Рецензія на фільм «Три дні до весни»

Камерне і кілька старомодне кіно про проблеми всередині блокадного Ленінграда. Хороші актори, захоплююча детективна лінія і ніякого переможного пафосу.

Останні дні лютого 1942 року, Ленінград переживає першу і найстрашнішу блокадному зиму. Оточили місто нацисти не поспішають вступати в бій, замість обстрілів і танкових атак вони роблять ставку на голод і смерть мирних жителів від холоду, а «допомогти» природі планують страшної диверсією, яка викосить блокадників за кілька днів. Отримавши розвіддані, штаб оборони Ленінграда привертає до слідства контррозвідника з Москви лейтенанта Андрєєва, людини прямолінійного і часом грубого, але справедливого. Об'єднавшись з лікарем і місцевою міліцією, Андрєєв відправляється в небезпечну гонитву по слідах посібників загарбника, що задумали отруїти багатомільйонне місто, і лише зимовий холод зупиняє поки поширення інфекції. Але до весни залишається всього три дні ...

За задумом студії «Ленфільм» і колективу авторів фільм «Три дні до весни» повинен стати першою картиною в прийдешньої кінематографічної трилогії про блокаду

Протягом багатьох останніх років травневі свята ставали предметом запеклої конкуренції між релізами, присвяченими Великій Вітчизняній війні, проекти розштовхували один одного ліктями, бач б встати на зручній дату прем'єри і на хвилі загального тріумфу і скорботи, що виходить на свій пік 9 травня, залучити в кінотеатри побільше глядачів. У цього року травень бентежить якийсь апатією - де це бачено, щоб у святкові вихідні в прокаті був всього один вітчизняний фільм про війну? Втім, «Три дні до весни», знятий на відродженому «Ленфільмі» режисером Олександром Касаткіним , - це той самий «один в полі воїн», який стоїть безлічі інших «виробів», що виходили в попередні роки під георгіївськими стрічками, але забувають раніше, ніж в небі розвіється дим від святкового салюту.

Після принесла йому популярність ролі в серіалі «Диверсант» Кирило Плетньов довгий час відмовлявся зніматися в картинах про Велику Вітчизняну війну, але для «Трьох днів до весни» актор зробив виняток

«Три дні до весни» - не зовсім звичний фільм про війну. У ньому немає біжать в атаку червоноармійців, ворожі танки в ньому не горять, а пілоти бомбардувальників не показують з неба дуп, це фільм про іншу сторону великого протистояння - про життя в блокадному Ленінграді, про життя, яку і життям назвати не можна. Ні, Ленінград - це не глибокий тил, де нехай і в великій нужді, але можна прожити, не побоюючись бомбардування. Але і фронтом його можна назвати лише номінально, Північну столицю німці брали змором і нескінченним пресингом - піди виріши з сучасної дзвіниці, чи набагато це краще окопів і переправ на лінії зіткнення армій.

Про жахи блокади сьогодні згадувати не люблять, це як і раніше страшно і боляче, і дивитися фільм, де трупи, що лежать на тротуарі, - такі ж деталі міського пейзажу, як ліхтарі вуличного освітлення або сміттєві урни, фізично боляче. Але знати, розуміти і пам'ятати про це вкрай важливо - адже це зворотний бік того самого модного сьогодні гасла «Можемо повторити!». Ті, хто під повтором розгрому вермахту розуміє тільки переможний парад на Червоній площі, зобов'язані побачити «Три дні до весни» і усвідомити для себе, що разом з поваленими прапорами ворога в 1945 році повернулися мільйони і мільйони поранених, покалічених, знерухомлених, мільйони і мільйони залишилися в могилах по всій Європі, мільйони і мільйони не пережили чотири страшних роки війни всередині країни. Такого повтору вам хочеться?

Режисера Касаткіна варто похвалити - він не біжить за звичним вже в цьому напрямку пафосом, не прагне «причісувати» героїв або, навпаки, перетворювати картинку в чорнуху. Ветерани блокади відзначають, що атмосферу і антураж 1942 року автори передали досить правдоподібно, і життя в Ленінграді була вічною боротьбою не тільки через бомб і артобстрілів, а й з вини внутрішнього ворога: як диверсантів і зрадників, так і надмірно завзятих «борців за правду ». До речі, сюжетна лінія з офіцером НКВС у фільмі навіть трохи дивує, зараз їх швидше прийнято хвалити і звеличувати їх «подвиги», а не демонструвати «звіриний оскал» держбезпеки. Картина взагалі не дуже вписується в сьогоднішню офіційну переможну доктрину, але тим вона і цікавіше.

Звичайно, в стрічці досить просто розгледіти похибки, пов'язані в першу чергу зі скромним фінансуванням і відносною молодістю оновленої студії. Ленінград в «Трьох днях до весни» занадто чистий і світлий для обложеної фортеці, в кадрі немає жодного зруйнованої будівлі, на вулицях жодної воронки, стіни будинків не поцятковані шрамами куль і осколків. Бракує авторам і розмаху - масштаб картини швидше відповідає якісному телепродукту, але далекий від великого кінотеатрального проекту, стерильність, правильність і перфекціонізм грають з картинкою поганий жарт, навіть штучний сніг тут виглядає скоріше прикрасою, ніж проблемою. Відчуття академічності додає і музичний супровід, картина за рахунок постійного закадрового саунду здається старомодною.

І все ж «Три дні до весни» коштує декількох інших своїх попередників, «пограти в солдатиків». Пафос в ній замінено тривогою, бравурні марші витіснені скорботної симфонічною музикою, переможні реляції нівелюються кількістю в кадрі мертвих тіл і облич голодних дітлахів. У такому кіно, як в холодному душі, ми потребували давно - хто ж повинен почати довгий шлях від «Можемо повторити!» До «Повинні не допустити повторення!» ...

З 4 травня в кіно.

Камерне і кілька старомодне кіно про проблеми всередині блокадного Ленінграда Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

У цього року травень бентежить якийсь апатією - де це бачено, щоб у святкові вихідні в прокаті був всього один вітчизняний фільм про війну?