Рецензія на фільм «Іуда»

Плоска релігійно-філософська драма з чудово зіграним заголовних героєм

Давня Іудея. Злодій і бродяга Юда Іскаріот ( Олексій Шевченків ) Випадково стикається на базарі з проповідником Ісусом ( Андрій Барило ) І його супутниками. Коли Юда краде у них гроші і його ловлять, Ісус відпускає Юду і оголошує, що той може забрати вкрадене, разу вже йому так потрібні гроші. Під враженням від таким безкорисливістю, Юда стає учнем Ісуса і віддано слухає його проповіді, поступово усвідомлюючи, що повинен допомогти проповідника пройти через розп'яття, смерть і воскресіння. Навіть якщо йому, Іуді, доведеться заради цього стати знаменитим зрадником.

Свою опубліковану в 1907 році повість «Іуда» Леонід Андрєєв одного разу визначив як «щось по психології, етики та практиці зради». Важко придумати краще визначення. Це справді приголомшливий по глибині і художньою силою психологічний портрет зрадника, що роздирається суперечливими почуттями. З одного боку, Юда в книзі Андрєєва любить і розуміє Ісуса так, як ніхто інший з його учнів. З іншого боку, він жадає знищити Вчителі та як би привласнити його, щоб їх імена були нерозривно пов'язані в історії. Іуда не може стати єдиним апостолом, але він може стати єдиним зрадником. По суті, письменник передбачив популярні в сучасному мистецтві - особливо в кіно, на ТБ і в літературі - спроби розібратися, що рухає серійними вбивцями і які дивні думки ворушаться в їх хворих головах. І в цьому сила «Іуди» - повість Андрєєва, написана на біблійний сюжет, може змусити задуматися навіть тих, хто не вірить в Бога і не сприймає християнство всерйоз. Тому що психологія зради - тема універсальна і до релігії прив'язана.

Картина знімалася на Мальті. Режисер відмовився від зйомок в Ізраїлі, щоб його фільм не був схожий на всі інші біблійні картини

Фільм молодого режисера Андрія Богатирьова (29 років!) Влаштований інакше. І, на жаль, куди більш примітивно. Формально будучи екранізацією «Іуди» Андрєєва і запозичуючи з нього багато сцен і репліки, картина настільки спрощує образ головного героя, що перетворюється в його виправдання. Мовляв, Юда, подолавши свою початкову озлобленість, перейнявся значимістю християнства і, пожертвувавши своєю репутацією (хоча яка була репутація у шахрая і злодія?), Зробив те, що повинен був зробити, щоб Ісус був розп'ятий.

Попри те що йдеться у фільмі і в повісті Леоніда Андрєєва, тридцять срібняків - це істотна сума грошей, приблизно еквівалентна чотиримісячного платні римського легіонера

Це відома і досить давня «теорія змови», і в ній немає нічого поганого як в сюжеті. Але наскільки ж вона слабше, ніж майстерне творіння Андрєєва! І вона куди менш універсальна і цікава. Ну, був Іуда «чесним зрадником» - і далі що? У кращому випадку це підтвердження банальної максими: «Не судіть людей, поки не розібралися в причинах їх вчинків». До того ж, оскільки повість Андрєєва писалася з іншими художніми завданнями, її включені в фільм фрагменти не до кінця підтримують режисерську концепцію, і це часом робить картину сумбурним і невиразною. Додайте до цього природний для релігійно-філософської драми неспішний, медитативний ритм, і ви отримаєте стрічку, яка цілком могла б бути «китайської тортурами» навіть для вдумливих глядачів.

«Юда», проте, виглядає краще, ніж можна було припустити, і це заслуга двох осіб - режисера і ведучого актора. Олексій Шевченків постійно знімається в кіно і на ТБ, і його не можна назвати «невідомим виконавцем», але в «Іуді» він перейшов на новий творчий рівень. Його гра вражає і зачаровує. Він створює живого, складного, думаючого, що коливається людини там, де можна було задовольнятися плоским начерком. І всі інші персонажі картини, включаючи Ісуса, на тлі його Іуди просто губляться.

Тим більше прикро, що така блискуча гра «від ножа» - це, по суті, забивання цвяхів мікроскопом. Режисерові має бути соромно, що він, знайшовши чудового Юду, не наважився екранізувати повість Андрєєва у всій її могутності. Судячи з того як Шевченків грає свого героя, він цілком міг би зобразити «справжнього», Андріївського Юду, і фільм би злетів на кілька художніх ступенів вгору.

З 20 березня в кіно.

Плоска релігійно-філософська драма з чудово зіграним заголовних героєм   Давня Іудея Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Оча яка була репутація у шахрая і злодія?