Протоієрей Димитрій Клімов: Суд над самим собою

  1. І ось в цьому, може бути, і буде Страшний Суд - людина сама себе осудить. Ніхто його проганяти нікуди...
  2. І люди дадуть відповідь здивуванням: «Господи, коли ми не послужили Тобі?». І Христос скаже: «Те,...

Як буде проходити Страшний суд - невже Господь буде діяти як суддя: вислуховувати свідків, виносити вирок? Протоієрей Димитрій Клімов вважає, що все буде трохи інакше.

тиждень про страшному Суді . Цікаво, що напередодні Великого посту Церква нагадує нам про те, що все-таки суд буде, про те, що людина, отримавши від Бога життя як безцінний дар, повинен буде потім Богу відповісти за те, як він це життя прожив.

Цікаво, що напередодні Великого посту Церква нагадує нам про те, що все-таки суд буде, про те, що людина, отримавши від Бога життя як безцінний дар, повинен буде потім Богу відповісти за те, як він це життя прожив

Протоієрей Димитрій Клімов

І сама ця думка про Суді, про відповідь за всі свої вчинки і за все своє життя, робить людину в духовному і в моральному сенсі більш підтягнутим. Якщо людина знає, що Бог бачить його справи, його помисли і буде питати за це, він одним цим фактом, однією цією думкою буде утриманий від багатьох гріхів.

На початку мені хотілося б сказати кілька слів про саме слово «суд». По-грецьки суд - криза. А що таке в нашому понятті криза ? Наприклад, буває криза в медицині, коли хворий чоловік, в гарячці, і лікар каже: «У хворого криза хвороби». І після цієї кризи є два варіанти розвитку подій: або хворий завтра одужає, температура спаде, або він помре. Тобто криза - це якась вища точка хвороби, після якої буде або добре, або погано.

Буває кризу політичну, економічну, фінансову. Чому ці кризи настають? Накопичуються неправильності, протиріччя, а потім, вже в якоїсь вищої точки кипіння, відбувається криза. Або криза міжособистісних відносин. Теж є набір протиріч, непорозумінь, недомовок, який в підсумку призводить до кризи, після якого люди або навчаться один з одним розмовляти, або розійдуться.

Тобто відбувається свого роду суд. Коли людина за якісь свої вчинки повинен, врешті-решт, відповісти в момент кризи.

Всі знають, що християни постійно лякають людей Страшним Судом. Як би легко і спокійно було б жити, знаючи, що Суду не буде. А тут попи постійно твердять про те, що буде Суд. В якому вигляді цей Суд відбуватиметься, святі отці відповідають по-різному.

Є думка, що Бог буде зважувати добрі і злі справи людей на вагах, і якщо переважать злі справи, то людина потрапить в пекло, якщо добрі, то рятується. Таким чином, Бог ототожнюється з богинею правосуддя Фемідою, у якій зав'язані очі, вона неупереджено зважує справи людські.

Але мені здається, що на Суді Христос, зустрівши людину , Протягне до нього Свої руки, пронизані цвяхами, і скаже: «Ось, чадо Моє, що Я зробив для тебе. Ось, в чому виявилася Моя Любов до тебе. І Я цю Любов тобі довів Своєю смертю, Своїми стражданнями і всієї Своєю Кров'ю, пролитою за тебе на хресті. А тепер скажи Мені, що ти зробив для Мене? ».

І людина почне згадувати, а які ж справи він зробив заради Господа Бога. Можливо навіть, йому на розум прийдуть багато добрі справи, але виявиться, що він здійснював їх через порядність, щоб здаватися хорошим, вихованою людиною перед іншими людьми. Робив добрі справи заради близьких. Чи не ближніх, а саме близьких, тобто рідних: батьків, дітей. І виявиться, що більшість добрих справ він здійснював не заради Господа, а заради людей або заради свого марнославства.

І ось тоді, опустивши голову, людина зрозуміє, що на цю цілковиту Любов до останньої краплі крові, який Бог до нас виявив, йому нічим відповісти. Навіть якимось маленьким проявом любові і вдячності до Бога він відповісти не зможе.

І ось в цьому, може бути, і буде Страшний Суд - людина сама себе осудить. Ніхто його проганяти нікуди не буде, він сам прожене себе і не зможе увійти в Царство ось цієї Божественної Любові.

У сьогоднішньому Євангелії Христос каже про те, що коли Він прийде вдруге на землю, Його пришестя буде відрізнятися від першого пришестя. У перший раз Він приходив як проповідник Царства Божого, жебрак, у якого не було ні влади, ні політичного зовнішнього авторитету. Але була тільки сила і істинність слова, а також сила божественних чудес, якими Господь істинність своїх слів підтверджував.

А коли Христос прийде вдруге, Він прийде вже як Цар і Суддя. І тому сказано в Євангелії: у славі Своїй, і всі Анголи з Ним. Христос прийде як Цар, розділить всі народи, як відділяє вівчар овець від козлів, і овець поставить праворуч від Себе, а козлів - по ліву.

Я часто думав про те, чим же все-таки вівці відрізняються від козлів. За Старого Заповіту і вівці, і козли вважалися чистими тваринами, їх можна було вживати в їжу і приносити в жертву Богу. Різниця в поведінці цих тварин.

Коли я служив в Волгограді, в храмі, який знаходився в приватному секторі, одна моя парафіянка тримала кіз. І я часто спостерігав через вікно вівтаря, як тітка Надя пасе своїх кіз. Коли пасуть овець, то попереду йде або пастух, або найголовніший баран, і за ним слухняно йдуть всі інші вівці. А коли пастух пасе кіз, то незрозуміло хто кого пасе. Пастух постійно наздоганяє своїх кіз, які спрямовуються зовсім в різні боки: і через дорогу перебігають, і на дерева залазять, і через паркан в сусідні двори лізуть. Вони не послухались свого пастуха, постійно виявляють свою божевільну волю, і пасти їх дуже важко.

І ось скаже Цар тим, хто праворуч від Нього: «Прийдіть, благословенні, наслідуйте приготоване вам Царство від створення світу». А тим, хто по ліву: «Ідіть в вогонь вічний, уготований дияволу і ангелам його».

І люди дадуть відповідь здивуванням: «Господи, коли ми не послужили Тобі?». І Христос скаже: «Те, що ви не зробили одному з ближніх своїх, то не зробили Мені». Розумієте, який простий критерій?

Виявляється, людина, яка робить щось добре ближньому своєму, робить це і Богу. Якщо б ми в будь-якому найближчому своєму без перешкод і спотворень бачили образ Бога, як би легко нам давалися всі добрі справи! Але часто буває, що нашої допомоги просять люди не симпатичні нам, люди, в яких образ Божий затемнений і спотворений пороками і гріхами.

І якщо ми будемо робити добрі справи тільки заради людей, ми ніколи не навчимося робити добрі справи нашим ворогам, нашим кривдникам, людям, несимпатичних нам. А якщо ми будемо згадувати частіше, що робимо ми це добра справа не тільки для цієї людини, а для Бога, який нас до цього закликає, тоді все добрі справи буде робити набагато простіше. І тоді ми зможемо послужити Богу і виправдати себе на Суді.

І люди дадуть відповідь здивуванням: «Господи, коли ми не послужили Тобі?
Як буде проходити Страшний суд - невже Господь буде діяти як суддя: вислуховувати свідків, виносити вирок?
Чому ці кризи настають?
А тепер скажи Мені, що ти зробив для Мене?
І люди дадуть відповідь здивуванням: «Господи, коли ми не послужили Тобі?
Розумієте, який простий критерій?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация