Псалом 26

  1. Що таке Псалом
  2. Коли читати Псалом 26
  3. Псалом 26. Текст

Псалом 26 - ніж він такий знаменитий і, навіщо читати його? Коли ще читаються псалми Давида? На ці та інші питання ми постараємося відповісти в цій статті.

Що таке Псалом

Псалом - це поетичний твір, але книга Псалтир не випадково стала частиною церковного богослужіння. Це - не просто поезія, а молітвословного поезія. Існує 150 оригінальних Псалмів, найвідомішими з яких вважаються Псалом 26, Псалом 50 і Псалом 90. Ми розповімо про те, чому саме вони найчастіше читаються православними християнами. Ранкові та вечірні богослужіння Церкви розвинулися саме навколо читання Псалмів. Існують, так звані, "ранкові" і "вечірні" Псалми, хвалебні і прохальні. Їх тематика різна, так як вони були написані в різних умовах. Наприклад, покаянний Псалом 50 Цар Давид писав, нарікаючи про свої гріхи. Цей Псалом дуже популярний, тому що почуття жалю про власні гріхи завжди терзає душу людини. Особливо, якщо це - нерозкаяні гріхи.

Псалом - це звернення до Господа. Незважаючи на те, що Псалом 26, як і інші Псалми, був написаний людською рукою, зі сторінок Псалтиря з нами немов говорить сам Христос. Ці тексти пройняті гарячим бажанням автора говорити з Богом, просити Його про захист, вихваляти Його і дякувати. Рима в оригінальних текстах Псалма не була присутня, але їх структура все одно відрізнялася від інших книг Святого Письма. Афанасій Олександрійський говорив про те, що оспівування Псалмів зцілює уражену гріхом душу людини, а Єфрем Сирин говорив, що Псалми роблять людину співрозмовником Бога.

Саме тому до читання Псалма 26 і інших Псалмів не варто підходити формально. Кожне слово Псалма людина повинна відчути і зрозуміти. Існує і тлумачення Псалмів, яке допоможе впоратися з виникаючими питаннями. Їх також можна задати свого духівника. Але більшість Псалмів інтуїтивно зрозумілі людині і близькі кожному, адже проблеми, прохання і почуття, описані в них, відчували багато. Особливо це стосується Псалма 26, підносить хвалу Богу, що виражає захоплення і любов до Небесного Отця.

Читайте також - 90-й псалом: Живий у допомозі Вишнього

Читайте також -   90-й псалом: Живий у допомозі Вишнього

Коли читати Псалом 26

Навіщо читати Псалми? Користь псалмоспіву і псалмочтенія для православного християнина безсумнівна. Псалтир читається постійно. Ця - єдина книга Старого Завіту, яка цілком і повністю стала частиною православного богослужіння. Голос Христа відчувається в Псалтиря, недарма Ісус залишив нам заповіт про вивчення Писання. Крім того, Псалми написані і складені так, що людині, що читає їх здається, що їх написав він сам. Це - дивна властивість псалмів, яке відзначає кожен, хто їх читає. Кому ж близький Псалом 26? Псалми 26, 50 і 90 найчастіше цікавлять православних християн. У них відображаються питання, які турбують практично кожної віруючої людини.

Читайте також - Тлумачення на 50-й псалом

Псалом 50 читають, коли душа людини страждає від нерозкаяних гріхів, а Псалом 90 потрібен тим, хто знаходиться у важкій ситуації і просить про особливого захисту у Господа. Псалом 26 прославляє Творця, це - подячний псалом, який легко зрозуміти і усвідомити навіть людині, який недавно прийшов до Церкви. "Господь защітітель життя мого, від кого настрашити?", - говорить текст Псалма. Дійсно, кого боятися людині, якщо на його захист стає Вічний і Всемогутній Господь. Саме цей Псалом відображає щиру любов до Бога, довіру Його волі. У ньому ж є прохання про помилування, про поблажливість до людської слабкості, благання про допомогу і заступництво перед обличчям зла.

Читаючи Псалом 26, ми вбираємо в себе духовний досвід автора Псалма - Царя Давида. Його звернення до Господа - це сильне духовне твір, яке відгукується в серці кожного християнина.

Його звернення до Господа - це сильне духовне твір, яке відгукується в серці кожного християнина

Псалом 26. Текст

Господь просвіта моя і Спаситель мій, кого боюся? Господь защітітель життя мого, від кого настрашити? Внегда прібліжатіся на мя злоби, еже знести плоті моя, оскорбляюшіі ма, і врази мої, тії ізнемогоша і впали. Аще ополчився на мя, не злякається серце моє, аще встане на мя лайка, на Нього аз уповаю.

Єдино просить від Господа, то покараю: еже жити ми в будинку Господні всі дні життя мого, зрети ми красу Господню і посещаті храм святий Його. Яко прихованої ма в селищі Своєму в день зол моїх, покрила мя в таємниці наметі, на камінь вознісся ма. І нині се вознісся главу мою, на ворогів моїх: обидох і пожрох в селищі Його жертву хвали і восклікновенія, співаю і заспіваю Господеві.

Почуй, Господи, голос мій, бо тобою взиваю: Помилуй мене і вислухай мене. Тобі рече серце моє, Господа покараю. Визиску Тобі своє обличчя, обличчя Твого, Господи. Не відверни лиця Твого від мене і не ухиляючись гнівом від раба Твого: помічник мій буди, що не відкинь мене, і не покинь мене, Боже Спасителю мій. Яко батько мій і мати моя оставіста ма, Господь же восприят ма.

Законоположі ми, Господи, в дорозі Своїй і настав мене на шлях праву ворогів моїх заради. Чи не предаждь мене в души стужающіх ми, яко восташа на мя неправедні свідки і збрешу неправда собі. Вірую бачити благая Господня на землі живих. Потерпи Господа, будь сильний та так кріпиться серце твоє, і потерпи Господа. Слава Отцю і Сину і Святому Духу. Амінь.

Ви прочитали матеріал Псалом 26. Читайте також:

Коли ще читаються псалми Давида?
Кому ж близький Псалом 26?
Господь защітітель життя мого, від кого настрашити?
Господь защітітель життя мого, від кого настрашити?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация