Протоієрей Олексій Уминський: Що я хочу від Бога

  1. її ризик
  2. її спрощення

У книзі «Що я хочу від Бога», що вийшла в видавництві "Никея" , Відомий проповідник, священик Олексій Уминский намагається знайти відповіді на найважливіші питання потаємної життя: що є Бог і що є людина, чим насправді є Церква і хто ми в ній. Відмінною особливістю книги є те, що вона написана для сучасної людини і включає ті питання, які стають особливо гострими для людей XXI століття.

Відмінною особливістю книги є те, що вона написана для сучасної людини і включає ті питання, які стають особливо гострими для людей XXI століття

Пропонуємо вашій увазі главу "Що ми знаємо про свою віру".

її ризик

А де ж Бог?

Віра для людини природна. Але далі настає особиста відповідальність, починаються пошуки власного шляху, за якими стоять працю і постійне занепокоєння, тому що людина, що живе у вірі, не може перебувати в благодушності. Віра - шлях крайнього неспокою і недовіри до себе, до оточуючих і навіть до Самого Господа, адже не секрет, що людські уявлення про правду і справедливість частенько не збігаються з тим, що людина думає про Бога.

Те, з чим ми стикаємося зараз: криваві теракти, руйнівні землетруси, цунамі, техногенні катастрофи та епідемії, що забирають життя сотень тисяч ні в чому не винних людей, - змушує багатьох в розпачі запитувати: «А де ж Бог?» І «Куди ж Він дивиться?"

Ці питання не можна назвати дозвільними або риторичними, бо тривога, занепокоєння і навіть недовіру до Бога - теж певний шлях віри. Знайдемо або не знайдемо ми відповіді на ці животрепетні питання, залежить від кожного з нас. Саме від людини залежить, чи знайде він в кінцевому підсумку свого Бога або зупиниться на півдорозі і гірко зітхне: «Далі я йти не в силах, тому що шлях не окреслений, а виразних, вселяють безумовна довіра орієнтирів немає ...»

У пошуках Бога багато з нас дійсно формують для себе якусь «проміжну правду», яка дарує лише уявне спокій і вселяє помилкову впевненість в тому, що ми безумовно праві, на відміну від інших, «неправих». Ми нерідко поділяємо ближніх на тих, хто, начебто «з нами», і тих, хто начебто «проти нас».

Безумовно, так жити зручніше, але є і такі люди, які на своєму шляху до Бога не ділять оточуючих на «своїх» і «чужих». Слідувати цим шляхом куди складніше, часом він навіть небезпечний, але саме такий підхід робить наше життя істинної, а нас самих - відкритими для Господа.

Чудовий датський філософ-християнин Серен К'єркегор (1813-1855) визначив поняття віри таким чином: «Шлях до Бога вкрай ненадійний, але завжди проходимо». Людина спочатку боїться цієї «ненадійності», шукає все нових підтверджень вірності обраного шляху, прагне спертися на щось, а саму віру намагається перетворити на такий собі фундамент, в основу і ідеологію. Однак справжня віра в цьому людині не помічниця ...

Апостолу Павлу належить просте і в той же час багатьма абсолютно не зрозуміле визначення: «А віра то підстава сподіваного, доказ небаченого» (Євр. 11: 1). Складно бути впевненим в речах невидимих, тому людина хоче зробити свою віру зримою, відчутною, прагне загнати її в жорсткі рамки скрижалей.

Подібні ідеї про віру тяжіє до матеріалізму і визначається, скоріше, хартією прав людини - безумовно, дуже гарною, дуже близька до суті віри, але все-таки не є нею самою. Це - болісний пошук правди, але правди відчутною, видимої, яку можна всім пред'явити і за допомогою якої так легко визначити: зі мною ти або проти мене? Ти за мою правду або проти неї?

Спотворене уявлення про віру неминуче веде до розколу світу. Нерідко ми бачимо, як люди щирі і чисті демонструють приклади високого героїзму в стоянні за правду, при цьому повністю заперечуючи можливості віри в Бога. Один з таких безумовно безкорисливих людей, німецький мислитель Фрідріх Ніцше (1844-1900), проголосив: «Бог помер», а якщо так, то все стало іншим і відтепер люди зобов'язані, як боги, являти правду в собі самих і люто боротися за неї. Це - теж певний шлях віри, і багато хто готовий піти за неї на жертви і навіть загинути, ставши мучениками в очах своїх сподвижників і послідовників.

Це - теж певний шлях віри, і багато хто готовий піти за неї на жертви і навіть загинути, ставши мучениками в очах своїх сподвижників і послідовників

її спрощення

Як в бурхливому морі не переплутати рятувальний круг з рятівними берегами?

Існує й інше явище: у релігійної людини з'являється спокуса перетворити свої надії в якийсь непохитний фундамент. Таких людей ми називаємо фундаменталістами. Їх фундаменталізм полягає в тому, що вони прагнуть звернути віру в звід жорстких правил, непорушних традицій і суворих законів.

Жити в категоріях «можна - не можна», перебувати в певному церковному, релігійному, богослужбовому колі - саме по собі нескінченно добре, цінне і необхідно. Віра формує культуру, саме вона робить світ прекрасним і наповнює його безсмертними зразками, тому що людина висловлює свої духовні переживання за допомогою видимих ​​знаків, які, в кінцевому підсумку, і складають високе мистецтво.

Однак ми повинні віддавати собі звіт в тому, що ні вікові традиції, ні склепіння законів і правил, ні навіть християнське богослужіння з його чудовим ладом, з текстами дивовижною висоти, чистоти і змістовності і в жодному разі не можна порівняти з абсолютною цінністю віри. В іншому випадку вся наша життя перетворилося б в невпинне ходіння по нескінченному колу ...

Ледве людина переймається духом церковних традицій і уявлень, входить в коло правил ранкових і вечірніх богослужінь і постів, його життя стає доволі надійною, зручною і комфортною. Людина переконується в тому, що від усіх напастей його безумовно страхує цей рятівний круг.

Біда лише в тому, що в цьому випадку йому вже нікуди йти, ні до чого більше прагнути, а значить, він перестає слідувати за Христом. Людина заспокоївся і спочив на лаврах, вважаючи, що знайшов відповіді на всі хвилювали його перш питання, і обчислив «формулу порятунку». Але тієї віри, про яку говорить апостол Павло - «впевненості в невидимому», у нього, на жаль, більше немає ...

«Ненадійний» шлях віри, якого, однак, слід дотримуватися, демонструє апостол Петро, ​​звертаючись до Христа: «Господи! Якщо це Ти, звели, щоб прийшов я до Тебе по воді »(Мф. 14: 28). Можна навести й іншу євангельську цитату: «Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого» (Мф. 16: 24). Іншими словами, всім нам слід відмовитися від своєї самості, від свого егоїзму і безоглядно слідувати за Христом. Справжня віра не схожа ні на що, це - впевнена «ходьба по невидимому».

Людська натура тяжіє до того, щоб раз у раз отримувати недвозначні і вичерпні відповіді на будь-які, нехай навіть самі пусті питання. Озираючись на двадцятирічний досвід життя нашої відроджуваної Церкви, ми бачимо, що нині її багато в чому складають люди без релігійних традицій, люди, позбавлені церковних коренів, люди, яким віра не передалася у спадок. Нам, сьогоднішнім християнам, слід знайти якусь точку опори. Багато знайшли її, перш за все, в проходженні традиційному церковному колі, що існував задовго до нас, але аж ніяк не в Євангелії, хоча, як справедливо зауважив видатний філософ В.С. Соловйов (1853-1900), в християнстві найцінніше для нас - це Сам Ісус Христос .

На жаль, зараз в християнстві ми куди більше цінуємо інше: вибудовування церковного кола заново. Безперечно: богослужбовий коло, суворе дотримання постів, внутрішньоцерковна дисципліна, наука молитви, аскетична традиція, церковний календар - все це необхідно для нашого життя. Дотримання правил поступово робить правильними і нас.

Ми спотворені, ми погані прийшли до Церкви обтяженими досвідом зовсім інший життя, і тому єдиний порятунок для нас в традиціях, апробованих тисячоліттями, якими жили наші предки, якими рятувалися наші святі. Ми хапаємося за них, як за рятувальний круг, але це коло повинен не просто допомагати нам борсатися в бурхливому морі, але, перш за все, вести до Христа. Однак якщо сам коло як такої представляється нам запорукою порятунку, виникає серйозна духовна проблема.

Христос рішуче викривав фарисеїв - шановних і навіть шанованих людей, які ні до чого більше не прагнули. Чому для нас до сих пір настільки актуальна притча про митаря і фарисея? Хто такий фарисей? Це людина, що знайшов відповіді на всі питання. Йому не треба нікуди йти, він вже знайшов порятунок на землі. Пришестя Христа йому, за великим рахунком, і не потрібно - у нього і так все є. Однак Христос прийшов не для праведників, а для грішників.

Той, хто все вже знайшов, надалі нічого шукати не буде. Той, хто всього досяг, вже нікуди не піде, він буде лише зберігати і примножувати раніше придбані скарби. У християнина ж взагалі не може бути ніякого багатства: «Блаженні вбогі духом ...» (Мф. 5: 3), - говорить Господь. Справжні християни ніколи не заспокояться: їм весь час треба шукати притулок, стукати в усі двері і просити. А куди йти тому, хто благополучний, хто всіх може наставити, хто досконально вивчив Святе Письмо і знає про Бога абсолютно все?

І нас фарисейство може легко довести до біди. Ми в захваті включаємось в навколоцерковних боротьбу і починаємо битися лобами: що краще - юліанський або григоріанський календар? Російська мова або мова церковнослов'янська? Служити нам з відкритими Царськими вратами або все-таки закривати їх? Несподівано все це стає для нас, християн, найважливішими життєвими проблемами.

При цьому ми якось зовсім не беремо до уваги те, що покликані йти за Христом, і якщо ми цим шляхом йдемо, то все інше відступає на задній план і стає несуттєвим, які не мають ніякого відношення до нашого спасіння. Зате, якщо людина не слід за Господом, обговорювати настільки «животрепетні» питання дуже навіть цікаво, тому що інакше просто нічим буде зайнятися, зникне підстава для «боротьби з єретиками».

Нерідко запитують: яким має бути наше богослов'я - прогресивним або, навпаки, охоронним? У моєму уявленні все богослов'я зводиться лише до того, слід людина за Господом чи ні. Але слід віддавати собі звіт в тому, що йти за Христом, не володіючи справжнім містичним досвідом, не вміючи «розрізняти духів» (1 Ів. 4: 1-3; 1 Кор. 12: 10), що не зберігаючи тверезості і без знання найважливіших істин дуже і дуже небезпечно: адже ти шукаєш Бога, Якого не бачиш! Господь апофатічен, тобто незбагненний. Йти туди, не знаючи куди, - заняття, щонайменше, ризикована.

На цьому шляху тебе будуть підстерігати і твоя гординя, і твоє марнославство, і твої неправильні уявлення, і всілякі бісівські спокуси. Тому-то і заблукати труднощів не складе. Богослужбовий коло, святоотеческая традиція - дорожні знаки, світло, що висвітлює наш шлях, і все одно цей шлях як і раніше залишиться по-російськи звивистих і вибоїстих. На цьому шляху все ми робимо помилки і раз у раз забрідають в тупики, з яких потім довго вибираємося. Однак найстрашніше - зупинитися і задоволено зітхнути: «Ну, нарешті-то дійшов! Тепер все добре, і більше турбуватися нема про що! »

Читайте також:

Фарисей як герой нашого часу

Духовне життя починається з хвилини

Зовнішнє і внутрішнє

» І «Куди ж Він дивиться?
Це - болісний пошук правди, але правди відчутною, видимої, яку можна всім пред'явити і за допомогою якої так легко визначити: зі мною ти або проти мене?
Ти за мою правду або проти неї?
Чому для нас до сих пір настільки актуальна притча про митаря і фарисея?
Хто такий фарисей?
А куди йти тому, хто благополучний, хто всіх може наставити, хто досконально вивчив Святе Письмо і знає про Бога абсолютно все?
Ми в захваті включаємось в навколоцерковних боротьбу і починаємо битися лобами: що краще - юліанський або григоріанський календар?
Російська мова або мова церковнослов'янська?
Служити нам з відкритими Царськими вратами або все-таки закривати їх?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация