"Православний Паломник" Як навчитися розмовляти з Богом?

назад

Таким питанням рано чи пізно задається кожна дитина з православної родини. Ще не розуміючи, що таке молитва, він уже відчуває - це щось дуже для нього важливе. Але як при цьому не помилитися, як знайти потрібні слова, звертаючись до Бога?

Ось яка розмова відбулася одного разу в недільній школі між мною і п'ятирічним Ромою.

- Я можу розмовляти з Богом завжди, коли захочу? Ось я прокидаюся і кажу мамі: «Доброго ранку». А як мені привітатися з Богом?

- Прокинувшись, можна відразу ж перехреститися і привітати Бога словами: «Слава тобі, Боже наш, слава Тобі!» Особисто я так і роблю. Мене цього колись дуже давно один священик навчив.

А потім я прошу у Бога благословення на наступив день, щоб Він Сам керував мною, щоб допоміг уникнути злих вчинків. Ти можеш попросити про це Господа своїми словами - так як сам думаєш і відчуваєш.

Ти можеш попросити про це Господа своїми словами - так як сам думаєш і відчуваєш

Як розмовляти з Богом?

- І тоді у мен я се в цей день вийде?

- Звичайно. Але пам'ятай - дуже багато залежить від тебе самого. Один дуже хороший чоловік, митрополит Антоній Сурожський говорив: «Подивися на новий день - новий день, який ніколи раніше не існував, ніколи, це зовсім свіжий день, і він стелиться перед нами, як велика снігова рівнина, ще ніхто по ній не ходив. І тобі пропонується: ось ти підеш по цій рівнині до якоїсь своєї мети - дивись, так пройди, щоб твої стопи проклали добрий слід, щоб нe загидив цей сніг. І вважай, що все, що в цей день трапиться, це тобі від Бога; обставини, люди - або ти посланий до них, для того щоб щось їм передати, або вони послані тобі, для того щоб тобі щось передати. І так іди собі. Перехрестися - і пішов ».

- Найкоротша молитва, яку я знаю, - це «Господи, помилуй!» Але чому я повинен просити про помилування, я ж не злочинець якийсь у в'язниці?

- Так, в тюрму саджають за дуже погані вчинки: злодійство, вбивство. У церкві такі вчинки називають гріхом. Але, виявляється, в зародковому стані гріх є в кожному з нас. Хіба у тебе ніколи не виникало бажання взяти чуже без дозволу або довести свою правоту за допомогою бійки? Ось як тільки такі думки з'являться у тебе в голові, треба тут же попросити: «Господи, помилуй!», Щоб Господь зберіг від здійснення гріха. Адже йому відомо не тільки те, що ми робимо, але й те, про що думаємо. А гріховні думки, якщо ми їх не проганяє, віддаляють нас від Бога, Його захисту і допомоги.

- Про що можна просити Бога і про що не можна? Можу я попросити собі нову іграшку до Дня народження?

- Звичайно ж, у Бога можна просити все, як ми просимо у батьків. Але при цьому треба чесно себе запитати, а чи так мені насправді потрібна ця іграшка або новий комп'ютер? Ти, напевно, пам'ятаєш казку «Цветик-семицветик», в якій дівчинка Женя шість пелюсток чарівної квітки витратила на виконання своїх дріб'язкові бажань. І лише останній, сьомий, пелюстка приніс їй справжню радість, коли вона попросила вилікувати хворого хлопчика Вітю.

- Значить, краще просити про те, без чого зовсім не можна обійтися?

- Це ти сам повинен для себе вирішити. Сам зрозуміти, що для тебе зараз найважливіше. В Біблії є розповідь про царя Соломона. Ставши правителем в зовсім ще юному віці, як каже Біблія - ​​«отроком малим», він став просити Бога дати йому мудрість, «серце розумне». Господу було завгодно, що Соломон попросив саме цього, а не іграшок. І Він дав йому мудрості стільки, що ніхто з людей не міг зрівнятися розумом з молодим царем. А понад те Бог дав йому ще багатства і слави.

- Бабуся каже, що здоров'я ні за які гроші не купиш. Він про важливіше багатства ...

- Ось і проси у Бога здоров'я і благополуччя своїх близьких. Твоя молитва може бути сказана зовсім простими словами: «Господи, маму, тата, дідуся, бабусю, сестричку мою спаси і сохрани. І мені допоможи з ними не сваритися, капризи мої прости. Ангел Хранитель, захисти мене твоїми молитвами. Святий, ім'я якого я ношу, будь зі мною поруч, дай мені від тебе навчитися доброму ». І давай не забуватимемо дякувати Богові за все гарне, що з нами трапляється. Треба просто сказати: "Слава Тобі, Боже, слава Тобі!" »

- А за собаку просити можна? У нас в минулому році Рижик під машину потрапив. Йому було тоді дуже боляче.

- Звичайно! У Біблії говориться, що Бог створив все, що нас оточує, в тому числі і тварин. Бог піклується про все, що створив.

- А як Боженька мене почує? Я адже у Нього не один ...

- Навіть не переживай про це. Бог знає кожного з нас. Він розповідає всі наші вчинки і думки. На доказ того, як добре Бог знає всіх людей, в Євангелії сказано, що і волосся на голові кожної людини полічені.

- А яка молитва найголовніша?

- Найголовніша молитва для нас та, якої навчив Ісус Христос Своїх учнів. Це «Отче наш». Господня молитва зовсім невелика і ти легко можеш її запам'ятати: «Отче наш! Що єси на небесах! Хай святиться ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам днесь; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого ».

У цій молитві ми дякуємо Богові-творця за те, що Він дарував нам життя. І просимо Його дати нам все необходіомое на сьогоднішній день. А ще - пробачити нам гріхи, позбавити від гріха та під владою диявола.

- Все, про що я Бога прошу, обов'язково здійсниться?

- Коли ми про щось просимо Бога, треба обов'язково в кінці додати: «Господи, на все воля Твоя. Нехай буде не так, як я хочу, а як Ти хочеш! »По молитві ми отримуємо милість від Бога тоді, коли наше бажання збігається з Божою волею. Господь, як наш Отець Небесний, краще знає, що нам по-справжньому потрібно, а що ні.

- Чим більше я молитов вивчу, тим приємніше буду Богу. Це так?

- Не зовсім так. Вчити молитви можна і потрібно, але набагато важливіше, щоб кожен день у тебе виникало бажання поговорити з Богом, довірити Йому все найголовніші свої думки і почуття. Лягаючи спати, попросити вибачення за погані вчинки і подякувати за радісні події. Сказати «Слава Богу!» При хорошому звістці і перед початком будь-якої справи попросити «Господи, допоможи». Щодня, щогодини старайся помічати присутність Бога в житті і в своєму серці.

Ольга Сотскова

Але як при цьому не помилитися, як знайти потрібні слова, звертаючись до Бога?
Я можу розмовляти з Богом завжди, коли захочу?
А як мені привітатися з Богом?
Як розмовляти з Богом?
І тоді у мен я се в цей день вийде?
» Але чому я повинен просити про помилування, я ж не злочинець якийсь у в'язниці?
Хіба у тебе ніколи не виникало бажання взяти чуже без дозволу або довести свою правоту за допомогою бійки?
Про що можна просити Бога і про що не можна?
Можу я попросити собі нову іграшку до Дня народження?
Але при цьому треба чесно себе запитати, а чи так мені насправді потрібна ця іграшка або новий комп'ютер?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация