подумайте ось над чим: Син Божий, Творець Закону, Господь Миру теж колись навчався читати. Йосип вчив читати Ісуса Христа, свої подавала Йому тримати в руках інструменти - долото, рубанок, стамеску, столярні інструменти з тих пір ніяк не змінилися. Йосип вчив Господа працювати, щоб не їсти хліб даром. А сьогоднішнє людство хоче їсти хліб саме даром, причому є його з маслом, з ікрою, запиваючи напоями, при цьому не встаючи з дивана, - а це гріх, адже треба все життя працювати, поки не віддаси Богові душу.

Це стосується вас безпосередньо: для ваших учнів ви будете Йосипом, будете вчити їх тримати в руках книжки і баскетбольні м'ячі, плавати і бігати, розбиратися в електромережі і любити літературу - це все праця Йосипа. Ви будете вчити людину, яка, можливо, виросте в якогось Ейнштейна, Ньютона, Королева або Гагаріна! Адже ви не знаєте, кого ви народжуєте і ваших слухачів! Швидше за все - це найдивовижніші люди, тому що потенційно кожна людина жахливо талановитий! Тільки б цей талант розкрити!

Святий праведний Іоанн Кронштадтський говорив, що спочатку людина схожа на яйце, і народжується він двічі, як курча. Спочатку курочка виносить яйце, їй боляче, сокоче, бідна, як і жінка плаче, коли народжує в болях, які були надіслані до покарання за первородний гріх. Але ж після того, як яйце виношене, його потрібно прогріти! Якщо не прогріє - його з'їдять, некруто або круто. А якщо прогріє - вилупиться з нього курча: красивий, пухнастий, милий! Так само і людина народжується двічі - як яйце і як курча. Якщо нас просто виносити, але не зігріти, не вивчити, чи не виховати - ми будемо Мауглі.

Все, що ми маємо, ми маємо від кого-то. Нас навчили читати, писати, говорити, дали в руки професію. Якби хтось цього не зробив, ми б були недосіженнимі яйцями. Ось і ви - повинні будете висиджувати чужі знесені яйця! Мами і тата підкидають яйця в школу, в армію, до церкви і просять: батюшка помоліться, товаришу капітан виховайте, МарьІванна, навчіть! Саме з-під вас, дорогоцінних квочек, потім повилупліваются нові Ломоносови і Кулібіни. І ваше завдання на сьогодні - прогріти їх!

На жаль, більшість людей в світі так і не розкрилися. Приховані таланти, завмерлі душі, все життя прожили, але так і не дізналися, навіщо жили. Народився, щоб бути художником, а був теслею; народився, щоб бути юристом, а був льотчиком; народився, щоб бути священиком, а був сажотрусом; народився, щоб бути сажотрусом, а був священиком. Так буває: втратив світ гарного сажотруса, придбав поганого священика. Завдання - знайти себе, нам з вами пізно шукати себе в частині професії, але шукати себе всередині - ніколи не пізно!

Ви, дорогі вчителі, вступаєте на Божественну службу. Як казав митрополит Філарет (Дроздов), перш, ніж Господа назвали Господом, його назвали Учителем. Учитель - це ім'я Боже. Інші імена Божі - Доктор, Захисник, Суддя. Гріх тому вчителю, який дивиться на дітей як на худобу в стаді, вчить їх не тому, що Господь велів любити і наставляти, а тому що «так сталося». «Хотіла бути модельєрші, а стала вчителькою - ну й добре, доживу вже й так» - так не можна!

Згадайте свої шкільні роки. Що найцікавіше? По-перше, друзі, один або два - більше не буває, і вчитель. Теж один або два. Неважливо, якого предмета. Припустимо, я люблю фізику, а фізик у мене нудний, я не люблю історію, але історик у мене був «ВО!» - і я все життя пам'ятаю цього історика!

Найважливіше в шкільному житті - це цікавий вчитель. Що б він не викладав: астрономію, фізкультуру, працю - він горить, любить свій предмет і учнів. Він вириває свою душу, він як пелікан, що годує пеліканчіков своїм серцем і своєю кров'ю. Священик, доктор і вчитель - це пелікани, вони віддають людині своє серце, вириваючи його з м'ясом. Буває, що учні кидають твоє вирване з кров'ю серце, воно їм не потрібно - це жахлива біль. Але треба потерпіти, нічого страшного. Ваше серце велике, на всіх вистачить. Дивіться на учнів як на майбутніх великих людей, намагайтеся прищепити їм любов до вашого предмету.

Звичайно, все ви прості люди, а щоб бути хорошим Учителем, треба бути Богом. У вас є свої сім'ї, а в цих сім'ях є всякі турботи, є свої болячки, друзі-знайомі і батьки, борги і гроші - будь-яка мишача метушня. Але, тим не менш, дорогі християни, переступаючи поріг школи, будь ласка, забувайте все це. Будьте богами! Подумайте тільки - ви духовно маєте майбутніх дипломатів, вчителів, інженерів, воєначальників і можновладців. Потрібно прогріти і добре виховати наше майбутнє. Тоді, можливо, наші діти відмолити наші гріхи, і Господь скаже нам: «Ну, заходь, твої діти за тебе просили!»

Зараз богослужіння проходять у тимчасовому храмі, влаштованому в будівлі самої гімназії. Якщо Господу буде завгодно, вже в лютому Святіший Патріарх Кирил освятить добудовувати зараз гімназійний храм.

Пелагея Тюренкова
джерело



Що найцікавіше?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация