Пусть говорят про чудеса?

У телепередачі «Пусть говорят» вже не вперше заходить мова про православних святих. Декілька місяців тому випуск був присвячений блаженної Матрони Московської . Минулий днями ефір - про святителя Спиридона Триміфунтського, мощі якого зараз перебувають в Москві. Чи не була обійдена увагою тема чудес за молитвами цього святого.

Чи немає в цьому профанації віри? Чи варто говорити про чудеса святих або важливіше розповісти про їх молитовному подвигу, твердості у вірі, добрі справи на славу Божу?


Ігумен Арсеній (Соколов):

Немає сумніву, в Церкві і світі відбувається багато знамень і відбувається чимало   чудес Немає сумніву, в Церкві і світі відбувається багато знамень і відбувається чимало чудес . Бог, "творяй чудеса єдиний", здійснює їх не тільки безпосередньо Сам, а й на прохання Своїх угодників. Проповідь Євангелія в світі часто підкріплюється знаменнями (Євангеліє від Марка 16:20).

Яке відношення мають чудеса до віри? Вони - наслідок віри, а зовсім не її підставу і не її причина. Віра - умова здійснення чуда, не навпаки. Євангелія неодноразово підкреслюють, що Господь наш Ісус Христос вимагав наявності віри перед тим, як зробити диво зцілення. Ніколи в Євангеліях Господь не робить чудес просто так, для переконання в Своєму месіанство або щоб когось здивувати, але завжди і тільки - з любові і співчуття до людей, чия віра була умовою їх здійснення. А коли вимагають від Нього знамень, відмовляється ці вимоги виконувати: "Не дасться знамення родові цьому" (Євангеліє від Матвія 12:39 і пар .; 16: 4).

І ще. У себе на батьківщині, де Господь Ісус виріс, Він "не міг зробити ... ніякого чуда" (Євангеліє від Марка 6: 5 і пар.) - по невіри співвітчизників. Була б у жителів Назарета віра - було б і диво. Віра, довіру Богу - це ключ до чудесного божественного втручання в життя людей і народів.

Іноді ми, християни, грішимо гонитвою за чудесами. Часом ця гонка приймає досить химерні і хворобливі форми. Але серед повчань єгипетських пустельників є, наприклад, ось таке, найдивовижніше: "Той, хто бачить свої гріхи, більше того, хто воскрешає мертвих!". Твереза ​​віра не шукає чудес, не вимагає їх. Вона сама здатна творити чудеса, "а Господь допомагав" (Євангеліє від Марка 16:20).

Чи можна розповідати про що відбуваються чудеса, наприклад через ЗМІ? Думаю, так, але за умови серйозної церковної інтерпретації, що не влаштовуючи шоу. Тобто так, як про це розповідається в Новому Завіті.

Протоієрей Димитрій Карпенко:

Сам цю передачу я не дивився, бо в цей час у нас тільки-тільки скінчилася вечірня служба і відразу почалися катехитичні заняття для дорослих Сам цю передачу я не дивився, бо в цей час у нас тільки-тільки скінчилася вечірня служба і відразу почалися катехитичні заняття для дорослих. Але вже в неділю частина прихожан вимагала ікони святителя Спиридона Триміфунтського , Яких у нас, треба сказати, немає.
На цю ситуацію можна подивитися двояко: з одного боку добре, що телебачення звертає увагу на теми, так чи інакше пов'язані з Церквою, але з іншого боку розумієш, що народ, здебільшого, звик чути саме телевізор , А не Церква. І добре, якщо по телевізору буде розставлено правильні акценти, але ж ніхто цієї гарантії дати не може. А люди до сих пір свято вірять всьому тому, що покажуть в програмі "Час" або надрукують в газеті "Правда" (будь-яка, «Комсомольська» чи ні).
Можливо, що хтось після цієї передачі проявить деякий інтерес до Церкви і Її святим, але ж ще цілком можливо, що інша подібна передача про який-небудь народного цілителя показана в прайм-тайм збере куди більш рясний урожай послідовників. А завдання Церкви навчити «розрізнення духів» (1 Ів. 4: 1). Телевізор цьому не вчить.

Протоієрей Діонісій Поздняев:

Чудо - то, що зміцнює віру Чудо - то, що зміцнює віру. Однак при міцній вірі чудо не є вже необхідним для людини. У Православ'ї немає акценту на диво як на основу віри - вірніше, на чудотворіння. Головне Чудо - воскресіння Спасителя , І цього достатньо для нашого спасіння. Звичайно, чудеса, які ми бачимо в житті святих - це зміцнення для нас в періоди зневіри, слабкості або маловір'я. Але якби і жодного дива не було нам явлено - Само Воскресіння залишилося б основою віри, надією і сподіванням. Немає чудес великих, ніж воно.

Ну а кілька утилітарне ставлення до святині - від того, що молитва направлена ​​в основному до прохання. Це теж молитва, але не найвища. Святі отці все свідчать про те, що подяка Бога і славослів'я - вищий рід молитви. Так само і вірність духу святих або прославляння їх житія - вище, ніж шанування їх за ті чи інші чудеса. На цьому, першому етапі зупинятися не варто.

Протоієрей Олександр Ільяшенко

Саму ідею публічного обговорення питань, важливих для віруючих, я можу тільки вітати Саму ідею публічного обговорення питань, важливих для віруючих, я можу тільки вітати. Але із застереженням: хороші речі треба робити добре. Інакше вони можуть здобути ефект протилежний очікуваному. Я не впевнений, що сам формат ток-шоу придатний для обговорення серйозних тем, адже одне із значень англійського слова «talk» - «базікати, говорити пусте». Витріщатися на «балаканину про святі мощі» - сумнівне проведення часу, вам не здається?

Ток-шоу - розважальний жанр. Поговорили, подивилися, над чимось посміялися і благополучно забули. Але в результаті ніякої реальної користі для душі, просто провели приємний, але порожній годинку біля екрану телевізора.

Але сьогоднішня реальність така, що нам - і священикам, і мирянам - доводиться говорити про Бога, про найпотаємніше, що є у нас - в самих незвичайних і, на перший погляд, невідповідних для цього умовах. Зокрема, на телебаченні. І у нас одна альтернатива: або мовчати, повністю відкидаючи масові формати спілкування з аудиторією, або вчитися використовувати ці формати на благо Церкви. Я вважаю, що мовчати - не найкращий вибір. Значить, треба вчитися говорити про віру на телебаченні так, щоб це не було профанацією.

Погоджуючись на участь у телевізійній програмі, треба чітко уявляти, навіщо ти це робиш. Збиратися для публічної розмови має сенс виключно для того, щоб разом спробувати знайти істину, а не для того, щоб хтось когось перевершив в красномовстві, і не для того, щоб заповнити чимось час тих, хто дивиться на екран телевізора . Глядач теж повинен шукати істину, аналізуючи думки учасників передачі, зіставляючи їх позиції, а не сито і спокійно сміятися, дивуватися і мляво співпереживати. У передачах на теми віри бажано збирати людей однодумців, які вміють знаходити такі слова, які прозвучали б для глядачів переконливо.

Я не беруся ні в якому разі засуджувати учасників конкретної передачі, присвяченій святителю Спиридону Триміфунтському. Вони виступали щиро. Але це люди, які, можна сказати, були поставлені в помилкове положення. Адже учасники ток-шоу - як мавпи в зоопарку: їх допитливо і вимогливо розглядає безліч очей, що, безумовно, на них певним чином діє. Це великий психологічний тиск. Дуже непросто в таких умовах відчувати і вести себе вільно, природно і не підлаштовуватися під публіку. У ток-шоу людина, навіть відкритий і щирий, часом говорить і поводиться так, що нам, глядачам, стає за нього ніяково. Йому несподівано задають провокаційні питання, на які важко миттєво знайти гідну відповідь; його грубо переривають; з ним неаргументовано сперечаються, перетворюючи бесіду в балаган; його репліки ріжуть при монтажі передачі таким чином, що втрачається нитка міркування. Але треба намагатися бути християнином в будь-якій ситуації і не дозволяти агресивному формату нас задавлівать, але бути сильніше його, тобто діяти бадьоро, енергійно і змістовно.

Самому мені не раз доводилося брати участь в різних ток-шоу, і у Малахова я теж був. Але, на жаль, зворотної реакції я не маю, тому не можу сказати, як я виглядав з боку, погано або добре виступав. Знайомі радісно кажуть: «Ах, я Вас бачив по телевізору», але це не є конструктивною критикою. Хотілося б почути щось більш конкретне: «Соромно за тебе, батько Олександр, нічого толком не зміг донести до глядача», або навпаки: «А нічого, ти впорався, хоч тебе й намагалися задушити, але ти не піддався і щось путнє зумів сказати ».

Проблема, як мені здається, в тому, що у нас немає нормального зворотного зв'язку, немає хорошої, вдумливої, серйозною і доброзичливої ​​критики. Чому б не створити - на Правміре, наприклад, або навіть в рамках Синодального інформаційного відділу - якийсь консультаційну раду, групу аналітиків, завданням якої була б допомога тим, хто опиняється в незвичній для себе ситуації розмови про віру перед камерою. Виступати публічно - це і наука, і мистецтво, яким треба вчитися і опановувати. Щоб не виглядати смішним, щоб не втрачати власної гідності і не ображати гідності своїх опонентів, щоб не осоромити Церква, яку представляєш.

Читайте також:

Святий Святий Спиридон - програма 1 каналу «Пусть говорят»

Чи немає в цьому профанації віри?
Чи варто говорити про чудеса святих або важливіше розповісти про їх молитовному подвигу, твердості у вірі, добрі справи на славу Божу?
Яке відношення мають чудеса до віри?
Чи можна розповідати про що відбуваються чудеса, наприклад через ЗМІ?
Витріщатися на «балаканину про святі мощі» - сумнівне проведення часу, вам не здається?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация