Рецензія на фільм «Самка»

Першоквітневий комедія, де Катерина Вілкова зустрічає говорить снігової людини, російських мамонтів і цілу юрбу тайгових мужиків з накладними бородами, а потім довго миється в водоспаді.

Під час зйомок репортажу про щойно спійманого снігову людину (Стриженов) провінційна журналістка Лариса (Вілкова) несподівано сама виявляється полонянкою волохатого дива природи. Розірвавши клітку, кошлатих мисливців і випадкових роззяв, йєті відводить дівчину подалі в ліси. Але після прийому в їжу деякої кількості грибів, Лариса починає розуміти його мова і за розмовами по душах навіть знаходить свого нового супутника симпатичним.

Вивченням свідоцтв про Сніжному людину, лохнеське чудовисько і інших нібито існуючі види займається неакадемічна наука кріптозоолоогія.

Мабуть, найвідоміший фільм про снігову людину - сімейна комедія «Гаррі і Хендерсон» (1987)

Ніколи не відрізнявся традиційним поглядом на кінематограф ( «8 1 \ 2 доларів» (1999) , «Кішечка» (2009) ) Григорій Константинопольський продовжує експериментувати. Нарочито гротескний костюм і грим, в якому Олександр Стриженов схожий чи то на Чубаку, то чи на Евока з «Повернення джедая», накладні бороди Мурзенко, Дерев'янко і Колокольникова - все це налаштовує глядача на правильний несерйозний лад. Перед нами сатирична, фарсова комедія в дусі «Монті Пайтона», їдко, але любовно висміює наш менталітет і лубочний фольклор. Тут настільки до місця звучать давно забуті сільські нотки з улюбленого радянського кіно (особливо якщо врахувати, що фразочки на кшталт «Лярви міську в будинок привів» злітають з вуст ікластої дружини снігову людину), що здається, ніби автори знімали кіно про людини не стільки снігового, скільки російського. Все це схоже на гіковскіе версію «Особливостей національного полювання» з дещо розширеним діапазоном неодмінних національних атрибутів: від ментів до мамонтів, від Івана Тургенєва до Юрія Антонова. Недарма ж головний герой в інтерв'ю представляється: «Ми снігові люди. Російські". При всій цій умовності декораціями Константинопольському служать ну дуже мальовничі плани справжньою тайги, немов полотна Васнецова, знайомі і рідні кожному нашому людині. Хто сказав, що снігова людина невідповідний герой для казки? Колобок, знаєте, теж істота найвищою мірою дивне.

також читайте інтерв'ю з виконавцем головної ролі Олександром Стриженовим

Хто сказав, що снігова людина невідповідний герой для казки?