"Відійди від Мене, сатано!": Коли розум і воля на межі

  1. Євангеліє від Матвія. Глава 4; вірші 1-11.
  2. Протоієрей Павло Велетнів:

Сьогоднішнє євангельське читання, що оповідає про спокусу Христа в пустелі, коментує головний редактор порталу "Богослов.Ru" протоієрей Павло Велетнів.

Євангеліє від Матвія. Глава 4; вірші 1-11.

1 Потому Ісус був поведений Духом у пустиню, щоб диявол Його спокушав,
2 І постив сорок днів і сорок ночей, а вкінці зголоднів.
3 І ось приступив до Нього спокусник, і сказав: Коли Ти Син Божий, скажи, щоб каміння це стало хлібами.
4 Він же сказав йому у відповідь: Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що виходить з уст Божих.
5 Тоді забирає диявол Його в святе місто, і ставить Його на крилі храму,
6 і каже Йому: Коли Ти Син Божий, кинься додолу, бож написано: Він ангелам Своїм накаже про Тебе, і на руках по
есут Тебе, щоб не спіткнувся об камінь ногою Твоєю.
7 Ісус сказав йому: Ще написано: Не спокушай Господа Бога твого.
8 Знов диявол бере Його на досить високу гору і показує Йому всі царства світу і славу їх,
9 і каже Йому: Це все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся!.
10 Тоді Ісус каже йому: відійди від Мене, сатано! Бо написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному.
11 Тоді позоставив диявол, і ось ангели приступили й служили Йому.

Протоієрей Павло Велетнів:

Протоієрей Павло Велетнів:

Незабаром після хрещення Господь видаляється в пустелю, для того щоб молитвою і постом підготуватися до свого подальшого служіння. Такий спосіб був традиційним для багатьох пророків, бо в пустелі - в стані виснаження, в стані крайнього подвигу боротьби зі своїми природними тілесними потребами - людина відчував особливу милість, особливу близькість до Бога. Природно, під час такого напруженого подвигу підступали з особливою гостротою і бісівські сили.

Сьогоднішнє Євангеліє розповідає нам про те, як почалося протистояння між Христом і дияволом - то саме протистояння, яке згодом закінчиться, здавалося б, з одного боку, повною перемогою сатани над Христом під час його розп'яття, а з іншого боку - повною перемогою Христа над дияволом під час Його славного воскресіння. Але все це буде попереду. Сьогодні ж диявол приступає до Христа, про Якого не знає, Хто це такий, але Він його вже дратує. Дратує самим незрозумілим фактом своєї появи на світло, дратує своєю явною праведністю і небажанням слідувати тим навіюванням, які диявол робить звичайним людям.

Отже, перед нами три класичних спокуси, які цей найбільший психолог з багатовіковим досвідом роботи з людьми, диявол, пропонує Христу. Перша спокуса хлібами - в ширшому сенсі спокуса матеріальним благом. Виснажені, виснаженому 40-денним постом в пустелі Христу пропонується втілити камені в хліби і, тим самим, вгамувати свій голод. Христос протистоїть диявол не вигадками людського розуму, не здоровим глуздом, а Словом Божим. Він каже: «Сказано, не хлібом єдиним живе людина».

Людина, який встояв перед спокусою матеріальними благами, чи впорається зі спокусою славою. Тоді диявол пропонує Христу кинутися з високої точки храму перед великим зібранням людей в надії на те, що ангели зловлять його, і таке явне чудо, яке сталося перед людьми, призведе до великого шанування цього нового пророка. У відповідь Спаситель знову звертається до слів Святого Письма: «Не спокушай Господа Бога твого». Така рішучість і непохитність Христа перед диавольскими спокусами вводить самого спокусника в сильне сум'яття. Так хто це такий, що перед тими спокусами, перед якими ніхто не може встояти, Він відчуває себе абсолютно спокійно і впевнено?

Тоді диявол пропонує йому те, чого, мабуть, не пропонував ще нікому з роду людського. Він пропонує йому всі царства світу, але вимагає поклоніння собі як Богу. Він бреше, кажучи, що «всі ці царства належать мені, я готовий Тобі їх віддати, якщо Ти тільки поклонишся передо мною». Явно тут не йдеться про те, що, по суті, диявол пропонує якесь синівство. Ми не бачимо тут свідоцтва про те, що диявол розуміє, що перед ним Син Божий, але, можливо, він починає вже здогадуватися про те, що це непроста людина. І тут, де, здавалося б, ніяка людська воля, ніякої людський розум не в силах протистояти такій спокусі, Христос рішуче каже: «Відійди від Мене, сатано! Бо сказано: одному Господу Богу твоєму служи і одному Йому вклоняйся ».

Всі ці три спокуси Христа Спасителя були необхідні, для того щоб, будучи в Своїй людській природі, Спаситель міг навчити кожного з нас долати ці спокуси. У апостола Павла є такі чудові слова: «Христос сам, бувши досвідчений, може допомогти і нам, випробовуваним». Кожен раз, коли до нас підступає той чи інший спокуса, нам необхідно згадувати приклад Христа Спасителя - його спокуса в пустелі: протистояти спокусам диявольських Словом Божим, і немає ніякого сумніву, що від нас диявол так само втече, як утік від Спасителя в пустелі.

«Недільні Євангельські читання» - цикл щотижневих просвітницьких програм з коментарями до недільних євангельських читань. мета проекту - познайомити зі Святим Письмом найширшу аудиторію. Автор і ведучий - протоієрей Павло Велетнів. Програми виходять на регіональних телеканалах Володимирській області. Ідею втілено в життя з ініціативи Муромського Свято-Благовіщенського монастиря завдяки гранту конкурсу «Православна ініціатива».

Словник Правміра - Диявол, демони

Так хто це такий, що перед тими спокусами, перед якими ніхто не може встояти, Він відчуває себе абсолютно спокійно і впевнено?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация