Протоієрей Олексій Уминський: Справжня любов немислима без свободи

  1. Віддаючи себе в любові, людина не відчуває поневолення, не відчуває уз. Хоча це узи. Ми так їх і...
  2. Люби Бога і роби все, що хочеш, - ось вона, свобода справжня. Свобода через любов. Тому що якщо ти...

Християни часто називають себе рабами. «Причащається раб Божий такий-то», - чуємо ми, підходячи до причастя. «Пом'яни, Господи, рабів Твоїх», - каже священик на богослужінні. Про який рабстві йдеться? І як це поєднується зі словами апостола Павла: «Господь є Дух. А де Дух Господній, там свобода »? (2 Кор. 3:17) Взагалі Павло дуже часто закликає християн саме до свободи. Він каже: «Отже, стійте у свободі, яку дарував нам Христос, і не піддавайтеся знову в ярмо рабства» (Гал. 5: 1).

І ще: «До свободи покликані ви, брати, але щоб ваша воля не стала приводом догоджати тілу, а любов'ю служити один одному» (Гал. 5:13). «Ви не прийняли духа рабства, щоб знову жити в страху, але прийняли Духа усиновлення, що через Нього кличемо:" Авва, Отче! "» (Рим. 8:15). А ось слова апостола Петра: «Така є воля Божа, щоб ми, роблячи добро, затикали уста неуцтво нерозумних людей, - як вільні, а не як ті свободу для прикриття зла, але як раби Божі» (1 Пет. 2: 15-17 ).

Вільні, як раби Божі, - що це значить? Чи можна бути вільним і одночасно рабом? Насправді не можна. Є таке слово «оксюморон» - поєднання непоєднуваного. Так, раб не може бути вільним, проте в цьому висловлюванні закладений певний сенс.

Людина часто знаходить свободу через підпорядкування якійсь керівній їм ідеї та почуття Людина часто знаходить свободу через підпорядкування якійсь керівній їм ідеї та почуття. Скажімо, люди, які сильно люблять один одного, вони вільні? Так. Вони сильно залежать один від одного? Вони підпорядковані один одному? Теж так. Ми, звичайно, не можемо сказати, що вони в рабстві один у одного. Але це вже питання слововживання. Давайте розберемося, чому нам так не подобається слово «раб»?

Багато слова у нас викликають цілком певні асоціації. Що ми уявляємо собі, коли чуємо слово «рабство»? Картинку в підручнику з історії для п'ятого класу, на якій намальований жорстокий тиран з батогом, Зневажати нещасним рабом в лахмітті. Рабство - це підпорядкування, приниження, рабство - це відсутність власної волі.

А тепер давайте подумаємо, що таке справжня, істинна любов. Перш за все, ми бачимо цю любов у шлюбі, коли одна людина заради іншого повністю забуває про себе. Коли людина впускає у своє життя коханого. Коли людина здатна на повну самовіддачу. Я кажу, звичайно, про ідеальних, високих, правильних відносинах, яких вам всім бажаю. Не можна любити на якихось умовах, наприклад: якщо мені щось в людині подобається, то я вже готовий сказати, що я його люблю. Ні, цього недостатньо. Це поки просто симпатія, захоплення.

Справжня любов - це коли людина готова забути про себе, коли людина готова повністю вручити себе улюбленій і тим самим підпорядкувати і довірити йому своє життя. І це свобода. Тому що справжня любов немислима без свободи.

Віддаючи себе в любові, людина не відчуває поневолення, не відчуває уз. Хоча це узи. Ми так їх і називаємо: шлюбні узи. Як це не дивно звучить.

У тропарі про примноження любові і викорінення ненависті ми співаємо: «Союзом любові апостоли Твоя связавий, Христе, і нас, Твоїх вірних рабів, до Себе тим міцно зв'язавши, творити заповіді Твої і один одного любити нелицемірно сотвори, молитвами Богородиці». Дивіться: любов виявляється узами. Любов прив'язує один до одного людей настільки, що вони стають єдиним і один без одного не можуть.

Є таке слово - «прихильність». Людина в любові стає прив'язаним. Такий же по силі, але болісної прихильністю може володіти пристрасть. У пристрасті немає любові. Пристрасть - це хвороба, це перекручена форма відносин. В основі пристрасті закладена іноді хіть, іноді гординя, іноді найсильніша ревнощі, іноді дуже сильно вражене самолюбство, іноді просто бажання володіння і підпорядкування собі іншого.

Це може стосуватися відносин між людьми, але може ставитися і взагалі до людського життя. Людина може бути такою ж пристрастю прив'язаний, наприклад, до багатства. І тоді йому нічого, крім грошей, не треба, він думає тільки про гроші, він все своє життя присвятив грошей, він прив'язаний до них. А є люди, одержимі жадобою влади. І вони стають рабами своєї пристрасті. Ось таку ж пристрасть можна відчувати до людини. Ця пристрасть теж прив'язує. Але раб в любові - вільний, а раб в пристрасті - не вільний. Тому що раб гріха, раб пристрасті весь час прагне споживати, а раб любові постійно віддає.

Щоб краще зрозуміти, що таке прихильність без поневолення, я вам розповім історію. До одного грецького старця прийшов чернець і каже: «Отче, я вчуся Ісусову молитву" Господи Ісусе Христе, Сину Божий ", але серце не відгукується, і уваги немає. Як навчитися постійно творити молитву в серці? »« Та ніяк, - каже старець. - Неможливо просто так, автоматично навчитися Ісусової молитви. До мене нещодавно приїхала дівчина шістнадцяти років і каже: "Батюшка, я не знаю, що робити. Я закохалася в Нікоса і тепер ні про що більше думати не можу, крім нього. Приходжу в школу, а у мене в голові тільки: «Нікос, Нікос, Нікос». Іду додому: «Нікос, Нікос, Нікос». Спати лягаю, а у мене все тільки його ім'я і його обличчя, його ім'я і його обличчя ". Ось так і з Ісусовою молитвою. Якщо ти кого полюбиш, то ніколи це ім'я з твоєї голови нікуди не дінеться ».

Коли ми говоримо про рабство в любові, ми говоримо про справжню свободу. Ця справжня свобода розкривається в нашій вірі, в слухняності Богу, у виконанні Його заповідей, в бажанні бути з Ним, в бажанні відкрити Йому своє серце. Це та свобода, коли людині вже не потрібні якісь вказівки, закони, канони. Тому що він і без законів знає, як правильно вчинити, - не по шпаргалці, не по якомусь там параграфу, а по любові. Любов більше, ніж будь-який закон.

Любов більше, ніж будь-який закон

Фото: tatarstan-mitropolia.ru

Був такий святий - блаженний Августин. Він прожив довге і дивне життя. Він був інтелектуалом і послідовником маніхейській секти, яка теж на свій лад вчила свободу. Маніхейці вважали, що по-справжньому вільна людина може все собі дозволити, що ніякий закон його не зупинить. Вони пропонували людині пройти всі стадії падіння і розпусти, щоб стати Богом. Вони стверджували, що Бог і добрий, і злий, що в Бога є і світло, і темрява.

І ось блаженний Августин жив з такими переконаннями. А його мати була християнкою, духовною дочкою святого Амвросія Медіоланського. Якось раз вона вмовила сина прийти на проповідь святого Амвросія. Він прийшов і вже більше з Церкви не йшов. Він був настільки вражений святим Амвросієм, що став його духовним чадом і сам став святим.

Так ось, блаженний Августин казав: «Якщо ти любиш Бога, можеш робити все, що ти хочеш».

Люби Бога і роби все, що хочеш, - ось вона, свобода справжня. Свобода через любов. Тому що якщо ти любиш Бога, то ти будеш, звичайно, вільний і будеш робити все, що ти хочеш, але тобі в голову ніколи не прийде навіть якусь дрібну гидоту зробити, не кажучи про велику.

- Виходить, свобода - це таке світле почуття, коли не варто ніякого вибору перед тобою.

- Саме так. Свобода справжня, до якої людина привчає себе через любов, - це те почуття, коли ти вже не вибираєш між добром і злом, твоя свобода тільки в добрі здійснюється. Ти вже зробив свій остаточний вибір, і ти абсолютно вільний.

Про який рабстві йдеться?
А де Дух Господній, там свобода »?
Вільні, як раби Божі, - що це значить?
Чи можна бути вільним і одночасно рабом?
Скажімо, люди, які сильно люблять один одного, вони вільні?
Вони сильно залежать один від одного?
Вони підпорядковані один одному?
Давайте розберемося, чому нам так не подобається слово «раб»?
Що ми уявляємо собі, коли чуємо слово «рабство»?
Як навчитися постійно творити молитву в серці?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация