Псалом 50

Ж мул на світлі одна людина, яка найбільше в світі і більше своєї душі любив Бога і Його слова Ж мул на світлі одна людина, яка найбільше в світі і більше своєї душі любив Бога і Його слова. Не так солодкий Лакомка мед, не так бажані жмені сяючих каменів любителю коштовностей, як солодкі і бажані були цій людині молитви. Молячись, він співав, бо любив Бога, а закоханим властиво співати. Часто хотілося йому, щоб весь світ співав разом з ним, і тоді людина цей кликав на молитву весь світ. «Моліться зі мною гори і пагорби, - вигукував чоловік, - моліться птахи, звірі, сонячне світло і дощові краплі, гуркіт грому і мерехтливі зірки!» «Всяке дихання та хвалить Господа!»

В цей час серце людини, що молиться було гаряче. Як до котла, що стоїть на вогні, не підлітають близько нечисті мухи, так далека від серця людини, що молиться була всяка нечиста і погана думка. Але іноді припиняє молитву навіть найгарячіший молитовник. Припинив молитву, став безтурботний одного разу і той, про кого йде наша розповідь. Давид звали його. Він був цар, що носить у грудях пророчий вогонь.

Цей вогонь не горить завжди з однаковою силою. Одного вечора, коли пророчий дух не хвилювало серце царя, а молитва не зігрівала його зсередини, Давид «проходжувався на даху царського дому і побачив він із даху жінку, що купалася а та жінка була дуже красива »(2 Цар. 11: 2).

Народ каже, що чоловік любить очима, а жінка - вухами. У цих словах багато правди. Нашу праматір в раю Змій спокусив улесливим пошепки, а царя Давида скинув з висоти святості через око. Давид ввів жінку в своїх покоїв, спав з нею, і вона стала вагітна. А оскільки жінка не була вільна, і чоловік був у неї, Давид наказав взяти цього чоловіка в найнебезпечніше місце йшли тоді боїв, щоб убили його там напевно. Так поглибив цар своє падіння і рабство, до ланцюга блуду додавши ланцюг вбивства.

У євреїв не було слова «совість». Совість була, а слова не було. Його замінювало вираз «страх Божий» і «пам'ять Божого». Якщо ця пам'ять йшла, людина ставала безсовісним. Ніщо всередині не шепотіло йому про моральний закон і про відповідальність. Ніщо не нагадувало, що Бог тут, і Він все бачить. Для заснула совісті ставав необхідним пробуджує голос ззовні. Такий голос долинув до царя з вуст пророка Натана. Пророк не викрив царя прямо, але описав йому ситуацію, в якій безсердечний багач, власник безлічі овець, велить забрати єдину вівцю у бідняка, щоб приготувати частування для гостей. Ця словесна картина була так огидна, що цар розгнівався і сказав: «Достойний смерті людина, яка зробила це» (2 Цар. 12: 5).

Пророк Натан викриває царя Давида.
Мініатюра Паризької псалтирі Х століття

О, горе! Горе нам, людям, тому що навіть найкращі з нас помічають дрібні деталі чужих гріхів і залишаються сліпі до своїх власних лиходійств. Відціджуєте комарів люди і ковтають верблюдів, по слову Ісуса Христа.

Коли гнів царя був вилитий в словах загрози, Натан сказав: «Ти - ця людина». І ще багато загроз виголосив пророк, які з часом сповнилися в точності. А Давид сказав: «Я згрішив перед Господом».

І хоча Натан втішив царя словами про прощення, поранене гріхами серце Давида стало сльози так, як сльозить засмічене пилом око. Покаянний псалом вилився з Давидової душі, псалом, який ось уже багато століть читають все, у кому совість нечиста.

Месія на початку Євангелія від Матвія названий «Сином Давида, Сином Авраама». Авраам жив раніше Давида, але в цьому родоводі Давид поставлений першим. Це тому, що саме ті, що каються люди, ті, що плачуть над гріхами, подібно до Давида, приходять в чарівний світ віри. Покаяння - головна умова примирення з Богом. Все інше прийде потім і додасться. Підемо ж, підемо слідом за согрешившим пророком, щоб в коротких словах і буквах його плачу знайти себе самих, свою душу і свою надію!

* * *

Якби суд земний судив царя, то судив би він його за гріх проти Урії і його дружини. Першого він убив, а другу збезчестив. Земний суд вимагав би вибачення перед вдовою і матеріальної компенсації. Замість цього Давид відчуває себе винним перед Єдиним Богом. Його забув цар і тому згрішив. «Тобі, одному Тобі я згрішив і лукаве перед Тобою вчинив», - каже цар. Ми теж грішимо НЕ чому іншому, як через те, що забуваємо про Бога. Чи не виконуємо коротку за словами і тяжку за працями заповідь, дану Авраамові: «Ходи перед лицем Моїм, і будь непорочним». Кого б не образив чоловік, що б не зробив, завжди він винен - ​​крім людей і більше, ніж перед людьми, - перед Богом, зваживши наше дихання.

Давид пробує виправдатися тим, що народжений він в гріху і зачатий в беззаконні. Від Адама тече в наших жилах зараза гріха. Множиться ця зараза згодом, немає сил зупинити її, і «хто народиться чистим від нечистого? Жоден »(Іов 14: 4). Але серце пророка швидко зупиняє плин думок самооправдиваться. Не треба виправдовувати себе самого. «Не дай нахилятися серцю моєму до речі лихої, щоб вибачення справ гріховних» (Пс. 140: 4).

Далі молитва царя ллється, як один потік покаяння і смиренного свідомості своєї неправди.

«Окропи мене иссопом, і буду чистий ...»

«Відверни лице Твоє від гріхів моїх ...»

«Серце чисте створи в мені, Боже ...»

«Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відніми від мене».

«Поверни мені радість спасіння Твого ...»

Все це дуже добре нам відомо. Все це може стати для нас злочинно-звичним, таким, що ні сліз, ні зітхань не родить душа, хоча знайомі слова читаються часто.

Зауважимо хоча б контраст, який повинен супроводжувати покаяння. «Радість порятунку» просить той, хто відчув «печаль і гіркоту смерті». Духа Святого просить не забирати той, хто відчув велику втрату - втрату благодаті. Кістки було поламане, уста злиплися і запеклася, серце почорніло і забруднилася. Лише тому, що це яскраво переживає і відчуває пророк, він просить: «Не стримуй», «Поверни», «зціли», «очисти».

* * *

Але далі нас чекають знахідки дивовижні. Будьте в доброму гуморі, грішники! Давид каже: «Я буду навчати беззаконників шляхів Твоїх, і нечестиві навернуться до Тебе».

Що ти говориш, Давид ?! Чи тобі, перелюбники і замовнику вбивства, звертати нечестивих? Чи є ще хто-небудь беззаконня тебе? Кого називаєш нечестивим і беззаконним ти, сам порушив головні заповіді ?!

«Не судіть мене, - каже Давид. - Заспокойтеся. Я не наважився б це вимовити, якби Дух Святий не рухав моїми устами. Я сказав те, на що ніколи б не наважився сам, без сприяє моєму покаяння благодаті ».

Ось він, закон! Якщо хто згрішить, то нехай кається, а не впадає у відчай. І коли він покається, то зможе привести і інших до покаяння! Покаявшийся грішник - кращий проповідник. Кращий тому, що не надимається, не принижує того, хто кривдить всередині своєї душі. Кращий тому, що знає душу грішника і знає пекельне ловлення всередині її. Тут старозавітна історія сягає висот майбутнього Євангелія. Тому що саме відрікся, але покаявся Петру дані ключі раю. Тому що колишній гонитель - Павло - покаявся і більше всіх потрудився у проповіді Христового Євангелія.

Побачиш грішника - утримайся судити його до часу. Якщо звернеться він, то приведе до Христа набагато більше душ, ніж приведуть уявні праведники, схильні до зарозумілості і зарозумілості.

* * *

І ще в одній яскравій межах історія Давида передбачає Новий Завіт. У Законі є жертви за гріх, виявиться провина і багато інших жертв. Але цар не ними хоче виправдатися. Сотні овець і волів він приніс би. Кращий фіміам запалив би. У кращі труби повелів би сурмити самим майстерним Левитам. Замість цього Давид шукає виправдання в тому, що крушить перед Богом, в смиренні перед Ним: «Жертви Ти не бажаєш ... Жертва Богові - це дух упокорений; серцем скорботним і смиренним Ти не погордуєш, Боже ».

Ще перший кам'яний храм не побудований, а вже звучить слово про те, що ні жертвою, а смиренням виправдовується чоловік. Невже марний майбутній Соломонів працю? Ні, не даремний. Храм потрібен, і він буде побудований. Але жертви Храму - жертви прообразовательное. Вони лише - тіні і образи. На Христа вони вказують, але матиме віру в Христа не той, хто старанний за жертву безглуздих, а той, хто носить в собі смиренний помисел і усвідомлює себе грішником, які потребують помилування.

* * *

Псалом цей важливий надзвичайно. Його вірші увійшли у святе святих літургії - в Євхаристійний канон. Цей псалом читається в домашніх молитвах, в чині утрені, в последовании третьої години, в чині сповіді, в панахиді та всіляких молебні співи. Особливо в Великий пост чутні часто в церкви від імені тих, хто молиться вимовлені слова: «Яко Давид взиваю до Тебе: Помилуй мене, Боже, у великій милості Твоїй!» Але головне - їм, псалмом покаянним, втішають свою душу і зміцнюють знесилений і сумує дух все, хто згрішив, кому нудно від скоєного; все, чиє серце змучене таємними недугами.

Покаянням своїм Давид веде нас до віри в Того, Хто пророчо названий Сином Давидовим - до Господеві Христові. Ця рятівна віра не буває жива і дієва у тих, хто не кається, хто не прислухається до того, до чого закликав нас почав проповідь Господь: «Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне».

Православие.Ru

Множиться ця зараза згодом, немає сил зупинити її, і «хто народиться чистим від нечистого?
Що ти говориш, Давид ?
Чи тобі, перелюбники і замовнику вбивства, звертати нечестивих?
Чи є ще хто-небудь беззаконня тебе?
Кого називаєш нечестивим і беззаконним ти, сам порушив головні заповіді ?
Невже марний майбутній Соломонів працю?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация